Chili

Stagg sulten med chilipepper

Å drysse litt på middagen kan hjelpe deg med å kontrollere appetitten og forbrenne flere kalorier.

STAGGER SULTEN: Ifølge en studie gjennomført ved Purdue University i Indiana øker capsaicin-nivåene i chilipepper forbrenningen og reduserer sultfølelse.
STAGGER SULTEN: Ifølge en studie gjennomført ved Purdue University i Indiana øker capsaicin-nivåene i chilipepper forbrenningen og reduserer sultfølelse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du kjenner sikkert til den - den lille røde frukten som brukes som krydder og er både elsket og fryktet på grunn av den brennende sterke smaken?

Ja, chili er nok en av de mest vanlige smakstilsetningene vi har i dag, og blir brukt i et enormt antall retter for å sette litt ekstra piff på maten.

LES OGSÅ: Maten som forbrenner kalorier mens du spiser

Sunne næringsstoffer

Chili har imidlertid langt flere positive egenskaper enn at den gir ekstra smak og krutt til måltidet ditt. Den røde planten/frukten, som kommer fra ulike Capsicum-arter, inneholder nemlig flere sunne næringsstoffer, deriblant antioksidanter som C-vitamin og betakaroten, og den har vist seg å ha en positiv effekt på både blodtrykk og kolesterol.

Chili kan også være en god hjelper for deg som sliter med allergi i disse pollentider. Den kan nemlig lindre lidelser som tette bihuler og luftveier, og er i tillegg god for fordøyelsen, da den setter fart på forbrenningen.

Det har lenge versert ulike teorier om at chili og sterke smakstilsetninger kan hjelpe deg ned i vekt, blant annet ved å få deg til å spise mindre.

En studie gjennomført ved UCLA i fjor viste blant annet at overvektige personer som slanket seg og spiste ekstra mengder med capsaicin, den aktive ingrediensen i chilipepper (er kjent for å skape varme og øke blodsirkulasjonen) opplevde økt forbrenning i flere timer etter at de hadde spist. Capsaicin utløser nemlig en termodynamisk forbrenning, som blant annet fører til raskere hjertefrekvens og øker stoffskiftet med opptil 25 prosent.

Selv milde former for chilipepper inneholder stoffer som kan brenne opp mot 100 kalorier per dag fordi de «binder» nervesignalene, slik at de kontinuerlig sender fettforbrenningssignaler til hjernen.

Ny forskning viser også at det å drysse litt rød chili pepper på måltidene dine kan hjelpe deg med å kontrollere appetitten.

LES OGSÅ: Krydderet med uante helseeffekter

Kontrollerer appetitten

Ifølge en studie gjennomført ved Purdue University i Indiana USA, øker nemlig capsaicin-nivåene i chilipepper ikke bare forbrenningen, de kan også være med på å redusere sultfølelse, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

Dersom du for eksempel drysser litt chilipepper på middagen din vil dette dermed kunne hjelpe deg med å forbrenne kalorier, samtidig som det stagger suget etter fete, salte og søte mattyper.

- Vi fant at det å spise rød chili pepper kan hjelpe til med å kontrollere appetitten og forbrenne flere kalorier etter et måltid, særlig hos personer som ikke spiser sterkt krydder regelmessig, sier Richard Mattes, professor og forskningsleder for studien:

- Det krever heller ikke så mye av deg å implementere dette i kosten din. Bare det å drysse litt chilipepper på maten din kan være effektivt i lengden, særlig når det er kombinert med trening og et sunt kosthold.

Tidligere undersøkelser har studert effekten av å konsumere capsaicin i kapselform, men resultatene av den nye studien antyder at prosessen med å smake chilien faktisk optimaliserer effekten.

Ifølge Mattes vil nemlig smaksopplevelsen maksimere fordøyelsesprosessen og dermed øke forbrenningen.

LES OGSÅ: Krydder gjør maten sunnere

Hvor mye bør du spise?

Undersøkelsen ved Purdue University, som er publisert i tidsskriftet Physiology and Behaviour, ble gjennomført i løpet av en tidsperiode på seks uker, med 25 ikke-overvektige testpersoner. I løpet av disse ukene fant forskerne ut at det å drysse chilipepper på måltider økte kroppstemperaturen betraktelig, og dermed førte til økt forbrenning og kaloribruk.

- Appetittresponsen var ulik blant de som liker rød chili og de som ikke liker det, noe som tyder på at når smaken er ukjent så er den mer effektiv. Med én gang den er blitt for kjent, mister den litt av effekten, sier Mattes.

Det er litt ulike meninger om hvor mye chili du skal konsumere for å få den ønskede effekten, men resultatene av studien ved Purdue tyder på at du ikke bør få i deg for mye chilipepper, og heller drysse det på et par måltider i uken, slik at ikke kroppen vender seg for godt til krydderet.

Andre studier har også vist at for at den appetittdempende effekten skal inntreffe, må dosen være på minst 30 mg capsaicin. Et vanlig måltid inneholder gjerne 0,4 mg capsaicin.

LES OGSÅ: Maten du blir pen av

Gode råd for chilispisere:
 • Å drikke vann, øl eller vin hjelper ikke hvis det brenner i munnen. Spis heller brød eller ris.
 • Prøv deg frem med mengden. Noen tåler sterkere mat enn andre. Det skal ikke være så sterkt at du ikke kjenner hva maten smaker.
 • Hovedregelen er at desto mindre chiliene er, desto sterkere er de. Verdens sterkeste chilipeppere heter habaneros, mens paprika er mildest. Vanlig rød chili som du får kjøpt i etnisk norske matbutikker er ikke så sterke som de var. Man kan faktisk ta en bit direkte av frukten (og man behøver bare være litt barsk). Styrken kan variere fra frukt til frukt, men stort sett er det lettere å beregne for lite chili i et måltid enn for mye.
 • Bruk alltid plasthansker eller gaffel til å holde chilien med mens du hakker den. Eller for å si det på en annen måte: Ikke gni deg i øynene etter å ha hakket chili uten hasker.
  Fjern alltid frø, og bruk heller flere chili hvis det blir for lite. Frøene er de minst forutsigbare når det gjelder til styrke.
 • Selv om chili er både sunt og godt, bør du være forsiktig med bruken av dette hvis du har magesår. Spør legen før du spiser.

  Tips til oppskrifter med chilipepper:
 • Het tomatsuppe med chili og hvitløk
 • Salma-laks med rouillesaus og chili
 • Kakao med chilipepper
 • Chilikjøttboller med het saus
 • Hotte kjøttspyd med yoghurtsaus og harissa • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer