Kosthold

Spis et eple om dagen

5 ting du ikke visste om den syrlige frukten.

Epler smaker så saftig og godt. Hvorfor ikke trappe opp til et eple om dagen? Foto: All Over Press
Epler smaker så saftig og godt. Hvorfor ikke trappe opp til et eple om dagen? Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er kanskje ikke uten grunn at det var med et eple Eva skulle friste Adam, for bak det glinsende og fargesprakende skallet skjuler det seg et saftig fruktkjøtt og en frisk smak.

Men eple smaker ikke bare godt, skriver Shine.com. Selv om enkelte epler kanskje inneholder mye kjemikalier gjør de opp for dette med et høyt nnhold av fiber og antioksidanter, og det er spesielt fem gode grunner til å spise et hver dag, som du kanskje ikke var klar over.

1. Holder deg mett lenger

Epler er proppet med fiber, og gir deg rundt tyve prosent av det daglige behovet ditt, men ved siden av det høye innholdet av fiber er epler også en frukt som krever litt innsats når du skal spise det. Dette gjør at du gir kroppen din tid til å registrere at du er mett før du spiser enda mer, for det lønner seg ikke å slikke tallerkenen tom.

Ved siden av dette inneholder epler naturlig søtstoffer som gradvis går inn i blodet og stabiliserer blodsukkeret og insulinnivåene dine, som gjør at du føler deg mett lenger. Det er i motsetning til mange andre snacks som gir deg et raskt sukkerkick som blir etterfulgt med en voldsom sult. Kanskje det ikke er så dumt å la sjokoladen ligge i helgen, og heller spise et eple eller to?

Les også: Kalorikuttene du ikke vil merke

2. Hjelpe deg å puste lettere

Et eple om dagen holder doktoren borte sies det. Det kan ligge noe i dette. En undersøkelse som nylig ble gjennomført i England viste at kvinner som spiste mye epler under graviditeten reduserte risikoen for at barna deres skulle få pusteproblemer eller utvikle astma.

Frukten beskytter også voksne mot noen av de samme problemene. Den beskytter lungene og reduserer risikoen for astma, lungekreft og andre sykdommer.

Les også: Italiensk pizza gjør deg glad

3. Forhindre plakk i blodårene

Epler inneholder også to nøkkelingredienser som kan senke nivået av dårlig kolesterol i blodet. Pektin og polyfenoler kan ta knekken på noe av kolesterolet som ligger i blodet og forhindre den kjemiske prosessen som kan føre til plakk i blodårene og tette dem.

Mesteparten av disse ingrediensene sitter i skallet, og det er derfor viktig at du lar dette være på hvis du vil få med deg mest mulig av godene i eplet.

4. Bekjemper kreft

Akkurat som de blå potetene viser en italiensk studie at også epler kan hjelpe til å forhindre kreft. Flere av ingrediensene i frukten demper veksten av kreftceller, og personer som spiser mer enn et eple om dagen kan senke risikoen for ulike krefttyper med mellom 9 og 42 prosent.

Det kan blant annet hjelpe mot kreft i tykktarmen, eggstokkene, brystkreft, prostata og andre. Den beste effekten får du hvis du spiser eplet helt, utenom kjernen selvfølgelig.

Les ogå: Du kan lure høstforkjølelsen

5. Gjør deg smartere

Hvis ikke mengdene med omega 3 gjør deg supersmart i en fei kan det hende at et eple om dagen vil kunne hjelpe.

De øker nemlig produksjonenen av acetylkolin, som er stoff som sender beskjeder mellom nervecellene i kroppen, og en større mengde av disse kan gjøre at du blir skarpere, får bedre hukommelse og kan mulignes senke risikoen for å bli rammet av Alzheimers.

Dette fant forskere ved University of Massachusetts nylig ut i en undersøkelse.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer