Kostholdsråd

Spis desserten rett etter middag

Ellers risikerer du faktisk å spise enda mer enn du ellers ville gjort.

<strong>DESSERT TIL RETT TID:</strong> Ved spesielle anledninger er dessert et must - men spis den rett etter hovedretten. Foto: Colourbox
DESSERT TIL RETT TID: Ved spesielle anledninger er dessert et must - men spis den rett etter hovedretten. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Når hverdagen viker for spesielle anledninger, om det så er et jubileum, en bursdag eller en høytid som julen, er det nærmest selvsagt at det serveres dessert etter middagen.

Det skiller nettopp festmiddagen fra hverdagsmiddagen, og det er ingen grunn til at du skal si nei dersom du fortsatt har plass til dessert etter hovedretten.

Om du er vertinne, kan du velge å servere en lettere dessert og unngå at desserten blir så altfor kaloririk.

- De gangene du selv står for festmaten, så tenk at måltidet skal balanseres. Er hovedretten kraftig er det godt med en friskere og lettere dessert, sier Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog hos Grete Roede AS.

- Er du glad i de tyngre, krembaserte dessertene, så ha dette etter en av de lettere middagene.

<strong>LEKKERT:</strong> Fargerik, smakfull og rik på næringsstoffer. Fruktsalat er en perfekt festdessert. Foto: Colourbox
LEKKERT: Fargerik, smakfull og rik på næringsstoffer. Fruktsalat er en perfekt festdessert. Foto: Colourbox Vis mer

Server dessert straks etter hovedretten

Bugge har et annet råd: Å ikke vente for lenge med desserten. Hun anbefaler at den settes på bordet ganske raskt etter at hovedretten er fortært.

- Jeg opplever oftere at folk venter med desserten, kanskje opptil en time, og så går de på med nytt mot, og spiser mye mer enn de ville gjort om desserten ble servert etter middagen. Ikke vent med desserten, tenk at den er ment som en liten avslutning av middagen, ikke gjør den til et eget måltid.

LES OGSÅ: Slik unngår du å overspise

Lettere desserter

Så hva skal du servere om desserten skal være av det lettere slaget? Bugge anbefaler bær eller frukt med vaniljekesam eller litt iskrem.

Synes du dette blir for «hverdagslig» så husk at fruktsalaten blir mer spennende om du bruker noen eksotiske frukter som pasjonsfrukt, dragefrukt eller rambutan. Du kan du også ha i litt nøtter i fruktsalaten, og kesamen kan smakssettes med litt revet kokesjokolade, kanel eller kardemomme.

- Ovnsbakte frukter med litt revet sjokolade over er også veldig godt. Her passer det med epler, pære, appelsin, fersken, druer, ananas og fiken, sier Bugge.

Sjekk også ut Grete Roedes oppskrift på Trollbærkrem, eller prøv å lage din egen yoghurtis med bær - det tar bare noen minutter, imponerer gjestene og smaker veldig godt.

Sjekk også ut disse tre oppskriftene på lettere desserter: Gresk yoghurt med bær og honning, lettere bondepiker og limesjokoladekake

<strong>SØT AVSLUTNING:</strong> Spis dessert rett etter middag, så er det lettere å begrense seg. Foto: Colourbox
SØT AVSLUTNING: Spis dessert rett etter middag, så er det lettere å begrense seg. Foto: Colourbox Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer