VÆR OBS: Poteter med spirer kan gi forgiftning. Foto: calamardebien - Fotolia
VÆR OBS: Poteter med spirer kan gi forgiftning. Foto: calamardebien - FotoliaVis mer

Poteter

Spiser du disse, kan du bli forgiftet

Kan gi diare, feber og hodepine.

Poteten er stadig en favoritt på det norske kjøkken, selv om pasta og ris har etablert seg som alternativer.

Poteten er allsidig, hardfør, og har en nøytral smak som passer til det meste. Og så kan den tilberedes på et utall måter: Den kan kokes, moses, stekes, bakes, friteres ... Bare fantasien setter grenser.

LES OGSÅ: Har du prøvd blomkålris?

Potensielt giftig

Men enn så godt vi kjenner poteten er det ikke alle som er klar over at den kan være giftig, og gi symptomer som hodepine, magesmerter, diaré, feber og oppkast. Dette er fordi poteten kan inneholde giften solanin.

Solanin er et stoff som finnes i ørsmå mengder i poteten, men i spirene (eller groene, som noen kaller dem) er nivået mye høyere. Derfor skal du ikke spise potetspirer.

Hvis poteten bare har noen få spirer kan du fjerne dem og likevel spise poteten. Men har poteten mange og store spirer er solanin-nivået i selve poteten også blitt ganske høyt, så da bør du kaste den.

LES OGSÅ: Så mange kalorier inneholder en kokt potet

IKKE SPIS DISSE: Når potetene har begynt å spire såpass mye bør du kaste dem. Foto: helenedevun - Fotolia
IKKE SPIS DISSE: Når potetene har begynt å spire såpass mye bør du kaste dem. Foto: helenedevun - Fotolia Vis mer

Ligg også unna grønne poteter

Har du opplevd at poteten er grønn? Dette er også et tegn på at solanin-nivået er høyt.

Og det er ikke i det grønne solaninen sitter, den grønne fargen kommer bare av at poteten har produsert klorofyll. Solaninen befinner seg i hele poteten.

Derfor hjelper det ikke å skjære bort det grønne - hele poteten bør kastes

LES OGSÅ: Prøv gjerne blå poteter!

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: