Søvn

Sprø ting som skjer når du sover

Har du noen gang våknet av at du har sex i søvne?

FRED OG RO: Det er mye rart som kan finne sted om natten mens du ligger intetanende og sover.  Foto: MaxRiesgo - Fotolia
FRED OG RO: Det er mye rart som kan finne sted om natten mens du ligger intetanende og sover. Foto: MaxRiesgo - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du tror at drømmene dine er den eneste aktiviteten som skjer mens du sover, så tar du grundig feil. For selv om du får muligheten til å slappe av og lade batteriene, er det utrolig mye som skjer i kroppen din i løpet av denne tiden.

For eksempel får hjernen tid til å lagre minner, og kroppen produserer veksthormoner som reparerer og restituerer musklene våre, og søvn antas også å kunne regulere appetitthormonene.

Og alt dette er viktig for å holde både kropp og hjerne ved god helse.

Men det er likevel noen ganske merkelige ting som har en tendens til å skje mens vi ligger og sover. Noen av disse tingene vil du kanskje kjenne deg igjen i, mens andre er du kanskje ikke engang klar over skjer. Og det verste av alt; de fleste av dem er ganske normale.

DU FALLER: Følelsen av at man faller, for så å bråvåkne er noe de aller fleste av oss har opplevd. Dette kalles for et «hypnagogic rykk», og skjer når hjernen blir trøtt og sender kortere signaler til musklene som får de til å rykke til.  Foto: Claudia Paulussen - Fotolia
DU FALLER: Følelsen av at man faller, for så å bråvåkne er noe de aller fleste av oss har opplevd. Dette kalles for et «hypnagogic rykk», og skjer når hjernen blir trøtt og sender kortere signaler til musklene som får de til å rykke til. Foto: Claudia Paulussen - Fotolia Vis mer

Du føler at du faller

Du har garanter opplevd å våkne med et voldsomt rykk rett etter du har sovnet, ofte med en følelse av at du faller. Dette lille øyeblikket kan gjøre deg så redd at du får både hjerteklapp og tung pust, men i virkeligheten er det ikke noe farlig.

Dette fenomenet kalles for «hypnagogic rykk», og skjer når hjernen blir trøtt og sender kortere signaler til musklene, som får de til å rykke til. Dette er altså svært normalt, men rammer kanskje noen mer enn andre. Og ekspertene har ikke noen nøyaktig forklaring på hvorfor denne rykkingen finner sted.

– Det kan være en evolusjonsmessig teori, der dyret får signaler om at det er i ferd med å falle i søvn, og må passe seg for rovdyr, har søvnforsker Bjørn Bjorvatn tidligere sagt til KK.no.

Søvnparalyse

Søvnen vår kan deles inn i ulike faser, og en av disse fasene er REM-søvn, også kalt drømmesøvn. Og det er i denne fasen at de rareste og mest uforklarlige drømmene oppstår. Kanskje løper du for harde livet fra kjøttetende zombier, men det føles som å løpe gjennom sirup og du kommer deg ingen vei. Har du noen gang tenkt på hvorfor ikke kroppen vår lever ut noe av det som skjer når vi drømmer?

Svaret er ganske enkelt; når vi går inn i REM-søvn vil enkelte muskelgrupper bli lammet – nettopp for å unngå at vi skal leve ut drømmene. Og du vil være mer eller mindre lam fra nakken og ned.

Skulle du tilfeldigvis våkne under REM-søvn kan denne lammelsen henge litt igjen, og du vil oppleve den fryktelige følelsen av å være paralysert. Dette kalles altså søvnparalyse, og er heldigvis helt normalt og ufarlig.

Zzz: Å gå i søvne kan helt klart medføre visse risikoer som å falle i trapper eller gå på vegger. Men enda verre er det dersom du faktisk skulle gå ut på gaten, eller på taket for den saks skyld. Foto: (c) Rainer Holz/Corbis/All Over Press
Zzz: Å gå i søvne kan helt klart medføre visse risikoer som å falle i trapper eller gå på vegger. Men enda verre er det dersom du faktisk skulle gå ut på gaten, eller på taket for den saks skyld. Foto: (c) Rainer Holz/Corbis/All Over Press Vis mer

Å gå i søvne

Det totalt motsatte av søvnparalyse er søvngjengeri. Her er kroppen våken og bevegelig, mens hjernen fortsatt sover – og det er nettopp dette som gjør at du ikke husker noe fra dine nattlige eskapader. Selv om du ikke har for vane å gå i søvne er det verdt å merke seg at enkelte sovepiller kan sette dette i gang, nettopp fordi kroppen din kan «våkne» mens hjernen fortsatt er bedøvet av pillen.

De fleste av tingene som skjer mens du sover er ganske harmløse, men søvngjengeri er ikke en av dem.

Når du går i søvne er det alltid en risiko for at du kan krasje inn i noe, snuble i trapper, eller enda verre; forlate huset og begynne å vandre i gatene. Å gå i søvne kan altså være et ganske farlig problem.

Snakke i søvne

Det er slett ikke uvanlig at man kan snakke i søvne. Og dette kan, om ikke annet, være ganske humoristisk for de som skulle være våkne rundt deg når det skjer. De fleste tilfeller av å prate i søvne varer bare i gjennomsnittlig 30 sekunder, og skjer som oftest i løpet av den første eller andre timen av søvnen din.

LES OGSÅ: 7 sprø ting folk har gjort i søvne

SEXOMNIA: Å ha sex i søvne er kanskje ikke så uvanlig som du tror det er. Dette fenomenet er et parasomnia, akkurat som søvngjegeri, og skjer når du er delvis ute av den dype søvnen. Foto: ivan kmit - Fotolia
SEXOMNIA: Å ha sex i søvne er kanskje ikke så uvanlig som du tror det er. Dette fenomenet er et parasomnia, akkurat som søvngjegeri, og skjer når du er delvis ute av den dype søvnen. Foto: ivan kmit - Fotolia Vis mer

Sex i søvne

Ja, du leste riktig. Og selv om du kanskje ikke har opplevd det selv er det faktisk ikke så uvanlig. Fenomenet er i likhet med søvngjengeri, en parasomnia, der du kommer delvis ut av dyp søvn slik at du kan bevege deg og snakke, men hjernen din er fortsatt ikke ved full bevissthet.

En gruppe forskere ved University Health Network i Toronto utførte i 2010 en studie på sexomnia, der 800 pasienter på et senter for søvnforstyrrelser deltok. Hele åtte prosent av pasientene opplevde å initiere til sex med en partner mens de sov. Og kanskje henger dette sammen med at åtte prosent av drømmene våre faktisk handler om sex.

Tilbakevendende drømmer

De fleste av oss opplever at enkelte drømmer gjentar seg natt etter natt, eller med jevne mellomrom. Kanskje er det én nøyaktig hendelse du stadig drømmer om, eller det kan være bare temaet som er gjentakende.

Dr. W. Christopher Winter, medisinsk direktør på søvnsenteret på Martha Jefferson Hospital i Virginia sier til Fox News at drømmer er en måte for hjernen å sortere ut hendelser og erfaringer den trenger å vurdere, før den kan sende dem bort som minner.

Gjentakende drømmer kan derfor være et resultat av et uløst problem som påvirker deg psykisk. Enten i form av en spesifikk traumatisk hendelse, eller noe mer trivielt som plager deg.

EXPLODING HEAD SYNDROME: Navnet på dette fenomenet er nokså groteskt, men heldigvis er det ikke virkelig hodet som eksploderer. Dette er også en form for hypnagogic rykk, og går ut på at du våkner av noe som høres eller føles som en eksplosjon. Foto: Dirima - Fotolia
EXPLODING HEAD SYNDROME: Navnet på dette fenomenet er nokså groteskt, men heldigvis er det ikke virkelig hodet som eksploderer. Dette er også en form for hypnagogic rykk, og går ut på at du våkner av noe som høres eller føles som en eksplosjon. Foto: Dirima - Fotolia Vis mer

Eksploderende hode

Eller «exploding head syndrome» som det kalles på engelsk. Selv om navnet indikerer det, så handler det selvfølgelig ikke om at hjernen din bokstavelig talt eksploderer, men er beskrivelse av en følelse man får.

Du våkner brått av et lysglimt eller en eksplosjonslignende lyd som i virkeligheten ikke har funnet sted.

Det er en annen form for hypnagogic rykk, som er lik den følelsen du får når du våkner av å «falle». Dette er fordi du er på vei inn i dyp søvn, men kroppen din har ikke oppnådd lammelse ennå, og derfor er sansene fortsatt slått på.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer