åpen Kiste

Stadig flere norske familier velger åpen kiste til sine kjære

Å se den døde kan hjelpe deg i sorgen, det kan også det å ta bilde av den du har mistet.

ÅPEN KISTE: - Døden blir mer konkret og det kan hjelpe sorgprosessen å få si et siste ord eller gi et siste stryk over kinnet eller hånden, sier psykologspesialist Elin Hordvik til KK.no. Foto: NTB Scanpix
ÅPEN KISTE: - Døden blir mer konkret og det kan hjelpe sorgprosessen å få si et siste ord eller gi et siste stryk over kinnet eller hånden, sier psykologspesialist Elin Hordvik til KK.no. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: For 20-30 år siden var det uvanlig å ha åpen kiste i Norge, nå er situasjonen en annen. 

- Ved rundt 60 prosent av dødsfallene vi bistår, ønsker de pårørende åpen kiste, forteller Lars Svanholm, daglig leder i Svanholm begravelsesbyrå i Trondheim til KK.no.

Flere og flere tar også bilder av den døde.

LES OGSÅ: Dette angrer vi mest på før vi dør

Til hjelp i sorgen

Både det å se den døde og ta bilde av vedkommende, kan være til hjelp når du sørger over en som har gått bort.   

- For de fleste er det godt, beroligende og viktig å se den døde. Døden blir mer konkret og det kan hjelpe sorgprosessen å få si et siste ord eller gi et siste stryk over kinnet eller hånden, sier psykologspesialist Elin Hordvik til KK.no.

Hun jobber ved Senter for Krisepsykologi i Bergen og har lang erfaring med å møte mennesker som er alvorlig syke og døende, eller etterlatte som står igjen i sorgen.

Både Hordvik og Svanholm understreker imidlertid at ingen må tvinges til det.

- Men, nesten alle forteller etterpå at de er lettet og glade for at de valgte å se den døde. De føler seg mer forberedt til begravelsen og har plutselig tatt mange skritt videre på det vi kaller sorglinjen, tiden sorgprosessen tar, sier Svanholm.

Han forteller at de så å si alltid anbefaler åpen kiste.

- Og vi gjør det fordi vi vet, både gjennom den erfaringen vi har, men også fordi forskning viser det, at det for de aller fleste gjør sorgprosessen lettere, sier Svanholm.

LES OGSÅ: Dette kan skje idet du dør

SE DEN DØDE: Det frarådes svært sjelden å ha åpen kiste og i tilfeller der den avdøde er skadet, kan man velge å kun se enkelte deler av kroppen.   Foto: NTB Scanpix
SE DEN DØDE: Det frarådes svært sjelden å ha åpen kiste og i tilfeller der den avdøde er skadet, kan man velge å kun se enkelte deler av kroppen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Viser bilder av den døde

Direktør Gunnar Hammersmark i Virke gravferd, begravelsesbyråenes bransjeorganisasjon, bekrefter at stadig flere velger åpen kiste. 

- Vi har ikke statistikk på det, men vi har en klar formening om at det er klart flere som velger å ha åpen kiste i dag enn tidligere, sier han til KK.no.

Mange kvier seg imidlertid og er i tvil om de vil eller klarer å gjennomføre en syning, som åpen kiste også kalles.

Til dem sier Svanholm gjerne «kom i morgen, så ser du om du orker eller ikke». Andre får forberede seg ved å se et bilde av den døde, en metode også Hordvik bruker. 

- Det kan høres spesielt ut, men jeg har mange ganger tatt bilde av den avdøde og vist til de pårørende, sier hun. 

LES OGSÅ: Hva skjer med ditt digitale liv når du dør?

ANBEFALER ÅPEN KISTE: - Hadde vi bare svart «ok» hver gang pårørende sa at de ikke ønsket åpen kiste, så hadde det nok kun vært i 20 prosent av dødsfallene at det var åpen kiste, sier Svanholm. Foto: © Craig Holmes
ANBEFALER ÅPEN KISTE: - Hadde vi bare svart «ok» hver gang pårørende sa at de ikke ønsket åpen kiste, så hadde det nok kun vært i 20 prosent av dødsfallene at det var åpen kiste, sier Svanholm. Foto: © Craig Holmes Vis mer

Pårørende tar bilder

Flere og flere pårørende tar også bilder av den avdøde. Det forteller både Hordvik, Svanholm og Hammersmark.

- Det er kanskje ikke bildet de har fremst i fotoalbumet, men døden er sann og den er også en del av historien deres og mange synes det hjelper dem i sorgen, forklarer Hordvik. 

Noen ganger kan også et bilde være et fint alternativ for pårørende som ikke har anledning til å se den døde. 

- Kanskje er det en bror som ikke får vært der og som man vil skal få se avdøde i etterkant, sier Svanholm. 

Han, Hordvik og Hammersmark er imidlertid opptatt av at man er varsom med bildene man eventuelt tar.

- Det er helt fint å ta bilder, så lenge man ikke sprer det, viser det til mange og ikke viser det fram uoppfordret, sier Hammersmark.

LES OGSÅ: Dette dør flest kvinner av

Slik foregår åpen kiste

Åpen kiste betyr at de nærmeste en gang mellom dødsfallet og begravelsen, kan komme dit den døde ligger, enten det er på sykehus eller for eksempel hos begravelsesbyrået, for å se den døde.

- Pårørende blir da først tatt med inn på et rom ved siden av der den døde ligger, hvor vi prater litt og forsøker å forberede dem, forteller Svanholm.

Deretter går de sammen med de pårørende inn i rommet hvor den døde ligger. Svanholm forteller at de som har vært i tvil om de klarer å se den døde, ofte kan stå en stund i døråpningen og bare se på omrisset av den døde, før de etter hvert går helt bort. 

- Da får de se litt først, og ser da ofte at han eller hun er veldig lik seg selv, sier Svanholm. 

Noen har avfunnet seg med dødsfallet og reagerer nesten ikke i det hele tatt når de ser den døde, mens andre får en kraftig reaksjon og gråter mye, spesielt i det de går inn i rommet. 

Mens noen går ganske raskt inn og ut igjen, blir andre hos den døde lenger.

- Ved plutselige dødsfall for eksempel, sitter ofte de pårørende lenger. Noen er der i flere timer, prater med den døde, stryker på dem, gir en klem og legger kanskje ting i kisten som betyr mye, forteller Svanholm.

LES OGSÅ: - Hva skjer hvis jeg dør, mamma?

BARN SOM SØRGER: For mange barn kan det for eksempel være fint å legge en tegning i kisten. Foto: NTB Scanpix
BARN SOM SØRGER: For mange barn kan det for eksempel være fint å legge en tegning i kisten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

La barna se den døde

Ifølge Hordvik sier mange at de ikke vil se den døde, fordi de vil huske personen slik han eller hun var. Svanholm tror mange også vil skåne seg selv for en vanskelig opplevelse. 

- Men ofte vil man bli sittende igjen med mange ubesvarte spørsmål, som gjør sorgprosessen lengre og vanskeligere. Vi opplever at det ofte er de som er mest usikre på om de orker å se den døde, som har mest igjen for å gjøre det, sier han. 
  
Hordvik forteller at hun aldri har frarådet åpen kiste.

Men, i tilfeller hvor den døde er skadet, kan man for eksempel sørge for at kun deler av den døde synes. Det er heller ingenting i veien for å ta med barn, ifølge Hordvik og Svanholm.

- De yngste som ikke forstår hva døden er, er beskyttet av nettopp det at de ikke forstår. De litt eldre kan oppleve det som veldig positivt at de fikk lov å være med, at de ble inkludert, sier Hordvik.

Dersom barn skal være med på åpen kiste, må de heller aldri tvinges. Hordvik anbefaler at familien sørger for å ha med en støtteperson. 

- En som kun er med for barnets skyld og som ikke er så berørt av tapet. Det er godt at de voksne kan få være fokusert på sin egen sorg, samtidig som barnet er ivaretatt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer