Frukt

Start dagen med dette

Nye studie viser at frukten kan redusere risikoen for hjerteinfarkt.

VANNMELON: Det smaker ikke bare godt, men har også en rekke fordeler for helsen din. Blant annet er frukten bra for hjertet ditt.   Foto: ld1976 - Fotolia
VANNMELON: Det smaker ikke bare godt, men har også en rekke fordeler for helsen din. Blant annet er frukten bra for hjertet ditt. Foto: ld1976 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvem elsker vel ikke frukt?

Ikke bare finnes det uendelig med frukter å velge mellom, men du kan også bruke de til så mye forskjellig - enten det er som mellommåltid eller i en dessert.

Ikke bare smaker de godt heller, men det er også veldig sunt!

For eksempel har tidligere studier vist at jordbær er supersunt. Jordbær er imidlertid ikke den eneste sommerfavoritten med fordeler.

En ny studie viser blant annet at vannmelon kan redusere risikoen for hjerteinfarkt.

LES OGSÅ: Gjør suppen til en næringsbombe

Et kaldt klima øker risikoen

Forskere har funnet ut at vannmelon har evnen til å senke blodtrykket hos overvektige personer og på den måten senke risikoen for hjerteinfarkt, skriver Daily Mail.

Høyt blodtrykk er blant helsetilstandene som tar flest liv i verden.

Det er i tillegg kjent at lave temperaturer og kaldt vær er en faktor som øker risikoen. Dette skyldes at kulde legger større press på hjertet til å holde kroppen varm. Det tvinger hjertet til å jobbe hardere, som gjør deg mer utsatt for infarkt og slag.

Vannmelon har imidlertid en positiv effekt, også hos disse personene.

Studien, som er publisert i en utgave av American Journal of Hypertension, viste at det å spise vannmelon er bra for hjertehelsen og kan redusere risikoen for hjerteproblemer i kalde strøk.

SPIS MER: Vannmelon kan senke blodtrykket og redusere risikoen for hjerteinfarkt hos overvektige personer - også når hjertet er utsatt for stress, for eksempel på grunn av kulde.  Foto: 歌うカメラマン - Fotolia
SPIS MER: Vannmelon kan senke blodtrykket og redusere risikoen for hjerteinfarkt hos overvektige personer - også når hjertet er utsatt for stress, for eksempel på grunn av kulde. Foto: 歌うカメラマン - Fotolia Vis mer

- Presset på hovedpulsåren og hjertet ble lavere etter at deltakerne fikk vannmelon-ekstrakt, forteller Arturo Figueroa, professor ved Florida State University.

LES OGSÅ: Jo, du kan droppe sukkeret

Reduserer stress på hjertet

Forskerne undersøkte 13 middelaldrende og overvektige menn og kvinner som hadde problemer med høyt blodtrykk over en periode på 12 uker.

For å se hvordan kulde påvirket kroppen deres, brukte de kaldt vann for å simulere et kaldere klima. Samtidig målte forskere effektene det hadde på blodtrykket deres.

Deretter fikk halvparten av deltakerne vannmelon-ekstrakt hver dag, for å se effektene.

De andre deltakerne fikk en placebo-variant, og etter seks uker byttet de roller. Resultatene viste at ingredienser i vannmelon har evnen til å redusere stress på hjertet, også i kalde temperaturer.

- Det betyr mindre press på hjertet og innebærer at det er lettere for hjertet å jobbe under en stressende situasjon, som for eksempel kulde, sier Figueroa.

LES OGSÅ: Så mye kaffe er det greit å drikke

Proppfull av viktige næringsstoffer

Ikke nok med at vannmelon kan være bra for hjertet, men melon er også proppfull av viktige næringsstoffer - blant annet vitamin C.

Vannmelon er også rik på vitamin A, B6, kalium og lykopen, som er en super antioksidant.

Frukten inneholder også svært lite fett og kalorier, og er dermed en perfekt snack for de av oss som ønsker å gå ned noen kilo eller passe vekten.

90 prosent av melonen består av vann, og det å spise vannmelon regelmessig vil derfor kunne bidra til å holde kroppen din hydrert og huden din frisk og rask.

I tillegg inneholder frukten fiber, som er viktig for mage og tarm.

LES OGSÅ: Vannmelonjuice er super restitusjonsdrikk

PRØV JUICE: Vannmelon egner seg også veldig bra som juice, og er så sagt å være en super restitusjonsdrikk etter trening.  Foto: Sergey Chayko - Fotolia
PRØV JUICE: Vannmelon egner seg også veldig bra som juice, og er så sagt å være en super restitusjonsdrikk etter trening. Foto: Sergey Chayko - Fotolia Vis mer

Slik spiser du mer

Vannmelon er en veldig allsidig frukt, og du kan bruke den i alt fra salater og dessertretter, til smoothie og friske drinker.

I tillegg til å være kjempegod servert alene - i biter eller båter, er frukten herlig med spekeskinke.

Flere gode tips til hvordan du kan bruke melonen finner du nedenfor (Kilde: Aperitif.no):

  • Kutt vannmelon i terninger og press terningene gjennom en sil. Frys juicen i små isformer - perfekt sommergodt til små som store.
  • Ha vannmelon, noen limedråper og isbiter i en blender. Bland godt og server straks med friske mynte.
  • Most vannmelon og kiwi blandet med naturell yoghurt blir en deilig og svalende sommersuppe.
  • Vannmelon bør oppbevares i kjøleskap for å bevare sin friskhet, smak og saftighet.
  • Pakk melonen i plast etter at du har kuttet den opp. Det hindrer uttørking og at melonen tiltrekker seg smak av andre matvarer.
  • Hul ut vannmelonen og bruk den som en bolle til salaten eller til velkomstdrinken. Skjær av en tynn skive i bunnen så står den støtt på bordet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer