Frukt og grønnsaker er bra for deg – det vet vi alle. Noen er dog bedre for deg enn andre. De forskjellige grønnsakene med sine ulike farger har forskjellige egenskaper og virkning på kroppen, og det gjelder å variere.Dersom du ønsker å beholde en frisk, sunn kropp så lenge som mulig, bør du sørge for å få i deg grønnsaker fra alle fargekategoriene, skriver Prevention.comGrønnsaker, frukt og bær er rike på antioksidanter, vitaminer, mineraler, kostfiber og masse annet godt for kroppen din. Godt smaker det jo også.Antioksidanter er blant annet med på å nøytralisere frie radikaler - en destruktiv gruppe atomer som kan skade cellemembranene og DNA-et inne i cellene våre. Dette kan komme fra blant annet UV-stråler, stråling fra pc, stress og forurensning.LES OGSÅ: Velg frukt og grønt med sterke farger
1. Rødt
Noen av fordelene med røde frukt, bær og grønnsaker, er at de røde pigmentene inneholder antioksidanter som bidrar til god hjertehelse og bedre hukommelse. Røde grønnsaker inneholder lykopen, en kraftig antioksidant som kan redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer. Antioksidantene skal også beskytte blodårer, brusk, sener og leddbånd mot skader og forbedre urinveishelsen. En del av matvarene i denne gruppen kan også virke kreftforebyggende, skriver Prevention.com.Gode, røde valg: Tranebær, bringebær, kirsebær, røde bønner og granateple. LES OGSÅ: Ikke glem blomkålen2. Oransje
Frukt og grønnsaker med oransje farge inneholder store mengder karotenoider, som har kreftforebyggende antioksidanteffekter. De kan også bidra til å gi deg bedre syn og bedre hjertehelse. Spis gjerne to-tre oransje grønnsaker eller frukter daglig, men styr unne fruktjuicene, som har unødvendig mange kalorier. Gode, oransje valg: Søtpoteter, paprika, appelsiner. (Saken fortsetter under bildet.)3. Gult
Også de gule fruktene og grønnsakene inneholder store doser karotenoider, inkludert betakaroten. I tillegg finner du massevis av fytokemikalier, et plantestoff som fungerer som antioksidanter. Vitaminer og mineraler i disse matvarene har dessuten kreftforebyggende virkninger og kan bidra til bedre syn og bedre hjertehelse. To til tre produkter fra den gule kategorien daglig anbefales. Gode, gule valg: Gul squash, paprika og artisjokk.LES OGSÅ: Så mye er fem om dagen4. Grønt
Grønne grønnsaker er proppfulle av antioksidanter, blant annet karotenoider som beskytter øynene, og gir en slags innebygd «solbrilleeffekt».Grønne grønnsaker er faktisk supermat, og det er de mørkegrønne som er aller best. Mørkegrønne grønnsaker inneholder mye folat, et vannløselig B-vitamin, som er bra for hjertet, spiller en nøkkelrolle i kroppens cellefornying, og spesielt for reparasjon av DNA. De viser seg å inneholde mange gode næringstoffer som påvirker kroppen på forskjellige måter, og spiser du dem rå får du i deg masse probiotika som styrker immunforsvaret ditt (men husk å ikke skrubbe dem «ihjel» først – det er nemlig i jorda mye av probiotikaen sitter). (Saken fortsetter under bildet.)Også her finner du massevis av karotenoider, antioksidanter, mineraler og vitaminer. Men i tillegg er de grønne grønnsakene fulle av klorofyll, som har antikreft- og avgiftende egenskaper.Du bør sørge for å få i deg minst én porsjon med de grønne bladgrønnsakene daglig. Gode, grønne valg: Grønnkål, spinat, brokkoli, paprika.5. Mørkeblått
I denne fargekategorien finner du en rekke matvarer som inneholder antocyaner og fenoler, to kraftige fytokjemikalier hvis antialdringseffekt det forskes på for tida. Det er en kjent sak at blåbær inneholder meget store mengder antioksidanter, og også andre matvarer i denne gruppen har en hel rekke effekter på kroppen din: De skal beskytte blodårer, brusk, sener og leddbånd mot skader og kan virke kreftforebyggende. De skal også forbedre hukommelsen og bidra til bedre urinveishelse. Gode, mørkeblå valg: Blåbær, druer.LES OGSÅ: Derfor bør du spise blå poteter(Saken fortsetter under bildet.)6. Dyplilla
Grønnsaker og frukt i kategorien indigo og fiolett inneholder en overflod av antioksidanter. De reduserer såkalt oksidativt stress, en av hovedårsakene til aldring. Lilla mat inneholder dessuten store mengder resveratrol, som skal redusere risikoen for både hjertesykdom og kreft. Resveratrol har antikoagulerende effekt og hindrer dermed dannelsen av blodklumper i årene. Dessuten finner du store mengder antocyaniner, som beskytter cellene mot frie radikaler, og forebygger både kreft og hjerte- og karsykdom. Også disse grønnsakene og fruktene skal bidra til bedre hukommelse og bedre urinveishelse. Gode, lilla valg: Aubergine, svisker, plommer.LES OGSÅ: Sunt å spise mat som er lillaLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger