Ansikt

Spis deg til et vakkert smil

Veien til pene tenner går via matfatet.

Spis deg til et vakkert smil
Publisert
Sist oppdatert
Vi vet at kostholdet har mye å si for hvordan vi, kroppen vår, hud, hår og negler har det. Det du spiser påvirker også tennene dine.
Og det er ikke bare sukker som kan være skadelig. Selv sunne matvarer kan gi tennene hull, mens beskytter tennene mot forfall, dårlig ånde og tannkjøttsykdommer.

Her er matveien til topp tannhelse:

Spis karbohydrater under måltidene
Ikke mellom måltidene. En håndfull potetgull eller en hvetebolle kan være like skadelig for tennene som sjokoladekjeks. Alle karbohydrater brytes ned til sukker, som igjen dannes til plakk av bakteriene i munnhulen.
Plakk er et belegg, og er hovedårsaken til til tannkjøttsykdom og hull i tennene. Mat som er rik på karbohydrater, som brød og kjeks, blir også ofte seig i munnen. Den legger seg fort mellom mellom tennene, og mellom tenner og tannkjøtt. Og her trives bakteriene godt.
La derfor inntak av karbohydrater være begrenset til måltidene. Når du spiser større mengder mat produseres det også mer spytt i munnen, og det er med på å vaske bort matpartiklene. Småspising er derfor ikke å anbefale.
 • 10 tips til karbokutt

 • Drikk te
  Svart og grønn te inneholder polyfenoler, altså antioksidanter som hindrer plakk i å feste seg til tennene. Dette reduserer risikoen for å utvikle hull og tannkjøttsykdommer.
  Te kan også dempe dårlig ånde, fordi den hemmer utviklingen av bakteriene som skaper den vonde lukten. En rekke tesorter inneholder også fluor (fra vannet som brukes under dyrkingen), som bekytter tannemaljen.
 • Te er bra for huden
 • Grønn te-glede
 • Kan du drikke ubegrensede mengder te?
 • Dropp melk i teen

 • Bruk sugerør
  Nesten all brus og jucie inneholder syrer, som tærer på tannemaljen. Hvis du bruker sugerør når du drikker, minsker du kontakten væsken får med tennene.

  Øk inntaket av C-vitamin
  Vitamin C er limet som holder alle cellene i kroppen sammen. Det er bra for huden din, og dermed også for tannkjøttet.
  Dagsbehovet for vitamin C er 60 mg. Folk som får i seg mindre enn 60 mg C-vitamin daglig, har 25 prosent økt risiko for å utvikle tannkjøttsykdommer. De som får i seg 180 mg daglig reduserer risikoen med 25 prosent.
  Overdriv imidlertid ikke inntaket, tar du store doser over lengre tid kan du blant annet få diaré og utvikle nyrestein.
 • Jordbær: C-vitaminbomben

 • Få i deg 800 mg kalsium daglig
  Det er det kroppen din trenger. Nok kalsium reduserer risikoen for betennelse i gummene, og styrker beinet som holder tennene på plass. Kalsium finnes blant annet i ost, melk og yoghurt.

  Spis ost
  Har du ikke anledning til å pusse tennene bør du spise gul ost. Forskning har vist at ost kan redusere risikoen for hull, blant annet fordi den nøytraliserer syren i munnen som skader tennene.

  Dette beskytter mot hull:
 • Xylitol. Et søtningsstoff som brukes i sukkerfri tyggegummi og pastiller.
 • Tranebær. Inneholder stoffer som hindrer bakterier i å feste seg til tennene.
 • Sprø grønnsaker. Rå selleri og gulrøtter er barske nok i konsistensen til å skrape bort matpartikler og plakk fra tennene.


 • Kilder: Prevention Magazine, Lommelegen.no og Wikipedia

  En håndfull potetgull eller en hvetebolle kan være like skadelig for tennene som sjokoladekjeks.
  En håndfull potetgull eller en hvetebolle kan være like skadelig for tennene som sjokoladekjeks. Vis mer
  Brus og jucie inneholder syrer, som tærer på tannemaljen. Bruker sugerør når du drikker, så minsker du kontakten væsken får med tennene.
  Brus og jucie inneholder syrer, som tærer på tannemaljen. Bruker sugerør når du drikker, så minsker du kontakten væsken får med tennene. Vis mer
  Vitamin C er bra for tannkjøttet. Jordbær er en C-vitaminbombe.
  Vitamin C er bra for tannkjøttet. Jordbær er en C-vitaminbombe. Vis mer
  Kalsium reduserer risikoen for betennelse i gummene, og styrker beinet som holder tennene på plass. Melk har mye kalsium. Foto: Colourbox
  Kalsium reduserer risikoen for betennelse i gummene, og styrker beinet som holder tennene på plass. Melk har mye kalsium. Foto: Colourbox Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer