Syk

Spis MER når du er syk

Kroppen trenger ekstra kalorier.

FORKJØLA? Da er det ekstra viktig å få i seg riktig næring for at du skal bli frisk og rask igjen - det holder ikke bare med drikke.  Foto: REX/Mood Board/All Over Press
FORKJØLA? Da er det ekstra viktig å få i seg riktig næring for at du skal bli frisk og rask igjen - det holder ikke bare med drikke. Foto: REX/Mood Board/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har gjort ditt aller beste for å ikke bli syk, men plutselig så våkner du med tett nese, vond hals og dyvåt av svette som følge av en lang natt med feber.

Eller har du kanskje blitt smittet av omgangssyken som alle rundt deg ser ut til å få for tiden? 

Å komme opp av sengen virker som det vanskeligste i verden akkurat nå, men noe næring må kroppen ha for å komme tilbake til normalen igjen! Og hva skal du da putte i deg?

LES OGSÅ: Så mange forkjølelser får du i løpet av livet

Spis dette når du er forkjøla

- Når man er forkjølet eller brygger på en influensa, er det ekstra viktig at kroppen får i seg næringsrik mat for å komme seg på bena igjen.

- Det er lett å gå for kjappe løsninger når formen ikke er på topp, men da er det desto viktigere at man får i seg riktig mat, sier foredragsholder i  kosthold og ernæring hos Grete Roede - Elise Hetlevik.

Hun anbefaler følgende mat for å bli kvitt en forkjølelse:

DRIKK INGEFÆRTE: Både forhindrer og lindrer en forkjølelse!  Foto: Fotolia
DRIKK INGEFÆRTE: Både forhindrer og lindrer en forkjølelse! Foto: Fotolia Vis mer

-Rikelig med C-vitamin. Spis for eksempel spinat som inneholder mye C-vitamin. Sitrusfrukter er også en god kilde til C-vitamin.  

-Spis proteinrik mat istedenfor raske karbohydrater. Det holder deg mett lenger - som for eksempel en skive med en omelett. Drikk mye væske, og få gjerne i deg en næringsrik grønnsakssuppe.

- Hvitløk og ingefær er også bra når man har en forkjølelse, sier Elise, som anbefaler å drikke ingefærte hvis du er litt snufsen. LES OGSÅ: Slik unngår du omgangssyken

Spis nok mat 

Når vi er syke trenger kroppen ekstra med kalorier for å fungere optimalt.

Den jobber hardere for å bekjempe bakteriene, og redusering av kaloriinntaket kan i verste fall forverre situasjonen din, og føre til at du må holde sengen i flere dager enn nødvendig.

Ved omgangssyke er det derfor spesielt viktig at kroppen får i seg riktig næring, i og med at mye av maten du inntar gjerne forsvinner «rett ut» igjen. 

Hetlevik anbefaler følgende mat dersom du har omgangssyken.

- Lett fordøyelig mat er det beste for kroppen. Hold deg unna mat med mye fiber da kroppen må jobbe ekstra hardt for å fordøye fiberrik mat. 

STYR UNNA: Sitrusfrukter kan gjøre vondt verre dersom du har omgangssyken.  Foto: Fotolia
STYR UNNA: Sitrusfrukter kan gjøre vondt verre dersom du har omgangssyken. Foto: Fotolia Vis mer

- Hold deg unna sitrusfrukter. Det er sterkt for magen, og kan produsere mye magesyre.

- Ikke få i deg for mye melkeprodukter. Mange reagerer dårlig på for mye melk, så det er fint om du klarer å begrense melkinntaket når du har omgangssyken. 

- Spis varmebehandlet mat framfor kald. Da er det mindre sjanse for at maten inneholder bakterier som kan forverre situasjonen din.

- Salter er bra å få i seg, men ikke salt spekemat altså! Spis for eksempel salte kjeks. Kroppen mister salter når man har omgangssyken. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer