Mineraler

Spis paprika med grovt brød

Øker opptaket av et mineral som er ekstra viktig for kvinner.

HA PAPRIKA PÅ SKIVA: Det høye innholdet av C-vitaminer i grønnsaken gjør det lettere for kroppen å ta opp jernet i grove kornprodukter. Foto: Fotolia
HA PAPRIKA PÅ SKIVA: Det høye innholdet av C-vitaminer i grønnsaken gjør det lettere for kroppen å ta opp jernet i grove kornprodukter. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Får du i deg nok vitaminer og mineraler?

Det er ikke så lurt å slurve med vitamin-inntaket, og selv om flere av stjernene nå tyr til det ekstreme (får vitaminer sprøytet rett inn i blodet) for å få i seg nok, er det fullt mulig å få i deg det du trenger via kosten.

Det er imidlertid ikke alle næringsstoffer som absorberes like lett av kroppen - og dette gjelder spesielt for mineralene, som også er svært viktige.

Da gjelder det å legge til rette for at kroppen skal klare å ta det opp, og ifølge ernæringsekspertene finnes det et enkelt triks som øker opptaket av jern.

RIK PÅ NÆRINGSSTOFFER: Paprika er faktisk en av platene som er rikest på C-vitaminer. Foto: Getty Images/iStockphoto
RIK PÅ NÆRINGSSTOFFER: Paprika er faktisk en av platene som er rikest på C-vitaminer. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Slik øker du opptaket av mineralet

Jern har mange nyttige funksjoner i kroppen, og en av de største kildene til mineralet i det norske kostholdet er grove kornprodukter, som brød og knekkebrød.

Jern - som er spesielt viktig for kvinner (les mer om hvorfor lenger nede i saken), er et av næringsstoffene kroppen sliter med å absorbere, da den kun klarer å ta til seg en bestemt mengde av gangen.


Klnisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør har imidlertid et lurt triks:

– Suppler gjerne med frukt eller grønt som inneholder mye C-vitaminer, som øker opptaket av mineralet, forteller hun.

Spiser du for eksempel leverpostei eller grovt brød (begge deler inneholder jern), så kan du gjerne ta deg en frukt eller grønnsak rik på C-vitamin ved siden av, så blir det lettere for kroppen å ta til seg jernet i maten.

For eksempel viser det seg at paprika er proppfull av C-vitaminer - faktisk inneholder grønnsaken tre ganger så mye av vitaminet som det du finner i appelsiner og kiwi.

For å øke opptaket i kroppen kan det altså være lurt å legge et par skiver paprika på brødskivene eller knekkebrødet.

LES OGSÅ: Hørt om blomkålris?

Derfor bør du få i deg nok jern

Svært mange av oss (opp mot 10 prosent av kvinner) får i oss for lite jern i hverdagen. Faktisk er jernmangel den vanligste kostmangelen i Norge, og særlig kvinner i befruktningsdyktig alder er utsatt.

Jern bidrar til transport av oksygen til cellene, og ved jernmangel reduserer kroppens evne til å frakte oksygen.

Jernmangelanemi utvikler seg langsomt og snikende og kan oppstå på tre måter:

 • Økt tap av jern
 • Økt behov for jern
 • For lavt inntak av jern

 • Jern deltar i omdannelsen av karbohydrat, fett og proteiner til energi som kroppen kan bruke, og vi skal til enhver tid ha rundt 3-4 gram jern i kroppen.

  Kvinner som menstruerer mister hver måned en stor andel jern og er derfor avhengig av å få mer jern gjennom maten. Høye treningsdoser og visse sykdommer kan for øvrig øke behovet.

  LES OGSÅ: Maten kostholdsekspertene ikke rører

  IKKE TA MINERALER SAMMEN: For eksempel kan inntak av sink og jern samtidig sabotere for opptaket av hver av dem i kroppen. Sørg også for at du tar tilskudd noen timer før du spiser. Foto: Colourbox
  IKKE TA MINERALER SAMMEN: For eksempel kan inntak av sink og jern samtidig sabotere for opptaket av hver av dem i kroppen. Sørg også for at du tar tilskudd noen timer før du spiser. Foto: Colourbox Vis mer

  Ta sink og jern en stund før du spiser

  I tillegg til at du bør kombinere mineraler som jern med frukt som inneholder C-vitaminer, er det noe annet som kan være verdt å merke seg når det gjelder inntak av mineraler.


  Dersom du tar jern- eller sinktilskudd, bør du faktisk ta dem en god stund før måltidene.

  – Sørg for å ta jern enten to timer før eller etter et måltid - hvis ikke kan det ødelegge for jernopptaket fra måltidet ditt, har Sundfør tidligere uttalt til KK.no.

  Ifølge ernæringsfysilogen er det også viktig at du ikke tar jern og sink sammen, siden disse bruker de samme opptaksmekanismene i kroppen og vil ødelegge for opptaket av hverandre.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer