Linfrø

Spis maks 2 spiseskjeer med linfrø per dag

Inneholder blåsyre - som kan være giftig i større mengder.

LINFRØ ER SUNT, MEN: Du bør begrense inntaket av linfrø til maks to spiseskjeer daglig. Foto: Fotolia
LINFRØ ER SUNT, MEN: Du bør begrense inntaket av linfrø til maks to spiseskjeer daglig. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Linfrø er et frø som tilhører planteslekten linfamilien, og er spesielt kjent for det høye innholdet av kostfiber og omega-3 fettsyrer.

Frøene setter også fart på fordøyelsen og gir brødbaksten mer smak og fiber.

Likevel bør frøene brukes med omhu, da de inneholder cyanogene glykosider, som vil si cyanid eller blåsyre bundet til sukker.

Faktisk inneholder også mange planter vi bruker til mat små mengder cyanogene glykosider, blant annet mandler, steinfruktkjerner, bambusskudd, kassava og lima bønner.

POPULÆRT FRØ: Linfrø har blitt populært å bruke i for eksempel frokostblandinger, bakst og smoothier. Foto: sugar0607 - Fotolia
POPULÆRT FRØ: Linfrø har blitt populært å bruke i for eksempel frokostblandinger, bakst og smoothier. Foto: sugar0607 - Fotolia Vis mer

– Innholdet av cyanogene glykosider varierer med sorten linfrø: konsentrasjonen er rapportert å kunne variere fem ganger. Ulike mengder cyanid kan frigjøres ettersom hvordan frøene behandles, om de for eksempel knuses, forklarer Jan Alexander, ass. direktør, prof. dr.med ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, til KK.no.

Hele linfrø avgir mindre cyanid

Det er ikke noen anbefalt ukeskvote for linfrø, men det frarådes å spise mer enn to spiseskjeer linfrø om dagen.

Det svenske Livsmedelsverket sier at 1-2 spiseskjeer hele linfrø daglig i vann kan brukes som tarmregulerende middel. Hele linfrø avgir mindre cyanid. I andre sammenhenger der linfrøene knuses eller tygges frigjøres større mengde cyanid og man bør begrense inntaket, sier Alexander.

Linfrø kan inneholde opptil 1 mg hydrogencyanid/gram.

– Det betyr at så lite som 30 gram linfrø kan gi alvorlig forgiftning dersom all cyaniden frigjøres. Livsmedelsverket fraråder å spise knuste linfrø og gjør oppmerksom på at overdrevet inntak av linfrø kan være skadelig, forklarer Alexander i Fhi.no.

Tegn på at du har fått i deg for mye linfrø

Er det noen symptomer på at man har spist for mye linfrø? Og hva er det verste som kan skje?

– I verste fall kan man dø av blåsyreforgiftning. Dødelig dose for mennesker ligger mellom 0,5 og 3,5 mg hydrogencyanid/kg kroppsvekt, det vil si 35 til 245 mg for en person på 70 kg, opplyser Alexander.

Akutte forgiftningssymptomer er:

SPISES MED OMHU: Linfrø har flere gode egenskaper, men de er samtidig giftige. Det er tryggere å spise hele linfrø enn knuste. Foto: Fotolia
SPISES MED OMHU: Linfrø har flere gode egenskaper, men de er samtidig giftige. Det er tryggere å spise hele linfrø enn knuste. Foto: Fotolia Vis mer
 • hodepine
 • åndenød
 • forvirring
 • hjerteklapp
 • blåaktig misfarging av huden
 • kramper
 • koma
   

Kronisk symptomer ved lavere inntak er:

 • Forstyrrelser av skjoldbruskkjertelen (stoffskiftet)
 • nevrologiske symptomer
 • lammelser
 • syns- og hørselsforstyrrelser (har blant annet vært sett i land der man spiser mye kassava)


Mattilsynet: Ikke krav om advarselsmerking

Står det noen advarsel om stor bruk av linfrø på pakningen, slik at de fleste forbrukere får dette med seg?

– Det er ikke noe krav om advarselsmerking på matvarer som kan inneholde disse stoffene, sier Anders Tharaldsen, seniorrådgiver i Mattilsynet, til KK.no.

Slik kan du trygt bruke linfrø i maten

Birgitte Paulsen ved Seksjon for smittestoff og biotoksiner i Mattilsynet har tidligere gitt råd dersom du ønsker å bruke linfrø i maten:

 • Hele frø bør benyttes. Knuste frø vil nemlig frigjøre mer HCN.
 • Dersom du vil være helt sikker kan du varmebehandle knuste linfrø ved cirka 90–100 grader i stekeovnen cirka 20 minutter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer