Kostholdsråd

Spiser du maten på riktig måte?

Hvordan du inntar måltidet har betydning for fordøyelse og vekt.

NAM NAM: Spis med liv og lyst, men spis på riktig måte. Foto: Getty Images/Wavebreak Media
NAM NAM: Spis med liv og lyst, men spis på riktig måte. Foto: Getty Images/Wavebreak Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å spise er like naturlig for oss som å puste. Vi må jo spise for å leve. De fleste av oss har et ganske bevisst forhold til hva vi putter i oss, men hva med måten du inntar måltidet på?

Gode spisevaner er bra både for fordøyelsen og vekta. Derfor kan det være lurt å tenke over dine egne spisemønstre - kanskje det er rom for forbedring?

LES OGSÅ: 8 triks som holder deg mett

Så er du av typen som hiver i deg maten på et blunk? Eller tar du deg tid til å spise rolig og tygge skikkelig?

Det beste er selvsagt det siste. Og det er gode grunner til det.Tygging er starten på fordøyelsen

Fordøyelsen av mat starter allerede når du putter maten i munnen. Når du tygger, deler du opp maten og blander den med spytt.

Spyttet er basisk (med en pH høyere enn 7), og inneholder enzymet amylase som spalter stivelsesmolekyler fra polysakkarider til disakkarider. I tillegg dreper spyttet bakterier, og fukter maten slik at den glir lettere ned gjennom spiserøret.

Derfor er det viktig at du tar deg tid til å tygge maten skikkelig. Da gjør du magen og tarmene dine en stor tjeneste, for det blir lettere for dem å behandle maten etterpå.

Det er noen som sier at du skal tygge 10-15 ganger før du svelger, men en slik regel blir litt feil, for hvor mange tygg som er nødvendig avhenger av hva slags mat du spiser.

LES OGSÅ: Problemer med magen? Få fiberet til å funke!

Men tenk på at jo mindre opptygd maten er før den kommer ned i magesekken, jo lengre blir den liggende der mens magesyren gjør jobben med å løse den opp.

Føler du deg ofte tung og stinn etter et måltid, kan det være fordi du ikke har tygd maten godt nok. Men det kan også være fordi du har spist et stort måltid med tung og fet mat, selvsagt.

LES OGSÅ: 8 triks som holder deg passe mett

- Det anbefales å spise sakte og tygge maten godt. Det høres kanskje banalt ut, men fordøyelsesprosessen starter faktisk i munnen hvor tygging findeler maten og enzymer fra spyttet begynner å fordøye den. Tygging kan bidra til å forkorte passasjetiden maten bruker gjennom mage-tarmkanalen, hvilket igjen kan bidra til mer velregulert avføring, sier ekspert på kost og ernæring i Lommelegen.no, Henriette Walaas Lindvig, i sitt svar til en som sliter med treg mage (ekstern lenke).

Lommelegen.no er i likhet med Kk.no eid av Aller Internett.

Lurer du på hva som skjer med maten etter at den havner imagesekken? Du finner lettforståelig info om dette på Næringsvett.no (ekstern lenke).

Spis sakte, bli mett til riktig tid

En annen viktig grunn til at du bør spise sakte, er at det tar omtrent 20 minutter før magen registrerer at den er full, og sender metthetssignaler til hjernen. Hvis du hiver innpå er det lett å spise for mye, fordi du rett og slett ikke merker at du allerede er mett.

Det er altså ikke lurt å sluke maten. Les mer om hvorfor i denne artikkelen.

LES OGSÅ: Har du overspist, kan disse triksene hjelpeTYGG I VEI: Neste gang du spiser, så tenk over om du tyger maten skikkelig. Foto: Colourbox
TYGG I VEI: Neste gang du spiser, så tenk over om du tyger maten skikkelig. Foto: Colourbox Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer