Salat

Spis spinaten din!

Den bekjemper både dårlig syn og høyt kolesterol.

SPINAT ER SUPERT: Denne bladgrønnsaken er nemlig proppet med næringsstoffer du har godt av. Foto: Panther Media
SPINAT ER SUPERT: Denne bladgrønnsaken er nemlig proppet med næringsstoffer du har godt av. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Den gamle tegneseriehelten Skipper'n var nok ikke på bærtur da han slo et slag for spinaten.

Denne bladgrønnsaken er nemlig proppet med næringsstoffer du har godt av. For eksempel inneholder den store mengder lutein, et karotenoid som beskytter mot grå stær og annen øyesykdom.

Lutein har også vist seg å hjelpe arterieveggene til å «riste av seg» kolesterol, så har du høyt nivå av det dårlige kolesterolet er spinat noe du absolutt bør inkludere i kosten.

Cirka 70 gram spinat om dagen er tilstrekkelig for at du skal ha nytte av alle de gode næringsstoffene grønnsaken inneholder. Les for øvrig denne saken om andre bladgrønnsaker med liknende egenskaper.

En vitaminbombe

Grønnsakleverandøren Bama (ekstern lenke) har fyldig informasjon om spinatens fortreffeligheter på sine nettsider:

Spinat er en flott kilde til folat, vitamin K og vitamin A i form av karotenoider. Den er også en kilde til riboflavin, vitamin C, kalsium, jern og en rekke antioksidanter og fytokjemikalier.

Spinat er en svært næringsrik bladgrønnsak. Under den grønne fargen ligger det store mengder av de oransje karotenoidene som kroppen kan omdanne til aktivt vitamin A ved behov. Her er for øvrig oppskriften på den ultimate salatblandingen.

  • Vitamin A er viktig for synet, huden og fosterutvikling. Karotenoidene er sterke antioksidanter som beskytter kroppen mot skadelige frie radikaler. De reduserer dermed risikoen for hjerte- og karsykdommer og kreft ved å forhindre skade på celler, kroppsvev og arvestoff.

  • Vitamin C fungerer også som en antioksidant i kroppen. I tillegg er vitamin C nødvendig for å danne bindevev i hud, sener og bein, det styrker immunforsvaret og fremmer opptaket av jern fra maten.

  • Vitamin K er derimot ikke en antioksidant, men en koaguleringsfaktor som sørger for at blodet levrer seg dersom vi får en blødning.

  • B-vitaminet riboflavin spiller en viktig rolle i omsetningen av de energigivende næringsstoffene fett, protein og karbohydrater.

  • Kalsium er nødvendig for et sterkt skjelett og for muskelsammentrekning.

  • Jern er en del av hemoglobinet i de røde blodcellene og sørger for at oksygen kan fraktes fra lungene til alle kroppens celler. Spinat inneholder imidlertid noe oksalsyre som kan binde spinatens eget kalsium og jern slik at opptaket i tarmen begrenses.

  • Slik velger du riktig spinat

    Bladene og stilkene skal være helt grønne og frie for mørke trykkskader, og spinaten må ikke være inntørket.

    Spinat legges i kjøleskap. Her kan den oppbevares i plastpose eller lukket plastboks. Delvis uttørket spinat kan tilføres noe av den opprinnelige spenstigheten ved å legges i kaldt vann. Den kan renses og fryses som den er.

    Er du fortsatt ikke overbevist om at du bør gå for spinat?

    Sjekk disse deilige oppskriftene:

    Spinatkarbonader
    Spinatkarbonader Vis mer

    Spinatkarbonader





    (Til fire personer)
    1 kg karbonadedeig
    200 g spinat
    1/2 liten rød paprika
    1 liten rød chili
    1 eggeplomme
    litt vann
    1 stor purreløk
    2 ts olivenolje, mild type
    salt
    pepper

    Vask spinaten grundig og fjern stilken. Varm en stekepanne og ha i vann til bunnen er
    dekket og kok opp.
    Legg i spinaten og rør til alt er sammensunket og mørkegrønt.
    Ha den i et dørslag og la den renne godt av seg.
    Ta til side cirka 1/3 av spinaten og finhakk.
    Bland karbonadedeig, finhakket spinat, finhakket paprika, finhakket chili (uten frø), eggeplomme og noen spiseskjeer vann.
    Bland forsiktig og lag flate kaker.
    Skjær purreløken i stykker på skrå og kok eller damp den til den er mør.
    Ha salt og pepper på karbonadene og stek over sterk varme, cirka tre til fire minutter på hver side.
    Server på en seng av dampet purre og spinat.

    Lakselasagne med spinat
    Lakselasagne med spinat Vis mer

    Lakselasagne med spinat





    (Til 4 personer)
    450 g frossen spinat
    1 boks hakkede tomater
    1 fedd hvitløk
    salt og pepper
    400 g laksefilet
    lasagneplater med spinat
    50 g revet ost

    Bechamel-saus
    5 dl melk
    2 ss maisenna
    50 g ost
    1 ts muskatnøtt
    grovt salt og nykvernet pepper

    Tilbehør
    salat
    godt brød

    Tin spinaten i en kjele på svak varme. Klem ut så mye vann du klarer og tilsett tomatene og hvitløken. Krydre med salt og pepper.

    Bechamel-saus: Varm melken i en kjele. Rør maisenna inn med litt kaldt vann og bland den inn i melken under omrøring. Kok sausen i ca. 2 minutter. Tilsett revet ost og muskat og smak til med salt og pepper.

    Kok lasagneplatene etter anvisning på pakken. Normalt sett holder en halv pakke. Skjær dem til slik at de passer i en brødform.

    Fordel lagvis saus, plater, laks i mindre stykker og spinatblandingen i formen. Avslutt med sausen. Dryss et lag med ost, og bak i ovnen ved 200 °C i ca. 40 minutter.

    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer