Du har kanskje hørt om vårslapphet? Det er ingen diagnose, men et gammelt uttrykk som skriver seg fra gammelt av, da en lang, mørk vinter kombinert med mangel på frisk frukt og grønnsaker førte til vitaminmangel og slapphet på vårparten. I våre dager har vi tilgang på frukt og grønt året rundt, men for å legge mørketiden bak oss, kan det være greit med litt starthjelp. Legg den tunge og mørke vinteren bak deg og møt våren med fornyet energi - prøv noen spretne grønnsaksretter for å få «vitaminsjokk» og sette fart på tilværelsen.
Frokostgrønn omelett
Lei av brødskiver, havregrøt og frokostblanding? Gå for grønt fra morgenen av. Synes du det er mye mas å kutte opp, mikse og steke om morgenen, kan du lage omeletten ferdig kvelden før i stedet - smaker like godt kald. 1 omelett holder til 1 person hvis den spises alene, til 2 hvis den spises med brød.
2 egg
Litt salt og pepper
1 vårløk eller litt purre
1 chili
Kokte brokkolibuketter
Fersk spinat
Pisk sammen egg, salt og pepper. Finhakk vårløk og chili. Del brokkolibukettene opp i mindre buketter, og hakk eventuelt spinatbladene i biter. Bruk litt olivenolje i pannen, stek spinaten raskt - skal ikke bli brun, bare bittelitt slappere enn den er når den er rå. Skru ned varmen til omtrent middels. Bland de andre grønnsakene inn i eggeblandingen og hell det hele i pannen. Stekes på middels varme til eggemiksen har stivnet. Du kan eventuelt bruke litt ost på toppen hvis du liker det - oppsmuldret feta er godt sammen med spinaten. Brett omeletten på midten. Kan spises alene eller sammen med godt grovbrød. Et glass fersk appelsinjuice til gir en ekstra vitamininnsprøytning.
Prøv også:
Grønn suppelunsj
Lager du matpakke, er det enkelt å ta med seg en salat. Vil du heller ha noe varmt, kan sterkgrønn, hjemmelaget ertesuppe være løsningen. Varm den opp om morgenen og ta den med på termos, så holder den varmen frem til lunsj. Gir suppe nok til 4.
5 dl grønne erter, friske eller frosne (ikke hermetiserte)
6-7 dl kyllingkraft eller grønnsaksbuljong
1 dl hakket selleri
1 dl hakkede gulrøtter
1 dl hakket løk
1 hvitløksfedd
Olivenolje
Salt og pepper
Hell oljen i en kjele på middels til sterk varme. Legg i løken, gulrøttene, sellerien og hvitløken og la det steke seg blankt. (Løken skal bli gjennomsiktig, men ikke brun). Ha i ertene og la dem bli varme før du heller over kraft eller buljong. La det koke til grønnsakene er møre, det tar bare noen få minutter. Bruk stavmikser for å gjøre den glatt - men la det være igjen litt tekstur. Smak til med salt og pepper. Spises med grovbrød.
Prøv også:
Super middagssandwich
De fleste elsker Club Sandwich. Her har du en vegetarisk vri med hummus, som smaker nydelig og metter godt. Nok til 4 sandwicher.
3 ss yoghurt naturell
2 ss vann
1 ss sitronjuice
1 ss sesamfrø
1/2 ts malt karve (kummin)
1/4 ts salt
2 hvitløksfedd
Ca 450 gram kikerter på boks
12 skiver grovbrød
Issalat, hakket
8 tomatskiver
4 skiver rødløk
3 dl agurkskiver
Bønnespirer
Bland yoghurt, vann, sitronjuice, sesamfrø, karve, salt, hvitløk og kikerter i en blender og kjør det til en glatt masse for å lagge hummusen. Bruk 2 ss hummus på en brødskive, smør det på med kniv. Legg på salat, 2 tomatskiver og 1 skive rødløk. Legg på en brødskive til, og legg agurk og bønnespirer oppå. Avslutt med nok en brødskive. Lag fire slike sandwicher. Del skivene på diagonalen og stikk spisse trepinner (av den typen du bruker for å lage grillspyd) i dem for å holde dem sammen.
Prøv også:








