Kosthold

Spis sunt på budsjett

Tenk på dette neste gang du handler.

Med litt planlegging kan du spise både rett og rimelig.
Med litt planlegging kan du spise både rett og rimelig. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du blant dem som tror at et sunt kosthold er et dyrt kosthold? Da er du ikke alene, men du tar faktisk feil, mener den kjente eræringsfysiologen, Madelyn Fernstrom.- Med litt planlegging kan du spise både sunt og riktig på budsjett. Du kan også nyte større variasjon og tilegne deg en shopping-strategi som både er bra for linjene og lommeboken din, sier hun til nettstedet Msnbc.com.
 • Her er finanskrisedietten
 • Bli slank på tilbudsmat
 • 10 slankende shoppingtips
 • Les også gode tips fra Jeanette Roede her. Slik spiser du sunt på budsjett, ifølge Fernstrom:

  1. Skriv handleliste

  Feil nummer en, du handler på impuls. Skriv en utførlig innkjøpsliste for en hel uke og følg den slavisk. Ja, du leste riktig: handle bare en gang i uken.

  2. Spis først

  Ikke handle på tom mage, da er det lett å la den rumlende magesekken bestemme. Dersom du ikke rekker middag før handleturen, spis en liten mellomrett eller en snack som metter.

  3. Start ytterst

  Har du noen gang tenkt på at den sunne maten og de ferske råvarene er plassert i ytterkantene av butikken? Midt på gulvet står derimot rad på rad med halvfabrikata og mer usunn mat, selvsagt med enkelte unntak som f.eks. frossen fisk.

  4. Bruk salget

  Se etter salg på frisk frukt og grønnsaker, dette følger også ofte årstiden.

  5. Store kvanta

  I stedet for å plukke med deg noen få epler fra selvplukks-hyllen, gå for store poser med epler eller pærer. Det er nemlig mye mer økonomisk og kan spare deg for flere kroner.

  6. Velg billigmerkene

  First Price, Euro Shopper, Ica Plus og Coop Extra, Kjært barn har mange navn. Vi snakker om billigmerkene, matvarekjedens egne merker. Billigmerkene inneholder like mange næringsstoffer, påpeker Madelyn Fernstrom.

  7. Dropp økologisk

  Med fare for å erte på seg enkelte og motta stående applaus fra andre, mener Fernstrom at du godt kan droppe å kjøpe økologisk mat dersom du ikke har all verdens å rutte med. Det er selvsagt mange fordeler ved å kjøpe økologisk og mange foretrekker smaken, men næringsstoffer er det i mat som ikke er økologisk dyrket også, påpeker hun.

  8. Lag juicen selv

  Unngå for en hver pris å kjøpe brus, juice - og såkalte energidrikker. Gå i stedet for ferskpresset juice ved å mikse fersk frukt i en blender eller juicepresse. Dersom du absolutt må kjøpe juicen ferdig, kjøp en stor juice uten mye tilsatt sukker.

  9. Lag din egen snacks

  Dersom du ikke kommer deg gjennom uka uten litt snacks, velg sunn snacks. Grønnsaker og tørket frukt kan du spise masse av, men velger du et mer usunt alternativ: putt snacksen i porsjonsposer i stedet for å sette frem en diger pose med eks. chips, da er det nemlig stor fare for at det ene flaket tar det andre.

  10. Klar-ferdig-frys

  Det synes lettere å velge sunt om sommeren med alle grønnsakene og salatene til grilltilbehøret, lekre fisk og skalldyrretter, kirsebær i kremmerhus og struttende jordbærkurver. Ta med deg litt av dette inn i de kaldere månedene ved å kjøpe inn bær når bærsesongen er på hell og prisene stuper og frys dem ned. Dette kan du gjøre med grønnsaker også så du alltid har dette i hus.

  11. Velg traust

  Et lite tips er å unngå å kjøpe frukt og grønnsaker med eksotiske farger. Grønn paprika ser riktig nok kjedelig ut, men koster mindre enn rød, oransje og gul. Kjøp alltid hele grønnsaker etc. og del opp selv og fross ned restene.

  12. Vær utspekulert

  Som så vidt nevnt allerede, utnytt salget, men det gjelder ikke bare frukt og grønnsaker. Følg litt med; les kundeaviser, bersøk butikkenes egne hjemmesider på nettet og dra på en aldri så liten inspeksjonsrunde til de nærmeste matbutikkene. Kjøp magert og deilig kjøtt på tilbud, fross ned og nyt lekre middager hele uka. LES OGSÅ:
 • Spis rett og rimelig
 • Gullråd for blakke jenter
 • Drømmedate for en hundrings
 • Smarte sparetips
 • Motefunn til minipris
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer