Ny forskning viser imidlertid at morgenen faktisk er det tidspunktet du bør spise søtsaker på, skriver forskningsnettstedet Sciencedaily.com (ekstern lenke).
Brenner kaloriene i løpet av dagen
Forskere fra Tel Aviv University har nemlig funnet ut at det å spise en dessert, eller litt søtsaker, som del av et balansert frokostmåltid på cirka 600 kalorier, kan hjelpe personer som ønsker å gå ned i vekt med å gjøre nettopp dette samt holde borte over tid.Studien viser at det mye bedre å spise noe søtt og fett på morgenen – når metabolismen er på sitt mest aktive, enn å drøye det til senere på dagen. I de fleste tilfeller klarer nemlig kroppen å forbrenne disse ekstra kaloriene i løpet av dagen.
Stagger søtsuget utover dagen
Den nye studien stemmer godt overens med tidligere rapporter, som har vist at frokost er et av de viktigste måltidene i løpet av døgnet – særlig for forbrenningen, og at man faktisk kan spise mer til frokost enn andre måltider – uten å legge på seg.Et måltid på morgenen gir deg energi til dagens gjøremål, hjelper hjernens funksjonsevne og setter i gang metabolismen, som er helt essensiell for vekttap. I tillegg er frokost det måltidet som er best til å regulere nivået av ghrelin i kroppen – hormonet som påvirker og øker sult.
Ghrelin-nivået øker før hvert måltid, men dette undertrykkes mest effektivt rundt frokosttider.
Forskerne bak den nye studien mener også at det prøve å kutte godterier, desserter og fet/sukkerholdig mat ut av kosten totalt faktisk kan gjøre søtsuget ditt enda verre. I verste fall kan dette føre til at du utvikler en form for avhengighet av disse matvarene.
Ved å «mette» søtsuget ditt tidlig på morgenen, altså til frokost, kan du imidlertid stagge suget utover dagen.
LES OGSÅ: Du kan spise søtsaker hver dag
Gikk ned 18 kilo mer
De gjennomførte en 32 uker lang studie for å komme frem til disse resultatene. Forskningen er publisert i tidsskriftet Steroids.190 overvektige testdeltagere (uten diabetes) ble delt inn i to grupper, hvor alle hadde likt kaloriinntak – mennene spiste 1600 kalorier per dag, kvinnene 1400.
Den første gruppen ble imidlertid satt på en lavkarbo-kur, som blant annet inkluderte en liten, frokost på 300 kalorier, mens den andre gruppen skulle spise en frokost på 600 kalorier med høyt innhold av protein, karbohydrater, samt en dessert (for eksempel sjokolade).
Blant annet viste funnene at testdeltagerne som spiste dessert med frokosten i gjennomsnitt gikk ned 18 kilo mer enn deltagerne som ikke mettet søtsuget tidlig på morgenen.
I tillegg klarte deltagerne som stagget søtsuget på morgenen å holde vekten nede lenger enn de andre deltagerne.