Mens bare to prosent av norske kvinner ble forløst med keisersnitt i 1970, er tallet på landsbasis i dag økt til rundt 16 prosent.
Ved Oslo Universitetsykehus er tallet enda høyere, 20 prosent ble forløst med keisersnitt i 2013, ifølge Anne-Sofie Letting, sekjonsleder og overlege ved Rikshospitalets fødeavdeling.
LES OGSÅ: Er du livredd for å føde?
Planlagt keisersnitt
Nå viser en studie fra Storbritannia, hvor kvinner kan velge å føde ved private sykehus - dersom de har råd, at de som velger dette dobbelt så ofte føder barn ved hjelp av planlagt keisersnitt.Jordmødre og andre fagpersoner mistenker nå at begrepet «too posh to push» faktisk stemmer.
– Vi mener tallene tyder på at kvinner som føder ved private sykehus, i større grad kan velge keisersnitt, sier forskningsleder Janine Stockdale til Daily Mail.
Studien, som er utført ved The Royal College of Midwives og publisert i the British Medical Journal, viste at 21 prosent av de som fødte privat i perioden 2008 til 2011 gjorde det ved hjelp av planlagt keisersnitt.
Til sammenligning var tallet blant kvinner som fødte ved offentlige sykehus ni prosent.
En tidligere studie har i tillegg vist at enkelte private sykehus i Storbritannia utfører enda flere keisersnitt. Ifølge Telegraph.co.uk skjer 51 prosent av alle fødsler ved private Portland Hospital med keisersnitt.
LES OGSÅ: Stadig flere opererer seg nedentil

Vil ikke ødelegge underlivet
Hvorfor det er så mye vanligere med keisersnitt blant kvinner som føder privat, vet man ikke med sikkerhet.Forskerne mener likevel det er grunnlag for å mistenke at det skal mindre til for å utføre keisersnitt ved private sykehus.
Også norske jordmødre og fødselsleger erfarer at stadig flere kvinner ønsker keisersnitt, uten at det er medisinske grunner for det.
Ifølge Tidskrift for Den norske legeforening ønsker en del kvinner planlagt keisersnitt for å ha kontroll over når fødselen skjer, og fordi de vil at underlivet skal forbli som før.
Normalt er begrunnelsene for å forløse en kvinne med keisersnitt at barnet ligger i seteleie, har misdannelser, dårlig fosterlyd eller at mor har tilstander/sykdommer som tilsier at hun ikke bør føde naturlig.
LES OGSÅ: Én av tre opplevde fødselen som traumatisk
Økt risiko for komplikasjoner
Selv om man i Norge ikke kan velge å føde ved private sykehus, er funnene fra Storbritannia interessante.– Fødeinstitusjonene her i landet har hele tiden fokus på keisersnittfrekvensen, og vi ønsker at den ikke blir for høy, og at det er en riktig bruk av keisersnitt, sier Anne-Sofie Letting til KK.no.
Keisersnitt er en medisinsk behandling og faren for komplikasjoner er fire-fem ganger høyere enn ved en naturlig fødsel.
– Det mange ikke tenker på er at et keisersnitt kan skape problemer i senere graviditeter. Morkaken kan lettere feste seg lavt eller i det gamle arret i livmoren, og vil da kunne forårsake blødninger og dårligere vekstvilkår, sier Letting.
De vanligste formene for komplikasjoner hos kvinner som har tatt keisersnitt, er urinveisinfeksjon, sårinfeksjon, blødning og blodansamlinger i såret.
LES OGSÅ: Dette er magen alle snakker om

Legene bestemmer, ikke kvinnen
Det er ikke selvbestemt keisersnitt i Norge i dag, men man har rett til å medvirke og skal bli lyttet til.– Men det er ikke kvinnen selv som tar den endelige beslutningen, forteller Letting.
Forskerne i Storbritannia sammenliknet fødslene til 30.000 irske kvinner, som enten fødte ved et privat sykehus eller et offentlig sykehus.
Tallene fra studien viste at forskjellene i antall ikke-planlagte-keisersnitt, såkalte hastekeisersnitt, var langt mindre.
Dette mener forskerne kan underbygge teorien deres om at det er enklere å få utført keisersnitt privat.
Man kunne også mistenkt at det er flere kvinner ved de private sykehusene som tidligere har hatt kompliserte fødsler, og som derfor vil føde privat - og at det er det som gjør at tallene er høyere.
Men, forskerne forteller at det også blant tallene for førstegangsfødende var stor forskjell på privat og offentlig.
LES OGSÅ: Monika lå i koma - var gravid