Nå som høsten er kommet, og vinteren er rett rundt hjørnet, er det mange som kjenner at energinivåene synker - drastisk!Ikke bare blir det mye vanskeligere å stå opp på morgenen, men de fleste merker nok at trøttheten sniker seg på litt raskere på kveldene. Ikke så overraskende har maten du spiser mye å si for energinivået ditt.I tillegg til at det finnes matvarer som kan stjele energien fra deg - som for eksempel loff, finnes det matvarer som bidrar med energi.Hvis du kjenner at du «hangler» litt for tiden, kan det blant annet være lurt å starte dagen med litt blåbær.LES OGSÅ: Nå er det på tide å justere leggetidenTa en neve mandler: For å avverge at blodsukkeret ditt skal få en berg- og dalbanetur gjennom dagen kan du spise en håndfull mandler om morgenen. Mandler bidrar til å stabilisere blodsukkeret gjennom resten av dagen. Omega 3-fettsyrene i mandler vil også bidra til å få opp energien og friske opp hjernen senere. Avokado og olivenolje: Det hjertevennlige enumettede fettet i avokado sammen med olivenolje bidrar til at magesekken ikke tømmer seg like raskt, og du holder deg derfor mett lenger. Avokado er også rik på kalium, som regulerer nyrefunksjonen og blodtrykket, og folat, et B-vitamin som hjelper kroppen produsere og vedlikeholde nye celler.Spis en avokado hvis du trenger å få tilbake energien, eller legg opp en halv avokado med olivenolje og salt og pepper ved siden av middagen. LES OGSÅ: Dropp isbitene i vannglasset
Skjerper fokuset og hjernen din
En neve blåbær kan raskt bidra med energi. Som KK.no tidligere har skrevet, inneholder en kopp blåbær bare 80 kalorier og vil bidra til å skjerpe fokuset ditt resten av dagen.En tidligere studie viste at de personene som spiste blåbær jevnlig i over fire måneder, presterte bedre på tester for hukommelse og mental tilstedeværelse. I tillegg er blåbær en av de matvarene som inneholder mest antioksidanter.Hvis det er vanskelig å finne like smakfulle blåbær hele året, kan du også finnemange av fordelene i blåbær-juice. I en studie av mennesker som hadde aldersrelatertehukommelsesproblemer, kunne man se at hukommelsen deres var bedre om de drakk blåbær-juice hver dag i to måneder.Husk også at frosne blåbær er supersunne!LES OGSÅ: Vær obs på disse drikkeneDropp loff til frokost
Det er en kjent sak at du alltid bør velge grovt brød. Hvitt brød er nemlig mer bearbeidet, som gjør at mye av den fiberrike delen av kornet er borte. Det inkluderer både kim og kli - som er en kilde til flere gunstige næringsstoffer.Selv om både loff og grovt brød inneholder samme mengde karbohydrater, gjør det fine melet i loff at det inneholder en del tomme kalorier - det vil si energi uten at det gir noen store mengder fiber og bioaktive stoffer.Ifølge Health.com vil i tillegg de raffinerte karbohydratene i hvitt brød - på lik linje med andre søtsaker - raskt gi energi, men også høyt blodsukker og gjøre deg enda sløvere når det daler igjen. Velg derfor heller grovt brød, som øker metthetsfølelsen i magen og gjør opptaket av blodsukker i kroppen langsommere. I tillegg inneholder det mye mer antioksidanter.LES OGSÅ: Kosematen som er bra for degDu trenger nemlig karbohydrater
For hvis du kjenner at du har lite energi for tiden, er definitivt ikke trikset å droppe karbohydratene fullstendig - for lite kan også være en årsak til lavt energinivå. – Kroppen vår trenger karbohydrater. Det er veldig synd at de har fått et dårlig rykte, har Meridan Zerner, en ernæringsfysiolog ved Cooper Aerobics i Dallas, tidligere uttalt til Huffington Post. En studie viste at kvinner som har et begrenset innhold av karbohydrater i kosten, gjorde det dårligere på en rekke prøver sammenlignet med de som spiste karbohydrater.Og når kvinnene begynte å spise karbohydrater igjen, gjorde de det straks bedre.Karbohydrater hjelper kroppen med å forbrenne fett uten å tappe musklene for energi, og den ideelle dietten bør bestå av 50 - 55 prosent komplekse karbohydrater (som havregryn, grovt brød, grovt knekkebrød, andre grove kornprodukter, bønner, linser, og andre grønnsaker), 20-25 prosent protein og 25 prosent fett.Karbohydrater gir energi til kroppen mens du fordøyer dem, mens fett, proteiner og fiber sakker ned fordøyelsen og sørger for at du holder på energien lenger.LES OGSÅ: Denne vaffelen er helt spesiellPrøv også disse energikildene:
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger