Slanking

Spiser du for store porsjoner?

Slik får du kontroll på porsjonene igjen.

Ikke nekt deg det du har lyst på. Men ikke tøm hele posen hver gang. Foto: All Over PressAll Over Press
Ikke nekt deg det du har lyst på. Men ikke tøm hele posen hver gang. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Store lunsjer, vennemiddager og julebord. På denne tiden av året spises det mye og ofte.

Hvordan kan du unngå at førjulskosen blir til kilo som vil være med inn i det nye året?

Den magiske formelen

Regnestykket som avgjør om du går opp eller ned i vekt er ikke så vanskelig. Tar du inn flere kalorier enn det du forbruker, ender det som fett på kroppen.

Alt er ja-mat

Selv om vi fra naturens side synes det er deilig å spise mye, er det smart å ikke la fråtseriet ta overhånd. For du kan nemlig nyte den gode maten du har lyst på, uten at du trenger å se det på vekta. Trikset er å ta kontrollen over porsjonene.

Spiser du mer enn du hadde tenkt?

Synes du det er vanskelig å avslutte måltidet?
- Dette er noe mange sliter med og som fører til overspising, spesielt med middager, sier vår trenings- og kortholdsekspert Ina Garthe

Her er Ina Garthes tips til hvordan du kan unngå å spise for mye:

 • Prøv å forsyn deg med en porsjon etter tallerkenmodellen: 2/4 salat/grønnsaker, 1/4 med potet/ris/pasta, 1/4 med kjøtt, fisk eller fugl.
 • Etter du har spist opp, venter du litt og kjenner på følelsen: Er du passe mett? Sørg for å la det gå litt tid før du eventuelt forsyner deg igjen.
 • Det er smart med litt kaffe/te eller en frukt som avrunding.
 • Det viktigste er at du sitter ved spisebordet når du spiser og forlater dette når du er ferdig.

 • Les også: Derfor er ikke franskmenn fete.

  Slik unngår du å overspise

  Det finnes flere metoder du kan benytte deg av for å unngå stadig overspising - som veldig ofte skjer ved middagsbordet.

  1. Tenk deg om før måltidet

  Før du løfter opp gaffelen, stopper du opp og tenker litt. Trekk pusten dypt et par ganger, finn fokuset, og kjenn etter hvor godt det skal bli med mat. Se for deg at du skal nyte hver bit, og stoppe litt før du er mett.

  2. Nyt maten

  Det kan høres banalt ut, men du fortjener å virkelig nyte hver munnfull av måltidet. Tygg langsomt, nyt smaken og teksturen, og legg ned gaffelen mellom hver bit.

  3. Mindre biter

  Ikke last opp store biter på gaffelen. Skjær mindre biter av kjøttet, ta mindre tilbehør og saus på gaffelen for hver gang. Det smaker det samme, og du kan virkelig gi deg tid til å nyte maten.

  4. Ikke spis foran skjermen

  Spis når du spiser, ikke mens du leser, surfer på nettet eller ser på tv. Gjør måltidet hyggelig ved å dekke på bordet og tenne stearinlys. Derfor skal du heller ikke spise ved pulten.

  5. Grytene av bordet

  Ikke la gryter og skåler stå på bordet mens du spiser, hvis du kan unngå det. Tilgjengelighet til mer mat fører lettere til overspising.

  6. Mindre tallerkener gir mindre mat

  Spiser du fra mindre skåler og tallerkener, er dette en smart måte å lure deg selv på. Du blir mest sannsynlig like mett, like fornøyd, men har inntatt et mindre måltid.

  7. Spisepause

  De fleste mennesker har en naturlig spisepause i måltidet, hvor gaffelen legges ned et par munutter. Legg merke til når du gjør det, og slutt å spis der og da. Rydd bort tallerkenen og nyt samtalen rundt bordet. Dette er et stille signal om at du er mett, men ikke stappa..


  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer