Jeanette Roede er KKs kostholdsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og leder Grete Roede AS. Hunskriver om kosthold for KK både på papir og på nett, og svarer på leserspørsmål i begge fora.
Har du spørsmål til Jeanette, kan du sende en epost til jeanette@kk.no.
Når jeg skal fortelle og rådgi om et sunt kosthold og en sunn livsstil, snakker jeg alltid mye om dette med å spise variert. Gjør du det, vil du få i deg de forskjellige næringsstoffene som kroppen trenger og som gjør at kroppen er mer fornøyd og fungerer bedre. Men, hva vil det si å spise variert? Vi sier gjerne at man skal velge fra alle matvaregrupper, og i Norge deler vi ofte matvarene inn i 6 grupper i noe som kalles kostsirkelen. Hver gruppe inneholder mat som «slekter» på hverandre og som i hovedsak inneholder de samme næringsstoffene.
De seks gruppene i kostsirkelen er:
1. Melk, ost og yoghurt
2. Kjøtt, fisk og egg
3. Korn, mel, brød og kaker
4. Grønnsaker og frukt
5. Matfett, smør, margarin og oljer
6. Sukker, honning og søtsaker
Mat fra de fire første gruppene gir viktige næringsstoffer som vi trenger hver dag, mens mat fra fett- og sukkergruppene gir energi, men lite vitaminer og mineraler.
Velg innen hver kategori! Det er ikke sånn at en kategori er bedre enn den neste. Innenfor hver av gruppene er det noen matvarer som er sunnere enn andre, for eksempel:
I andre kulturer deler man gjerne matvarene inn på andre måter, ofte basert på andre ting enn næringsinnholdet. For eksempel deler jøder inn maten i rent og urent, i øst- Asia i yin, yang eller nøytral.
Visste du forresten at i Thailand deler de inn matvarene i 7 grupper? Der er insekter en av gruppene!
Jeanette Roede
kostholdsekspert
jeanette@kk.no
