MYE OG SJELDEN? Hyppige og mindre måltider gjennom dagen bidrar til en mer konstant energitilførsel. Foto: All Over Press
MYE OG SJELDEN? Hyppige og mindre måltider gjennom dagen bidrar til en mer konstant energitilførsel. Foto: All Over Press Vis mer

Overspise

Spiser du for sjelden?

Sjekk hva det gjør med kroppen din.

Publisert

KK.NO: Noen prøver å gå ned i vekt, andre synes rett og slett det er kjedelig å spise, eller at det går med for mye tid til alle disse måltidene ernæringsekspertene påstår må til - og nøyer seg med et måltid eller to om dagen.

Ekspertenes påstand er nok ikke ubegrunnet.

Spiser du to store måltider i løpet av døgnet enn flere mindre, har det en ikke rent uvesentlig effekt på både kropp og psyke.

Dette kan du oppleve:

Mangel på energi

Maten du spiser gir kroppen energi. Spiser du kun en gang eller to i døgnet vil kroppen din senke farten på prosessene sine. Du kan føle deg utmattet og trøtt, og få vansker med å konsentrere deg.

LES OGSÅ: Dette holder deg i gang på jobb

Rett etter at du har spist kan blodsukkeret ditt være i orden, men det synker stadig mer jo lenger tid det går til neste energitilførsel.

Og dersom de få måltidene du spiser i hovedsak består av mat med mye sukker og stivelse, vil blodsukkeret skyte i været helt i starten og deretter deise ned - med den følge at du rett og slett blir sløv.

Hyppige og mindre måltider gjennom dagen bidrar til en mer konstant energitilførsel, slik at du i større grad er klar for oppgavene du skal gjennomføre.

VÆRT HER? Feil kosthold kan gjøre deg uopplagt og ukonsentrert. Foto: All Over Press
VÆRT HER? Feil kosthold kan gjøre deg uopplagt og ukonsentrert. Foto: All Over Press Vis mer

Vektøkning

Ja visst. Dersom du går fra hyppige måltider til bare ett om dagen vil du i starten gå ned i vekt. Men etter en stund vil kroppen gå inn i overlevelsesmodus.

Den stoler ikke på at den får mat innen rimelig tid igjen, og begynner dermed å lagre energien den får - som fett. Forbrenningen din kan begynne å synke og du legger på deg igjen.

Mangelsydommer

Du trenger god variasjon i kostholdet for å få i deg mineralene og vitaminene du trenger. Spiser du en gang eller to i døgnet er det vanskelig å opprettholde et variert kosthold, og du blir feilernært. 

Typiske symptomer på dette er at håret ditt blir livløst og tørt, huden likeså, og neglene flisete.

LES OGSÅ: Dette sier neglene om helsa di

Tannhelsen kan lide under mangel på kalsium og vitamin B, du kan få mørke ringer under øynene av C-vitaminmangel og du blir frossen på grunn av lavt blodsukker og jernmangel.

FOR LITE MAT: Kan føre til alvorlige mangelsykdommer! Foto: Photographee.eu - Fotolia
FOR LITE MAT: Kan føre til alvorlige mangelsykdommer! Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

- Det å sette av litt tid til å lage god og sunn mat er viktig. Ja, det tar litt mer tid, men det er virkelig verdt det. Å investere mer tid i matlaging hjelper deg også til å variere mer mellom rettene og råvarene, har klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør tidligere forklart til KK.no.

Overspising

Når du nekter deg mat i urimelig mange timer av gangen, er det ikke rart om du hiver innpå som om det sto om livet når du først setter deg ned ved matbordet.

Overspising kan forstyrre forbrenningen din, gi deg fordøyelsesvansker og føre til overvekt. Over tid kan det også permanent påvirke kroppens evne til å regulere blodsukkeret, ifølge en studie publisert i tidsskriftet «Metabolism» i 2007.

Selv om du tilsynelatende greier deg fint med ett eller to måltider om dagen i lengre perioder, er sannsynligheten stor for at du legger på deg straks du begynner å spise normalt igjen. Dette er er ofte utgangspunktet for såkalt jojo-slanking.

- Med slankekurer slanker du deg bare tykkere. 8 av 10 går opp igjen. De fleste slankekurer fokuserer på at du skal gå raskt ned i vekt og lover deg slank kropp til sommeren. Men langtidseffekten, den varige vektnedgangen, snakker de lite om, sier Camilla Andersen, ernæringsfysiolog og gründer av kostholdsveilederen Somebody.no til KK.no i denne artikkelen.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer