Fordøyelse

Stappmett? Da bør du løsne opp bukseknappen

Stramme klær kan ha en negativ innvirkning på fordøyelsen din.

TRANGT: Stramme bukser kan føles direkte vondt å ha på seg når magesekken er full. Og det kan faktisk være lurt å løsne på knappen. Foto: Scanpix/NTB
TRANGT: Stramme bukser kan føles direkte vondt å ha på seg når magesekken er full. Og det kan faktisk være lurt å løsne på knappen. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi har alle opplevd å måtte løsne litt på beltet og bukseknappen etter et stort og tilfredsstillende måltid. Alternativet er jo rett og slett at du ikke får puste.

Og stramme bukser, kjoler, belter og strømpebukser kan rett og slett føles direkte vondt å ha på seg når magesekken er full. 

Ja, kanskje har du spist mer enn du burde, men mange av oss kvinner har også en tendens til å bruke såpass trange klær at det egentlig ikke skal så mye mat til før knappen må løsnes. 

Men visste du at disse stramme klærne faktisk kan påvirke fordøyelsen din?

LES OGSÅ: Sliter du med luftsmerter og urolig mage?

Stramme klær forsinker fordøyelsen

Stramme jeans og hold-in undertøy kan gjøre underverker for fasongen. Det er tross alt derfor vi elsker slike plagg.

Men etter noen timer kan du dessverre oppleve at slike figurformende klær har helt motsatt effekt.

Du har kanskje kjent at magen starter å bule ut etter noen timer med en trang strømpebukse med shape-effekt, nesten som om den kjemper imot strømpebuksen. Dette er slett ikke uvanlig, og kan rett og slett skyldes at klærne legger press på tarmene dine, har gastroenterologen Dr. John Kuemmerle sagt til Huffingtonpost.com

SHAPE: Hold-in undertøy kan gjøre underverker for fasongen, men kan føre til at både luft og mat går tregere gjennom fordøyelsessystemet. Foto: Afp/MIGUEL MEDINA
SHAPE: Hold-in undertøy kan gjøre underverker for fasongen, men kan føre til at både luft og mat går tregere gjennom fordøyelsessystemet. Foto: Afp/MIGUEL MEDINA Vis mer

Spiser du i tillegg et måltid kan presset på innvollene forsinke fordøyelsesprosessen. Tarmen er ment å trekke seg sammen og dytte maten videre, men når tarmene er komprimert over en lang tidsperiode blir denne strømmen kvalt. 

Dersom klærne er for stramme over magen kan det faktisk føre til smerter i hele to til tre timer etter at måltidet er fortært. 

Med tanke på dette bør også de med funksjonelle tarmlidelser og irritabel tarm syndrom også bruke shapewear og andre stramme klær med forsiktighet.

LES OGSÅ: Få fart på fordøyelsen - helt naturlig

Stramme belter kan gi halsbrann

Det er ikke bare fordøyelsen av måltidene dine som påvirkes av trange plagg og belter. 

Stramme klær legger press på magen og gjør det mye vanskeligere for luft å passere normalt gjennom tarmen, noe som gjør at luften kan bli sittende fast. Dette fører igjen til oppblåst mage og kanskje til og med luftsmerter.

UNNGÅ: Forskning viser at et stramt belte i livet faktisk kan gi deg halsbrann. Foto: Scanpix/NTB
UNNGÅ: Forskning viser at et stramt belte i livet faktisk kan gi deg halsbrann. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Et stramt belte i livet kan også legge press på ventilen mellom magesekken og spiserøret, og dermed gjøre deg mer utsatt for halsbrann og sure oppstøt siden magesyren kan sive opp i spiserøret, viser en britisk studie fra 2013.

Forskerne oppdaget at det var spesielt de deltakerne som var overvektige som var mest utsatt for halsbrann når de hadde på stramme belter. 

Det kan altså være lurt å droppe beltet eller den stramme buksa før du setter deg ned for å nyte et godt måltid.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer