SPIS FROKOST: En god frokost er viktig for å stimulere spyttet og gi karbohydrater til bakteriene i munnen.
SPIS FROKOST: En god frokost er viktig for å stimulere spyttet og gi karbohydrater til bakteriene i munnen. Vis mer

Frokost

Spis frokost - unngå dårlig ånde

Så enkelt kan du bli kvitt den dårlige ånden om morgenen.

Dårlig ånde er et velkjent problem for mange.

Etter en god natt søvn, eller en liten lur på sofaen, våkner man opp med en rar smak i munnen og ofte en tilsvarende ånde.

Likevel er dårlig ånde et problem ikke mange snakker om. For når kjæresten håpefullt lener seg mot deg med en ufattelig dårlig ånde, lar de fleste det heller stå til, enn å fortelle han om problemet.

Heldigvis er det mulig å bli kvitt problemet, og det kan faktisk være så enkelt som å spise frokost, skriver Forskning.no (Ekstern lenke).

LES OGSÅ: Munnskyll kan gi deg dårlig ånde

Så enkelt kan du bli kvitt ånden

For å unngå dårlig ånde er det spesielt viktig at du ikke hopper over måltider.

- Frokosten er spesielt viktig for å stimulere spyttet, og gi karbohydrater til bakteriene, forteller Alix Young Vik, som er professor ved avdeling for kariologi og gerodontologi ved det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo.

I tillegg er renhold av munnen viktig, ettersom dårlig ånde ofte stammer fra ubalanse i munnhulens miljø eller bellegg.

- Det er viktig at man holder tennene rene, og tungen, ikke minst. Bakerst på tungeryggen er det flest bakterier hos friske mennesker, sier Vik.

LES OGSÅ: Melk kurerer hvitløksånde

Derfor får du dårlig ånde

Vik kan fortelle at munnen vår stort sett livnærer seg på karbohydrater, og siden man ikke spiser eller drikker om natten finner bakteriene i munnen lite karbohydrater.

Dermed må de ty til proteiner istedenfor, og når bakteriene bryter ned proteiner vil det dannes nedbrytingsprodukter, i dette tilfelle svovelgasser. Dette er også årsaken til at lavkarbo-dietten kan bidra til dårlig ånde.

- Hydrogensulfid er den mest vanlige svovelgassen vi får i munnen. Det er den gassen som gir råtne egg den kjente lukten, forklarer Vik.

Ettersom det er mye aktivitet i munnen gjennom dagen vil spyttet rense munnen vår, men om natten er spyttproduksjonen i munnen lav og gassene får ose i fred.

LES OGSÅ: Aloe Vera motvirker dårlig ånde

Kjenner ikke sin egen ånde

Til tross for at dårlig ånde er et vanlig problem for mange, er det imidlertid ikke alltid så lett å oppdage den selv.

- Grunnen er at nervene som registrerer lukt venner seg til din egen lukt. Derfor kan du for eksempel ikke kjenne hvor mye hvitløk andre lukter dersom du selv har spist det, men det er veldig lett å kjenne hvitløkslukt dersom du ikke har rørt det selv, har Ann Cathrin Reichelt, lege ved Lommelegen.no tidligere uttalt til KK.no.

Alix Young Vik påpeker også at det ikke trenger å bety at du har dårlig ånde selv om du har vond smak i munnen når du akkurat har våknet.

Har du derimot har spist en masse rå hvitløk, skal du ikke se bort i fra at smaken i munnen vil gi deg et lite hint om ånden din i tillegg.

LES OGSÅ: Krydderet du kan bruke til det meste

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: