Mammabloggere

Stadig flere mammabloggere hetses på nett

Mammanett-redaktør raser, og hevder at det er et angrep på ytringsfriheten.

BLOGG: Kritikken har haglet mot mammabloggerne Anna Rasmussen, Caroline Berg Eriksen og Anja Johansen for deres måte å håndtere mammarollen på. De ligger alle på topplisten over Norges mest populære bloggere. Foto: Svend Aage Madsen for Se og Hør (av Rasmussen) / NTB Scanpix
BLOGG: Kritikken har haglet mot mammabloggerne Anna Rasmussen, Caroline Berg Eriksen og Anja Johansen for deres måte å håndtere mammarollen på. De ligger alle på topplisten over Norges mest populære bloggere. Foto: Svend Aage Madsen for Se og Hør (av Rasmussen) / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De siste årene har stadig flere mødre tatt i bruk blogg-formatet for å få ut tanker, følelser og erfaringer før, under og etter svangerskapet.

Caoline Berg Eriksen (28), tidligere «Fotballfrue», er en av dem.

Nå raser ettbarnsmoren mot flere av leserne sine, som hun hevder kritiserer henne for hvordan hun håndterer mammarollen - uten i det hele tatt å ha kjennskap til hva som foregår utenfor bloggen.

LES OGSÅ: Slik fikk hun magen «alle» snakker om

- Unnskyld meg!

For ikke så lenge siden publiserte hun et innlegg på bloggen sin, hvor hun tar et oppgjør med hetserne:

«I går var det en av dere som påpekte at Nelia måtte få lov til å være syk når hun var syk. Hun gikk så langt som å regelrett beskylde meg for å overse det faktum at hun er syk og at jeg heller var opptatt med å planlegge alenetid for meg selv i stedet for å ta meg av jenta mi.»

«Unnskyld meg, men var du tilstede her og så hva vi foretok oss i går? Så du at vi var inne hele dagen både før og etter lunsj? Var du her for å dømme om Nelia ville være med oss ut en tur eller ikke i går?»

«Nei. Det var du ikke. Var du her da Nelia stod og slo i døren fordi hun var lei av å ligge inne og sove som hun hadde gjort hele dagen? Nei, det var du ikke. Men det var jeg. Vi kjenner henne best og vi kjenner hennes behov, så dette var en avgjørelse både Lars-Kristian og jeg som foreldre tok. En helt riktig avgjørelse.»

Les hele innlegget i sin helhet her.

RASER: Caroline Berg Eriksen har fått nok av at alle skal synse og mene noe om hennes måte å oppdra datteren Nelia på. Foto: NTB scanpix
RASER: Caroline Berg Eriksen har fått nok av at alle skal synse og mene noe om hennes måte å oppdra datteren Nelia på. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg er ung mamma, og gjør ikke alt rett

Også den populære bloggeren Anna Rasmussen (19), kjent som «Mamma til Michelle», har denne måneden langet ut mot leserne som omtaler henne som en dårlig mor.

Hun fikk nemlig kritikk for å ha tatt seg en joggetur - uten barna - og det var flere som mente at hun hadde latt sønnen William (11 mnd) være alene hjemme:

«Avsnittet over er jo bare tull, og jeg liker faktisk å tro at dere aldri ville trodd på det heller. For den type mamma er jeg bare ikke! Ja, til og med jeg. (...) Jeg er ung mamma, og gjør ikke alt rett. Hvem gjør egentlig det? Jeg er likevel ikke dum, og hadde aldri utsatt mine barn for noe vondt. Jeg vet minst like godt som dere at man ikke skal gå fra et lite barn hjemme alene. Tanken om det hadde aldri falt meg inn en gang.»

LES OGSÅ: - Jeg vokste opp med en mamma som slo

- VILLE ALDRI GJORT DET: Blogger Anna Rasmussen (19) fikk kritikk for å ha tatt seg en joggetur - uten barna Michelle (4) og William (11 mnd) - og det var flere som mente at hun hadde latt de to være alene hjemme. Dette bildet er tatt i 2012. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør
- VILLE ALDRI GJORT DET: Blogger Anna Rasmussen (19) fikk kritikk for å ha tatt seg en joggetur - uten barna Michelle (4) og William (11 mnd) - og det var flere som mente at hun hadde latt de to være alene hjemme. Dette bildet er tatt i 2012. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer

«(...) Jeg syns det er synd å se at noen tror jeg kan så lite om mammarollen, når jeg tross alt har vært mamma i over 4 år. Jeg er en oppegående jente, som til og med hadde visst bedre enn det flere år før jeg selv ble mamma. Når man blir ung mor, så blir man automatisk dømt for å være en dårlig mor.»

Les innlegget i sin helhet her.

Truet bloggeren med å gå til barnevernet

Anja Johansen (27) er samboer med proffsvømmer Lavrans Solli (23), og i april 2014 ble de to foreldre til lille Frøya.

Jenta ble født tre måneder før termin, og starten på livet ble en tøff prøvelse for hele familien. Anja har ønsket å dele erfaringene med leserne sine på bloggen, men har dessverre fått erfare at medaljen har en bakside.

I kommentarfeltet på Kvinneguiden var det i fjor sommer en anonym bruker som vurderte å anmelde de nybaktene foreldrene til barnevernet på bakgrunn av hva hun har skrevet om mammatilværelsen på bloggen, skriver Seoghør.no.

Det fikk henne til å se rødt:

- Denne hetsen gjør meg bare provosert. En kan mene mye om andre, men ofte er det like greit å holde det for seg selv. Dette har bikket over til ganske alvorlige anklager om at jeg ikke tar vare på barnet mitt. Jeg vet hva som er best for mitt barn og jeg har leger rundt meg som råder meg på veien. Det er det jeg forholder meg til, sa hun til Se og Hør i fjor sommer.

KK.no har vært i kontakt med blogger Anja Johansen, som ikke ønsker å kommentere saken, ettersom hun nå har bestemt seg for å ta bevisst avstand fra negativ kritikk og såkalte nett-troll.

FORELDE: Blogger Anja Johansen er samboer med proffsvømmer Lavrans Solli. De er foreldre til Frøya (20 mnd). Her fra Se og Hørs Kjendisgalla i november. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FORELDE: Blogger Anja Johansen er samboer med proffsvømmer Lavrans Solli. De er foreldre til Frøya (20 mnd). Her fra Se og Hørs Kjendisgalla i november. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

LES OGSÅ: Ønsker mer åpenhet om abort

- Noe av det såreste du kan gjøre mot en mor

De tre mammabloggerne får støtte av Elisabeth Lofthusm, redaktør og gründer bak Mammanett.no. Hun er rystet over hva folk får seg til å si i kommentarfeltene på de ulike mammabloggene.

- Å angripe mammarollen er kanskje noe av det såreste du kan gjøre for å ramme en kvinne. Å få høre at du er en dårlig mor rammer hardt og mange mammabloggere har valgt å kaste inn årene etter urettferdig kritikk. Denne behandlingen er rett og slett blodig urettferdig! sier hun. 

Lofthus forklarer at kritikken gjerne går på at bloggerne eksponerer barna sine på en måte som er kritikkverdig, og det er gjerne en type generalisering om at alle mammabloggere gjør dette. 

- Det opplever jeg er feil. Generelt opplever jeg at mammabloggerne flest er meget bevisste hvordan de fremstiller barna, og bruker mye tid på å tenke gjennom hvordan dette på noen måter kan påvirke barnet nå og i fremtiden.

LES OGSÅ: 6 sykdommer alle kvinner bør vite om

- Et angrep på ytringsfriheten

Mammanett-redaktøren mener at foreldrebloggere er svært viktig for ytringsfriheten.

- At de deler sine erfaringer, tanker og engasjerer til debatt, er til berikelse for andre foreldre til og bør verdsettes. Og heldigvis – det tror jeg også mammabloggerne opplever i kommentarfeltene. Det er mer applaus enn kritiske innlegg.
 
- Usaklig angrep på bloggere, må ses på som et angrep på ytringsfriheten, og er på ingen måter akseptabelt, sier Lofthus. 

KK.no har ikke lykkes å få en kommentar av bloggerne vedrørende saken.

Vi gjør oppmerksom på at både KK.no, Seoghør.no og Mammanett.no begge er eid av Aller Media AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer