Neste gang du mesker deg med italienske retter bør du tenke over om hvitløken du bruker er fersk, eller om den er syltet, tørket eller hermetisert. Helsemessig er det nemlig ikke likegyldig hva du velger.
Ifølge en ny japansk studie, publisert i amerikanske Journal of Agricultural and Food Chemistry er fersk hvitløk det soleklart beste valget.
Derfor er den bra for deg
Hvitløken er kjent for å ha en antibakteriell effekt når den spises, slik at du lettere unngår matforgiftning. Videre kan inntak av hvitløk ha positiv effekt mot blodpropp og enkelte typer kreft.Årsaken til dette er at løken inneholder virkestoffet allicin, som også gir løken den karakteristiske lukten.
Nå viser det seg imidlertid at enkelte oppbevaringsmetoder reduserer mengden av allicin betraktelig.
Slik får du mest ut av den
Oppbevares løken i vann, vil nivået av allicin halveres på seks dager. Oppbevares løken i vegetabilsk olje tar det bare noen timer før allicin-nivået er halvert.Den gode effekten av virkestoffet reduseres tilsvarende, så vil du ha mer ut av hvitløken enn bare den gode smaken, bør du altså bruke den fersk.
