STEARINLYS + KOS: Det er få ting som er så koselig som levende lys på høsten og vinteren. Likevel bør du være litt obs på hvor ofte du brenner lysene. Det tyder hvert fall ny forskning på... Foto: Image Source/All Over Press
STEARINLYS + KOS: Det er få ting som er så koselig som levende lys på høsten og vinteren. Likevel bør du være litt obs på hvor ofte du brenner lysene. Det tyder hvert fall ny forskning på... Foto: Image Source/All Over Press Vis mer

Hygiene

Stearinlys fyller hjemmet med nanopartikler

- Det er fortsatt uvisst om det er skadelig, sier forsker.

Publisert
Nå som høsten og mørketiden er i ferd med å sige inn over landet igjen, er det nok mange av oss som gleder seg til koselige venninnekvelder på sofaen med et glass vin, pledd og tente lys.

Det er nemlig få ting som gir så god stemning som levende lys, og her i Norden sverger vi til telys, stearinlys og kubbelys i vinterhalvåret.

Med de mengder vokslys som tennes og brennes i nordiske hjem hvert år, er det kanskje ikke så rart at forskere har hatt litt lyst til å se på hvilken effekt disse lysene har på miljøet og luftkvaliteten i hjemmet.

Og overraskende nok viser det seg at nettopp stearinlys står for mye av forurensningen i hjemmene våre, skriver Videnskap.dk.

LES OGSÅ: Billigsmykker kan være helseskadelige

FORURENSER HJEMMET: En ny dansk studie viser at levende lys er blant tingene som skaper mest nanopartikler/forurensning i hjemmet ditt. Særlig hvis du brenner de i mer enn to timer om dagen! Foto: Ida Lunner Olsen
FORURENSER HJEMMET: En ny dansk studie viser at levende lys er blant tingene som skaper mest nanopartikler/forurensning i hjemmet ditt. Særlig hvis du brenner de i mer enn to timer om dagen! Foto: Ida Lunner Olsen Vis mer

Forurenser hjemmet mest

Det er danske forskere som har sett nærmere på de vanligste forurensningskildene i danske hjem, og det var sot fra stearinlys og fra kjøkkenet som var de største synderne, og som forurenser hjemmene våre mest med såkalte ultrafine partikler (også kjent som nanopartikler), som kan trenge inn i kroppens celler.

Undersøkelsen, som er utført av lektor Gabriel Bekö fra DTU’s Institut for Byggeri og Anlegg, viste at dersom du brenner stearinlys i to timer eller mer om dagen, så står de for nesten to tredjedeler av den samlede forurensningen innendørs.

Tidligere undersøkelser har også vist at ultrafine partikler har større effekt på kroppen enn alminnelige partikler - men akkurat hva slags innvirkning de har på helsen, er fortsatt ikke kjent.

- Det er en del debatt i vitenskapsverdenen om skaden ultrafine partikler kan gjøre på helsen vår, og tidligere studier har primært fokusert på større partikler - hovedsakelig fra utendørs forurensning, sier Bekö i forbindelse med studien:

- Men når vi bruker så mye tid innendørs, må størstedelen av eksponeringen til disse partiklene også foregå innendørs, og det er det vi har undersøkt.

LES OGSÅ: Derfor bør du unngå at maten blir brent

GIR UT SKADELIGE STOFFER: Det er en kjent sak at stearinlys slipper ut  nitrogendioksid, som er et helseskadelig stoff.
GIR UT SKADELIGE STOFFER: Det er en kjent sak at stearinlys slipper ut nitrogendioksid, som er et helseskadelig stoff. Vis mer

Like forurenset som hjem i Beijing

For å se nærmere på dette, fulgte lektoren og teamet hans 56 dansker bosatt i København i deres hjem i 48 timer. Deltagerne ble utstyrt med en partikkelmåler i stuen og ble bedt om å loggføre deres daglige aktiviteter i hjemmet.

I halvparten av hjemmene var det altså stearinlys (kubbelys, telys etc.) som stod for opp til 58 prosent av den samlede forurensingen av nanopartikler.

- Vi vet jo at når man brenner noe, så genererer det partikler, sier Bekö.

Studien, som er utført i samarbeid med Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet og CISBO, viste også at de danske hjemmene lå på samme forurensningsnivå som et gjennomsnittlig hjem i Beijing. Og målet til forskerne er nå å bruke resultatene til å lage en studie som vil kunne si noe om ultrafine partikler (nanopartikler) og deres effekt på menneskehelsen.

- Vi vet veldig lite om de partiklene som er innendørs, men i den første undersøkelsen har vi forsøkt å finne en sammenheng mellom helsemessige forhold og de ultrafine partiklene i hjemmet, sier Steffen Loft, som er professor i miljømedisin ved Institut for Folkesundhedsvidenskab.

Loft og teamet hans har, ved siden av Bekös studie av partikkelmengdene i hjemmet - som er publisert i tidsskriftet Environmental Science and Technology, sett nærmere på København-beboernes lungefunksjon, små blodkar knyttet til hjertesykdom og undersøkt hvite blodlegemer for spor etter innvirkning på lungene.

LES OGSÅ: Hold tørkerullen unna maten din

- Produserer helseskadelig stoff

Ifølge professoren er det fortsatt uvisst om partikler fra stearinlys er farlige. Likevel oppfordrer han folk til å være litt mer forsiktige med bruken av slike lys, og gjerne kutte litt ned på det.

- Vi vet faktisk ikke så mye om partikler fra stearinlys, og så lenge vi ikke vet om de er mindre farlige enn andre partikler, bør man da overveie om det er fornuftig å brenne stearinlys så ofte, sier Loft:

- Og når man snakker om stearinlys, så er det ikke bare ultrafine partikler som kan skade, for lysene produserer også nitrogendioksid, som er et helseskadelig stoff.

Nitrogendioksid (som ofte kommer som følge av biltrafikk - særlig dieselbiler) irriterer luftveiene, kan gi pusteproblemer, nedsatt lungefunksjon og kan øke risikoen for infeksjon i lungene. Særlig personer med astma, samt barn og eldre er følsomme for dette.

LES OGSÅ: Lukk dolokket før du trekker ned

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer