Er du redd for at det skal gå helt galt, og at du møter 2013 med noen ekstra «julekilo»?
Da bør du lære deg triksene som hjelper deg med å komme helskinnet gjennom jula uten at du føler at du går glipp av noe. For jula varer jo ikke mer enn en ukes tid, og det er egentlig ikke så farlig om du fråtser litt da. Vi skal jo ha lov å kose oss!
I KK.nos siste nettmøte med kostholds- og treningsekspert Ina Garthe, spurte leseren «Godtemomsen» om hva hun burde gjøre for å unngå at jula går helt over styr rent matmessig.
Her er Inas svar:
- Julen er en deilig høytid - og kos skal det være, også med maten! I løpet av en uke er det begrenset hvor mye du kan legge på deg, men blir det fråtsing hver dag, er jeg redd du kan forvente å gå opp noen kilo.
LES OGSÅ: Det tar bare tre timer før fettet havner på magen


En sunnere juletallerken
Ribbe, pinnekjøtt, medisterkaker, skinkestek. Det smaker jo herlig, og du skal ikke takke nei.
Men, det er faktisk litt lurt å servere seg først med grønnsaker, så poteter og til slutt kjøtt og saus. Grønnsaker kan med fordel utgjøre opptil 50 prosent av matmengden. Bonusen er at du får i deg fiber som hjelper magen å fordøye den tunge maten, og dessuten får du fylt fem om dagen-kvoten lett som en lek.
- Skjær også bort alt synlig fett på kjøttet, tipser Ine.
Det kan du spare mange kalorier på, og mettet fett av sorten vi finner på ribba, pinnekjøttet og skinkesteiken er en type fett vi ikke bør få i oss så mye av.
I tillegg mener Ine vi bør bruke vann eller farris som tørstedrikk og hoveddrikke til maten. Alkohol og søte drikker som brus og gløgg bør nytes med måte.
LES OGSÅ: Så mye mettet fett er ok
Spis sakte og nyt maten
Et annet godt tips er å ta seg god tid til å tygge og smake på maten under måltidet.Ikke bare gjør det jobben lettere for fordøyelsessystemet, men når du spiser sakte rekker magen å sende signaler til hjernen om at du er mett i tide, før du har spist deg så mett at resten av kvelden brukes på å sitte og gulpe med åpen bukseknapp ...
