Denne bladgrønnsaken er nemlig proppet med næringsstoffer du har godt av. For eksempel inneholder den store mengder lutein, et karotenoid som beskytter mot grå stær og annen øyesykdom.
Lutein har også vist seg å hjelpe arterieveggene til å «riste av seg» kolesterol, så har du høyt nivå av det dårlige kolesterolet er spinat noe du absolutt bør inkludere i kosten.
Cirka 70 gram spinat om dagen er tilstrekkelig for at du skal ha nytte av alle de gode næringsstoffene grønnsaken inneholder. Les for øvrig denne saken om andre bladgrønnsaker med liknende egenskaper.
En vitaminbombe
Grønnsakleverandøren Bama (ekstern lenke) har fyldig informasjon om spinatens fortreffeligheter på sine nettsider:Spinat er en flott kilde til folat, vitamin K og vitamin A i form av karotenoider. Den er også en kilde til riboflavin, vitamin C, kalsium, jern og en rekke antioksidanter og fytokjemikalier.
Spinat er en svært næringsrik bladgrønnsak. Under den grønne fargen ligger det store mengder av de oransje karotenoidene som kroppen kan omdanne til aktivt vitamin A ved behov. Her er for øvrig oppskriften på den ultimate salatblandingen.
Slik velger du riktig spinat
Bladene og stilkene skal være helt grønne og frie for mørke trykkskader, og spinaten må ikke være inntørket.Spinat legges i kjøleskap. Her kan den oppbevares i plastpose eller lukket plastboks. Delvis uttørket spinat kan tilføres noe av den opprinnelige spenstigheten ved å legges i kaldt vann. Den kan renses og fryses som den er.
Er du fortsatt ikke overbevist om at du bør gå for spinat?
Sjekk disse deilige oppskriftene:

Spinatkarbonader
(Til fire personer)
1 kg karbonadedeig
200 g spinat
1/2 liten rød paprika
1 liten rød chili
1 eggeplomme
litt vann
1 stor purreløk
2 ts olivenolje, mild type
salt
pepper
Vask spinaten grundig og fjern stilken. Varm en stekepanne og ha i vann til bunnen er
dekket og kok opp.
Legg i spinaten og rør til alt er sammensunket og mørkegrønt.
Ha den i et dørslag og la den renne godt av seg.
Ta til side cirka 1/3 av spinaten og finhakk.
Bland karbonadedeig, finhakket spinat, finhakket paprika, finhakket chili (uten frø), eggeplomme og noen spiseskjeer vann.
Bland forsiktig og lag flate kaker.
Skjær purreløken i stykker på skrå og kok eller damp den til den er mør.
Ha salt og pepper på karbonadene og stek over sterk varme, cirka tre til fire minutter på hver side.
Server på en seng av dampet purre og spinat.

Lakselasagne med spinat
(Til 4 personer)
450 g frossen spinat
1 boks hakkede tomater
1 fedd hvitløk
salt og pepper
400 g laksefilet
lasagneplater med spinat
50 g revet ost
Bechamel-saus
5 dl melk
2 ss maisenna
50 g ost
1 ts muskatnøtt
grovt salt og nykvernet pepper
Tilbehør
salat
godt brød
Tin spinaten i en kjele på svak varme. Klem ut så mye vann du klarer og tilsett tomatene og hvitløken. Krydre med salt og pepper.
Bechamel-saus: Varm melken i en kjele. Rør maisenna inn med litt kaldt vann og bland den inn i melken under omrøring. Kok sausen i ca. 2 minutter. Tilsett revet ost og muskat og smak til med salt og pepper.
Kok lasagneplatene etter anvisning på pakken. Normalt sett holder en halv pakke. Skjær dem til slik at de passer i en brødform.
Fordel lagvis saus, plater, laks i mindre stykker og spinatblandingen i formen. Avslutt med sausen. Dryss et lag med ost, og bak i ovnen ved 200 °C i ca. 40 minutter.