Sjokolade

Spis sjokolade og gå ned i vekt

Det å unne seg litt godis en gang i blant er bare positivt, og kan faktisk hjelpe deg ned i vekt.

UNN DEG SJOKOLADE: En ny studie tyder på at du bare lurer deg selv ved å kutte ut alt du elsker, derfor råder ekspertene deg til ikke å kutte ut sjokolade, eller andre godisfavoritter.  Foto: Colourbox
UNN DEG SJOKOLADE: En ny studie tyder på at du bare lurer deg selv ved å kutte ut alt du elsker, derfor råder ekspertene deg til ikke å kutte ut sjokolade, eller andre godisfavoritter. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvem elsker vel ikke sjokolade?

Selv om det er kjent at de smakfulle og mørke godsakene kan ha en positiv effekt på hjertehelsen din, inneholder de dessverre også en del kalorier.

Dersom man ønsker å gå ned i vekt, er det derfor mange som kutter ut godisfavoritten.

Hvis du er en av dem som kanskje ikke syns dette var så lett, og får vann i munnen bare ved tanken på kakaobønner - har vi en gladnyhet til deg.

En ny studie viser at de som ikke kutter ut sjokoladen helt har lettere for å gå ned i vekt!

VIN: Ifølge ekspertene gjelder det samme prinsippet enten det er snakk om sjokolade, rødvin eller kjeks.  Foto: Thinkstock.com
VIN: Ifølge ekspertene gjelder det samme prinsippet enten det er snakk om sjokolade, rødvin eller kjeks. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Spis sjokolade som du alltid har gjort

Å kutte ut sjokolade eller andre godisfavoritter fra kostholdsplanen din gjør det mer sannsynlig at du legger på deg enn at du går ned i vekt, skriver Daily Mail.

Og årsaken er ganske enkel.

– Omfattende forskning har vist at dietter som går ut på å kutte ut mat lettere mislykkes, sier klinisk ernæringsfysiolog og gründer av kalorikalkulatoren «Nutracheck», Janet Aylott - som bestilte studien.


Av de 2.100 testdeltakerne, kom det frem at de som fortsatte å spise favorittgodsakene sine innimellom, hadde 86 prosent større sjanse for å lykkes med å gå ned i vekt.

Faktisk viste resultatene at det var de personene som spiste akkurat samme mengde sjokolade som før de endret kostholdet, som gikk ned mest.

LES OGSÅ: Ikke la deg lure av dette merket

MOSJON FØRST: Ifølge treningseksperten kan det være lurt å starte med en ting av gangen hvis du vil ned i vekt, og hans anbefaling er trening.  Foto: Fotolia
MOSJON FØRST: Ifølge treningseksperten kan det være lurt å starte med en ting av gangen hvis du vil ned i vekt, og hans anbefaling er trening. Foto: Fotolia Vis mer

Å kutte ut godsaker kan gjøre at du legger på deg

Tidligere studier viser at årsaken til at de som kutter ut matvarer som sjokolade, vin og kjeks lettere legger på seg, er at de kompenser ved å spise mer av andre matvarer.

– Nøkkelen er å ha et avslappet forhold til mat, og spise litt av det du liker, sier Aylott.

Én tidligere studie har faktisk vist at så mange som 65 prosent av de som gir opp alt de liker, går opp mange kilo etterpå.

At man går ut for hardt er en vanlig årsak til at mange ikke klarer å gå ned i vekt.

Personlig trener Ståle Selnes Bjørkstøl har tidligere uttalt til KK.no at det beste trikset for å lykkes med å gå ned noen kilo er å begynne med treningen - ikke kostholdet.

– De første tre ukene fokuserer du på trening. Legg en god plan for hvordan du skal trene og ikke tenk på kostholdet eller på at du burde kutte røyken. På den måten unngår du det stresset du skaper for deg selv ved å skulle endre på alt samtidig, har han forklart.


– Når du går for ekstremt til verks er det mye lettere å falle av, forteller PT-en.

LES OGSÅ: Mattabben som kan gi deg stankånde

Flere grunner til å spise sjokolade

Det er også mange andre gode grunner til å spise sjokolade. En rekke studier har nemlig vist at det kan være til fordel for både kroppen og helsen din - se bare her:

Godt for hjertet: Kakao skal være beskyttende mot hjerte- og karsykdommer.

Ingrediensene i mørk sjokolade hemmer et enzym i kroppen som er kjent for å øke blodtrykket. Inntak av mørk sjokolade kan derfor bidra til å senke blodtrykket.

Bra for huden: Ifølge en studie publisert i Journal of Nutrition i 2006 inneholder kakao to typer flavenoler, som beskytter huden mot solskader, øker sirkulasjonen til cellene, øker fuktigheten i huden, og får huden til å se glattere ut.

Øker lysten: Det har vist seg at sjokolade inneholder mange substanser, deriblant fenyletylamin og serotonin, som begge har evne til å stimulere humøret i positiv retning.

Stoffene er involvert i hjernens humørskiftninger og frigjøres ved glede, lidenskap og muligens også lyst. Stoffene har også et visst avhengighetspotensiale, noe sjokoholikerne vet en del om.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer