SUNT OG GODT: Løk inneholder mange sunne næringsstoffer. I tillegg er det en svært god grønnsak som kan brukes til så mangt.
SUNT OG GODT: Løk inneholder mange sunne næringsstoffer. I tillegg er det en svært god grønnsak som kan brukes til så mangt. Vis mer

Løk

Spis løk mye og ofte

Fantastisk, næringsrik grønnsak med lang levetid.

Løk er ikke bare smakfullt og supert som tilsetning i en rekke retter. De ulike løksortene som finnes i dag er også utrolig sunne, og såpass bra for oss at vi burde spise det mye og ofte.

De fleste kjenner til helseeffektene av hvitløk, som blant annet dreper bakterier og motvirker infeksjoner, men visste du at også rødløk og gulløk, som kanskje er de vanligste løksortene vi har i kjøleskapet, også er proppfulle av sunne vitaminer og næringsstoffer?

LES OGSÅ: Matvarer med smarte bonuseffekter

Sunt og godt

Ifølge Bama.no (ekstern lenke) inneholder løk tre hovedgrupper av næringsstoffer – antioksidanter, svovelforbindelser og karbohydrater, og det er disse stoffene som er med på å gi løkvariantene helsebringende gevinster.

Regelmessig inntak av løk kan blant annet forebygge hjerte- og karsykdommer, redusere kolesterolnivået i blodet og blodtrykket, beskytte mot flere former for kreft, ha en bakteriedrepende virkning og fungere som et naturlig antibiotikum, motvirke beinskjørhet, være bra for astmatikere og allergikere, i tillegg til at grønnsakstypen har en anti-diabetisk virkning.

Som om ikke det var nok, så har løken også et annet stort pluss ved seg.

Ifølge Bioforsk er nemlig løken en av de mest robuste og lagringsdyktige grønnsakene vi har i dag, og dersom du sørger for å oppbevare løken på riktig måte, kan den holde seg frisk og næringsrik i lang tid, står det på Matportalen.no (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Slik stagger du sultfølelsen

Ikke oppbevar i plastpose

En av de absolutt viktigste tingene du bør huske på når det gjelder lagring av løk, er at du ikke oppbevarer grønnsaken i en plastpose innerst i kjøleskapet ditt – altså nederste skuff.

Det å pakke løken inn i plast fører nemlig til et lukket og klamt miljø, i tillegg vil oppbevaring i plast raskt gi spirer i løken, samt mugg og dårlig kvalitet.

Ifølge Matportalen.no skal løk i utgangspunktet ikke lukte noe, bortsett fra når den er kuttet i biter/skiver. Lukter den vondt kan dette være et tegn på at grønnsaken er i ferd med å bli dårlig, og oppkuttet løk har derfor begrenset levetid.

LES OGSÅ: Få kustus på kostholdet

Lagres kaldt og varmt

En annen positiv ting med løk er at den kan lagres både kaldt og varmt – det beste er enten å holde den på noen få varmegrader, eller i romtemperatur på mellom 18 og 20 grader.

Det eneste løken ikke liker er temperaturer på omkring 10 til 12 grader. Da tror nemlig løken at det er på tide å blomstre, og begynner å sende opp en blomsterstengel inne i løken.

Dette kalles «groing» og løken begynner da å bruke av sine egne næringsreserver – de vi helst vil få i oss, og løken blir dårligere på kvalitet.

Ifølge Matportalen.no er det optimale å lagre løken enten i nett eller papirposer på et mørkt, kaldt sted.

Om sommeren kan du gjerne oppbevare grønnsaken i kjøleskapet, men ellers i året er faktisk ikke det nødvendig. Unngå imidlertid direkte sollys og varme overflater.

Ønsker du å lagre løken i en lengre periode bør den ligge kaldt, men hvis du skal spise grønnsaken i løpet av en uke eller to holder den seg fint i romtemperatur.

Et lite obs - purre og vårløk, som har grønne blader, må oppbevares i kjøleskapet hele året.

LES OGSÅ: Derfor bør du varme opp tomaten

Slik velger du riktig løk

De fleste av oss tar en rask kvalitetskontroll av frukten og grønnsaken før vi plukker dem i butikken. Den beste måten å finne ut om en løk er god eller dårlig på, er ved å lukte eller klemme litt på den.

Lukter den litt vondt, eller er litt myk når du trykker på toppen, så er den i ferd med å bli dårlig, og vil ikke holde seg lenge.

Flekker på skallet har ingen betydning for den indre kvaliteten, i og med at vi fjerner skallet før vi spiser den.

Kjøper du et nett med mange løk i, bør du ifølge Matportalen ta en titt inne i nettet for å sørge for at det ikke gjemmer seg en råtten grønnsak der inne.

Tips til hvordan du kan skjære opp løk uten tårer får du her!

LES OGSÅ: Krydder gjør maten sunnere

Mer info om de ulike løktypene finner du nedenfor:
(kilde: Bama.no - ekstern lenke)

Borretaneløk
Borretane har samme farge som vanlig kepaløk, men er mye mindre og flatere i formen. Rå egner den seg godt både i salater og på hamburgeren. Selv om smaken er søt i rå form, blir løken enda søtere og mildere med varmebehandling. Varmen bryter ned de skarpe svovelstoffene.

Gul løk
Søt løk er en variant av den hvite kepaløken - spesielt søt og mild. Fargen er lys hvit med et svak gult skjær. Bruksområdene er de samme som vanlig kepaløk, men den er spesielt egnet hvis du skal spise rå løk. Den er nemlig mindre skarp og noe søtere enn de fleste andre løker.

Gul løk, også kalt gul kepaløk, er den vanligste løksorten og er en av våre mest brukte grønnsaker. Den gir aroma og krydrer maten og er helt uunnværlig i matlagingen.

Rå, gul løk har ofte en skarp smak og lukt, men hvis du lar den hakkede løken ligge i kaldt vann i ca 15 minutter, blir den mildere. Ved oppvarming brytes den skarpe smaken og lukten ned og løken får en søt og behagelig smak.

Hvit Kepaløk
Hvit kepaløk finnes i mange fasonger, størrelser og styrkegrader. Den gir aroma og krydrer maten og er uunnværlig. Hvit kepaløk er noe mildere og søtere enn gul løk, og bedre egnet når løken skal spises rå. Hvis du lar den hakkede løken ligge i kaldt vann i ca 15 minutter, blir den enda mildere. Ved oppvarming brytes den skarpe smaken og lukten ned og løken får en søt og svært behagelig smak.

Hvit kepaløk er godt egnet rå i salater, på smørbrød, hamburgere og i salsa.

Hvitløk
Vanlig hvitløk består av mange hvitløksfedd (båter) dekket av et tynt, hvitt papirliknende skall. Det finnes flere ulike sorter hvitløk med ulik størrelse og noe ulike smaksegenskaper. Dette er den hvitløken de fleste kjenner og bruker mest av. I oppskrifter er ofte mengde hvitløk som skal benyttes, angitt i fedd.

Kinesisk hvitløk
Kinesisk hvitløk består, i motsetning til vanlig hvitløk, av ett eneste stort fedd. Skallet kan være hvitt, rødfiolett, eller hvitt med lilla striper. Hvitløken skrelles og renses før bruk. Feddet kan kokes helt eller det kan skives, kuttes, finhakkes eller moses. Bruksområdene er identiske med vanlig hvitløk. I oppskrifter som krever mye hvitløk, er det lurt å bruke kinesisk hvitløk. Den er både enklere å skrelle og kutte.

Frykter du «hvitløksånde», kan du spise litt fersk persille eller timian. Imidlertid er den kinesiske hvitløken noe mildere i rå form.

Purre
Purre er lange og tynne løkstengler som sprer seg i grønne toppblader. Hele planten kan spises, men den grønne og den hvite delen har litt ulike egenskaper. Den hvite delen er den møreste og ofte betraktet som den beste. Den kan gjerne brukes i rå form. Den grønne delen bør derimot kokes og egner seg godt i supper og gryter. Den danner basis for suppekvasten sammen med blant annet timian og persille.

Rødløk
Rødløk, også kalt rød kepaløk, er søsteren til gul løk og en god erstatning i de fleste sammenhenger. Ikke minst når du ønsker litt mer farge i retten, som for eksempel i wok-en og i salater. Rød løk har en litt mildere og søtere smak enn den gule.

Hvis du lar den hakkede løken ligge i kaldt vann i ca 15 minutter, blir den enda mildere. Den blir også mildere og søtere ved oppvarming.

Salatløk
Dette er den største av alle løksorter du får kjøpt i Norge. Den selges kun fersk og har tykke lag av skall som er milde og søte. I forhold til de fleste andre løktyper er salatløken mild i rå form og har lite av den skarpe og rå løksmaken.

Salatløk er god i salater, på hamburgere og ellers til alt du ønsker å spise rå løk til. Den egner seg dårlig til steking i panne og grilling fordi den inneholder mer vann enn andre løktyper. Til wokking, der temperaturen er høy og steketiden kort, er den derimot godt egnet.

Sjalottløk
Sjalottløken er kanskje liten, men den er potent og sterk i smaken. Derfor er den ikke vanlig å spise rå. Etter varmebehandling derimot, er den virkelig en aromatisk løk med nærmest ubegrensede muligheter.

Sjalottløken har mindre syre og bitterhet enn gul løk. Den er derfor fin å bruke i retter hvor du vil ha en mildere løkaroma.

Blansjer (forvell) løken i maks ett minutt og legg dem over i isvann. Deretter kan du kutte litt av enden og enkelt klemme løken ut av det ytterste skallet. Hurtig, enkelt og helt tårefritt – i hvert fall inntil du skal finhakke dem.

Mild løk
Mild løk er en variant av den hvite kepaløken - spesielt søt og mild. Fargen er lys hvit med et svak gult skjær.

Bruksområdene er de samme som vanlig kepaløk, men den er spesielt egnet hvis du skal spise rå løk. Den er nemlig mindre skarp og noe søtere enn de fleste andre løker.

Vårløk
Vårløk er små løk som blir plukket før den er fullt utvokst. Det gjør vårløken mildere og mykere i konsistensen enn for eksempel purreløk. Selve løken er hvit, og den lange stilken er grønn.

Både løk og stilk kan spises. Den er mild i smaken og kan godt spises naturell i salater, vendes inn i lune potetsalater og finhakkes i dressinger.

LES OGSÅ: Så varm bør middagen din være

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: