LES OGSÅ: Så lett gjør du burgeren sunn
Kjøtt er en fin kilde til proteiner, men inneholder også en del fett. Du skal likevel ikke være så redd for å spise animalsk fett, sier lege og svensk lavkarboekspert, Annika Dahlqvist.
- Det viktigste er at vi bare spiser naturlig fett. Animalsk fett, fiskefett, meierifett, økologisk kokosfett, avokado, nøtter, oliven er eksempler på naturlig fett som er bra å spise.
Bedre mat fra beitende dyr
MEN - kjøtt og meieriprodukter inneholder også fettsyrer. Hvorvidt det er snakk om omega 3 eller omega 6 avhenger av hva slags fôr dyret har fått.- Omega 3 finnes også i meierifett og kjøttfett fra gresspisende kyr. Kraftfôr inneholder derimot bare omega 6, og da blir det omega 6 i kjøttet og smøret også, forklarer Dahlqvist.
LES OGSÅ: Alt du bør vite om omega 3, 6 og 9
Hva er så forskjellen? Jo, omega 6 er en betennelsesfremmende fettsyre som mange reagerer negativt på om de får for mye av den. Overdrevent inntakt kan føre til hjerteproblemer og leddsmerter. Mange av oss nordmenn får i oss for mye omega 6 nettopp fordi vi har et kosthold med mye kornprodukter og vegetabilske oljer.
Omega 3 er en sunnere fettsyre, men den blir ofte «utmanøvrert» av omega 6 dersom vi inntar mer av denne enn av omega 3. Det er viktig å få riktig balanse mellom de to. Les mer om dette i denne artikkelen: Du trenger mer omega 3.
Husk! Fet fisk som laks og makrell er de beste kildene til omega 3.
LES OGSÅ: Kjøper du kjøtt fra Sverige? Husk å sjekke fettinnholdet!
Styr unna disse fettkildene
Et siste tips fra Dahlqvist er at du for å unngå for mye omega 6, bør holde deg unna følgende:Margarin, maisolja, solsikkeolje, tistelolje og andre omega 6-oljer.
- Disse fettkildene gir for stort overskudd av den betennelsesfremmende fettsyren omega 6.

