GOD TIMING: Proteiner til frokost er viktig, og aller helst bør du kutte ned på maten tre timer før sengetid. Mer info om hva du bør spise når for å holde vekta får du lenger nede i saken! Foto: Colourbox
GOD TIMING: Proteiner til frokost er viktig, og aller helst bør du kutte ned på maten tre timer før sengetid. Mer info om hva du bør spise når for å holde vekta får du lenger nede i saken! Foto: Colourbox
Kosthodsråd

Spis riktig mat til riktig tid

Det har nemlig mye å si hvis du ønsker å holde vekta.

Mat er helt alpha og omega for kroppen din. Hva du bør få i deg, hvor mye du kan spise og når du helst bør spise det (når du er sulten virker jo naturlig) er imidlertid ikke like enkelt å finne ut av.

Dersom målet ditt er å holde vekta, gå ned noen kilo, eller kanskje legge litt på deg, så må du tilrettelegge kostholdet ditt etter alle disse tingene.

Er du usikker på hvor mye mat du trenger hver dag, kan du finne det ut her.

Når du spiser de ulike matvarene i kjøleskapet har også en innvirkning - ikke nødvendigvis på totalvekta, da det er det totale antallet kalorier du får i deg i løpet av dagen som teller, men i lengden kan det ha litt å si.

Dette betyr altså at du ikke legger på deg mer av å spise på kvelden, men det er lettere å skeie ut, fordi vi blir fysne på usunn mat.

Spørsmålet mange av oss sitter igjen med, er hvordan den «optimale» matdagen bør se ut?

Når bør du spise det største måltidet? Og hva med frokosten, hvor viktig er den?

Her følger noen av svarene du trenger:

(kilde: Women's Health - ekstern lenke).

1. Spis noe hver tredje til fjerde time

Om du foretrekker å spise tre store måltider (frokost, lusj og middag), og et eller to mellommåltider innimellom er det bra. Liker du bedre å spise flere og mindre måltider, fungerer det også int. Det viktigste er at det ikke går mer enn fire timer mellom hvert måltid. Da holder du forbrenningen i gang, og blodsukkernivået stabilt.

2. Spis frokost innen en time

Frokost er viktig for å få energi til å starte dagen, og for å få forbrenningen i gang. Du trenger ikke spise med én gang du står opp, men du bør spise noe innen en time har gått. Da unngår du også at blodsukkernivået stuper utover formiddagen, og du tyr til usunne saker som kjeks eller sjokolade for å klare deg fram til lunsj. Frokosten bør inneholde proteiner, for da blir du god og mett. Sjekk hva som er det mest ideelle å ha på brødskiva her.

3. Spis siste måltid tre timer før leggetid

Å legge seg med magen full av mat er ikke gunstig. Det øker kroppstemperaturen og insulinnivået, og dermed får du ikke sove like godt. Hvis du må spise noe før leggetid fordi du er sulten, bør du gå for noe som inneholder lite karbohydrater og mye proteiner. Et knekkebrød med ost gjør susen. Har du rester av kjøtt, kylling eller fisk fra middagen, kan du godt spise dette (men dropp ris, poteter, pasta eller andre karbohydrater).

4. Spis innen 45 minutter etter trening

Har du trent hardt, bør du få i deg noe næring etterpå. Et glass sjokolademelk fungerer bra, eller en brødskive med pålegg. Fokuser på å få i deg litt karbohydrater og proteiner, men ligg unna ting som er veldig fett.

5. Ikke tren vekter på tom mage

Du trenger litt fyring til musklene når du skal utføre muskelarbeide. Du blir ikke andpusten på samme måte som om du sykler eller løper heller, så faren for å få hold er liten selv om du spiser litt rett før du går på styrketimen.

6. Maks 30 min cardio på tom mage

Er det snakk om løping, sykling eller annen cardio-trening, bør du begrense økten til 30 minutter om du trener på tom mage. Trener du lengre enn dette på tom mage risikerer du å bryte kroppen ned i stedet for å bygge den opp - og det vil du jo ikke.

7. Ta deg tid og fokuser på spisingen

Ikke spis mens du holder på med andre ting (sjekke mail, surfe nettet, eller se på tv). Konsentrer deg om maten, om de gode smakene, om å tygge godt, og kjenn etter signalene som sier at du har fått nok. Å spise på riktig måte er veldig viktig for fordøyelsen. Les mer om hva som skal til her.

LES OGSÅ: Trøtt om morgenen? Slik sover du bedre
Til forsiden