Godteri

Spiser du litt godteri hver dag?

Mange norske kvinner spiser godis og snacks daglig. Men er det helseskadelig?

POTETGULL OG SJOKOLADE HVER DAG: Det høres usunt ut, men det er ikke nødvendigvis slik at det er verre enn en gang eller to i uken. Alt handler om mengder.  Foto: Bubbles Photolibrary / Alamy/All Over Press
POTETGULL OG SJOKOLADE HVER DAG: Det høres usunt ut, men det er ikke nødvendigvis slik at det er verre enn en gang eller to i uken. Alt handler om mengder. Foto: Bubbles Photolibrary / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: To, tre twist i et jobbmøte, et lite kakestykke på foreldremøte eller en hel sjokoladeplate i sofaen.

Nesten 10 prosent av alle voksne kvinner i Norge spiser godteri hver dag, samtidig som vi ifølge Verdens helseorganisasjon stadig går opp i vekt.

Men er det nødvendigvis derfor vi blir overvektige?

LES OGSÅ: Mørk sjokolade teller som grønnsak

Spiser mindre godteri

GODTEMOMS: 8 prosent spiser godteri hver dag. Foto: All Over Press
GODTEMOMS: 8 prosent spiser godteri hver dag. Foto: All Over Press Vis mer

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at blant kvinner i aldersgruppen 25 til 44 år, spiser åtte prosent søtsaker og snacks hver dag eller oftere.

I aldersgruppen 16 til 24 år spiser syv prosent godteri hver dag, det samme gjør kvinner i aldersgruppen 45 til 64 år.

Blant kvinner mellom 65 og 79 år, spiste fem prosent, altså litt færre, godteri hver dag.

Tallene er fra 2012 og er de nyeste tallene Folkehelseinstituttet har. Sammenliknet med tidligere oversikter fra 2008 og 2005, er det noen færre som spiser godteri hver dag.  

Både i 2005 og 2008 spiste 10 prosent av alle kvinner i alderen 25 til 44 år, godteri hver dag.

LES OGSÅ: Godt å vite om sjokolade

Overvekt og dårlig helse

Det å spise godteri så ofte høres ikke sunt ut, men det er ikke sikkert at det er mer usunt enn å spise godteri litt sjeldnere.

En tidligere studie utført ved amerikanske National Health and Nutrition Examination Survey, har vist at daglig godterispising ikke nødvendigvis øker sjansen for overvekt og livsstilsykdommer.

Blant de 5000 deltakerne som var med i den nye studien, som ble publisert i tidskriftet Nutrition Journal, fant ikke forskerne bevis for at et regelmessig, lite inntak av godteri fører til en dårligere helse.

Personene som spiste søtsaker minst annenhver dag hadde ikke høyere risiko for å bli rammet av hjertesykdommer.

De var heller ikke mer utsatt for å bli overvektige enn de som bare spiste godteri én dag i uken eller mindre.

LES OGSÅ: Vondt i magen av sukkerfritt snop

GODTERI HVER DAG: Det sier seg selv, spiser du godteri hver dag, kan du ikke spise store mengdene før det vil synes på vekta. Gradvis kan det igjen føre til livsstilssykdommer.  Foto: All Over Press
GODTERI HVER DAG: Det sier seg selv, spiser du godteri hver dag, kan du ikke spise store mengdene før det vil synes på vekta. Gradvis kan det igjen føre til livsstilssykdommer. Foto: All Over Press Vis mer

Mengden som teller

Tallene fra Folkehelseinstituttet sier ingenting om hvor store mengder godter kvinnene spiser, men ser vi på studien fra USA, så poengterer forskerne at det er snakk om et lite inntak av godteri.

Ernæringsfysiolog og daglig leder av Somebody.no, Camilla Andersen, har tidligere uttalt til KK.no at det ikke nødvendigvis er hva du spiser som er det viktigste, men hvor mye.

– Det er min misjon her i livet å få folk til å slutte å si at «det er usunt og det er usunt», sier Andersen.

Hun har også et triks som hjelper deg slik at du ikke overspiser.

– Det er lett å spise mye godteri når du først har kjøpt det. Det metter ikke noe særlig og du får alltid mersmak. Unngå å spise for mye ved å kjøpe passe mengde.

Passe mengde er, ifølge Andersen, cirka fem biter smågodt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer