- Kvinner som forsøker å bli gravide bør endre kostholdet sitt og skifte fra fettreduserte til helfete melkeprodukter, for eksempel ved å bytte ut skummet melk med helmelk og spise iskrem i stedet for fettredusert yoghurt, sier Dr Jorge Cavarro, som ledet studien, i en pressemelding. Han mener det er spesielt viktig å få mer informasjon om sammenhengen mellom melkeprodukter og graviditetsproblemer fordi offentlige kostholdsanbefalinger som oftest oppgir fettreduserte melkeprodukter som det optimale.
Cavarro påpeker likevel at dersom man endrer kostholdet på denne måten, må man samtidig balansere resten av kostholdet slik at det daglige kalori- og fettinntaket ikke økes.
- Så snart kvinnen har blitt gravid, bør hun antakelig bytte tilbake til fettreduserte melkeprodukter for å begrense intaket av mettet fett, sier Cavarro.
Studien, som pågikk fra 1991 til 1999, fulgte 18 555 kvinner mellom 24 og 42 år. Alle forsøkte å bli gravide, og ingen av dem hadde medisinsk historikk som tilsa at de skulle ha problemer med å unnfange et bar. Etter åtte år viste det seg at 438 av kvinnene var ufruktbare på grunn av problemer med eggløsningen. Da forskerne sammenlignet kvinnenes matvaner, fant de ut at kvinner som spiser to eller flere fettreduserte melkeprodukter per dag, hadde 85% større sjanse for å bli ufruktbare som følge av eggløsningsproblemer. I tillegg viste det seg at kvinner som spiste helfete melkeprodukter minst én gang om dagen, hadde 27% mindre sjanse for å bli ufruktbare sammenlignet med kvinner som spiste helfete melkeprodukter en gang i uka eller sjeldnere.
Frem med iskremen, med andre ord. Du kan bli gravid av det.
LES OGSÅ: