Påske

Spis heller dette påskegodtet

Ikke fråts hver dag, følg disse rådene og du unngår de verste kalorifellene i påsken.

Behovet for påskekos kan også tilfredsstilles med noe sunnere varianter. Bare bestem deg for det på forhånd.  Foto: Colourbox og produsentene
Behovet for påskekos kan også tilfredsstilles med noe sunnere varianter. Bare bestem deg for det på forhånd. Foto: Colourbox og produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Påsken byr på øl, godt pålegg, marsipan, appelsinbrus og kvikklunsj, lammestek med fløtepoteter og fete sauser. Det er deg vel unt, men med enkle grep kan du begrense det usunne inntaket litt.

- Tidligere var godterier forbeholdt påskeegget på påskeaften, men nå nyter vi god mat, snacks og godterier og drikker alkohol hele påsken, sier Kirsti Bjerkan, klinisk ernæringsfysiolog og helse- og treningspedagog ved Aker universitetssykehus til Dinside.

- Men dersom du ikke fråtser hver eneste dag, er det faktisk mulig å holde en stabil vekt gjennom ferien. Jeg tror det er bedre enn å kjøre seg selv på en knallhard slankekur, sier hun.

Her er de beste triksene fra Kirsti Bjerkan og KKs kostholdsekspert Ina Garthe:

Styr unna de kortvarige søte gledene: Det er du som bestemmer, ikke fristelsene eller det akutte søtbehovet. Ta en frukt, noen nøtter eller en liten bit mørk sjokolade, istedenfor en hel plate med firkløver.

Få bukt med søtsuget: Du trenger kun en god porsjon viljestyrke. Slutt å se på deg selv som et offer for søtsuget.

LES OGSÅ: Her er snacksen du kan spise mye av

Mye grønt

Spis mye grønnsaker i alle varianter, og litt frukt: Helst tre porsjoner grønt og to porsjoner frukt om dagen. Øk inntaket gradvis hvis det er lavt i dag.

Spis sunne alternativ først: Server for eksempel eplebåter og druer før godteriet settes fram, da spiser du mindre av snopet.

Deilige sunne desserter: Alltid en slager etter tunge måltider. For eksempel skogsbærblanding med vaniljekesam, sorbeter eller grønnsaker med dipp er fine alternativer.

LES OGSÅ: Guide til sunnere godteri

Velg riktig

Spis frokost, men ikke fråts: Ha sunt og godt pålegg på bordet. Smør matpakke og varier middagsmaten. Spis mat som renskåret kjøtt, alle typer fisk og hvitt kjøtt.

Velg matvarer som inneholder umettet fett: Det helsegunstige fettet finner du i magre melkeprodukter, renskåret kjøtt, karbonadedeig fremfor kjøttdeig, fisk, hvitt kjøtt, vegetabilske oljer og plantemargariner. Da vil du både kunne redusere inntaket av mettet fett og sikre et tilstrekkelig inntak av umettet fett.

Påsken er tiden for egg: Lag en deilig omelett med skinke, ost, paprika og løk, server med potetbåter eller grovt brød til.

LES OGSÅ: Slik får du slutt på småspisingen

Gjør det selv

Lag din egen kakao: Bruk ekstra lett melk og mørk sjokolade. Sunnere og bedre! Husk også appelsinen på tur.

Lag din egen solo: Det er enklere enn du tror, og ikke like søtt.

Lag din egen marsipan: Jo mer mandler, jo bedre.

Bytt det ut

Bytt ut vanlige grillpølser: Velg heller kalkun-/kyllingpølser. De inneholder mindre fett og sunnere fett.

Dropp vanlig pølsebrød: Gå for lompe eller grovt pølsebrød. Disse inneholder mer fiber og holder deg mett lenger.

Grill noe annet enn pølser i påsken: Hva med grove ostesmørbrød, fisk innbakt i folie eller bakte poteter med ost og skinke. Sunne og deilige alternativer.

Fyll påskeegget med dette: Frukt, nøtter, rosiner, popcorn og tørket frukt sammen med sjokolade og annet snop. Slik er det lettere for deg (og eventuelt ungene) å spise mindre godteri og samtidig øke inntaket av frukt og nøtter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer