MÅ VASKES HVER GANG: Hvis du ikke vasker stekepannen hver gang kan det føre til at oljen oksiderer. Foto: Thinkstock.com
MÅ VASKES HVER GANG: Hvis du ikke vasker stekepannen hver gang kan det føre til at oljen oksiderer. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Kosthold

Stekepannen må vaskes etter hvert bruk

Det kan være helseskadelig å la den stå til neste gang du skal bruke den - særlig hvis du bruker vegetabilsk olje.

Det er ingen hemmelighet at du daglig blir utsatt for svært mange bakterier, og faktisk vil du finne flere bakterier på tastaturet ditt enn på toalettet.

Derfor er det svært viktig med god hygiene, og det er spesielt ett rom som det er viktig å legge seg til noen gode rutiner; kjøkkenet ditt.

For eksempel er det ikke alle matrester som burde få en plass i kjøleskapet selv om ikke alt ble spist opp.

I tillegg er rengjøring ekstremt viktig, og hvis du ikke er så nøye med vasking av stekepannen etter bruk bør du tenke om igjen, skriver Matportalen.no (ekstern lenke).

Derfor bør du vaske stekepannen hver gang

Hvis du er en av dem som ofte lar stekepannen bli stående uten at du vasker den etter bruk bør du tenke deg om to ganger, spesielt hvis du bruker olje til steking.

For selv om du sikkert har fått med deg at det er mye bedre å steke mat i olje fremfor smør og margarin, er det altså noen ulemper ved å bruke olje.

Olje er nemlig utsatt for oksidering og påfølgende nedbryting, og dette gjelder spesielt oljer som er flerumettet, slik som olivenolje og soyaolje. Dette innebærer at oljen kan bli harsk, og selv om forskere er usikre hvordan dette direkte påvirker kroppen vår, er de enige om at det er skadelig.

Oksidering skjer som oftest ikke under steking siden prosessen går veldig raskt, men gammelt fett i stekepannen kan raskt sette i gang oksidasjon av ny olje.

Derfor er det viktig at du vasker pannen nøye.

LES OGSÅ: Krydderne som stagger sulten

Ingen grunn til å droppe oljen

Men selv om den vegetabilske oljen kan ha noen ulemper hvis du lar den ligge i stekepanna, er det definitivt ingen grunn til å droppe den. For som vi har skrevet om tidligere er vegetabilske oljer blant annet en ypperlig kilde til E-vitaminer.

Vegeatbilske oljer inneholder to spesielle former for vitamin E, som kan forebygge tykktarm-, lunge-, bryst-, og prostatakreft.

Forskerne kaller de to underkategoriene til vitaminet gamma- og delta-tokoferoler, og disse er også å finne i andre matvarer som soyabønner, rapsplanter, maisoljer og nøtter.

Spørsmålet om vitamin E bidrar til å forebygge eller fremme kreft har vært et mye diskutert tema blant forskere og i media. Men forskere ved Senteret for Kreftforskning på Rhode Island og forskere ved Institutt for Kreftforskning i New Jersey mener at det helt klart er fordeler ved vitamin E, så lenge du velger riktig.

- Vi mener at disse tokoferolene som er svært vanlige og som finnes i blant annet vegetabilsk olje er spesielt gunstig for å forebygge kreft, forteller driektør ved senteret for kreftforskning, Chung S. Yang.

- E-vitaminene du finner i kosttilskudd, kalt alfa-tokoferolene, vil imidlertid ikke ha denne positive effekten.

LES OGSÅ: Her skjuler det seg 6000 bakterier

Bruker du riktig olje i maten?

Når du skal steke noe kan du gjerne bruke olivenolje, men du bør ikke kaste bort dyr extra virgin olivenolje på dette, for den gode smaken blir borte når du varmer oljen.

Olivenolje tåler ikke så høye temperaturer, men egner seg for eksempel hvis du så vidt skal brune maten. Sesamolje fungerer også fint til steking, og spesielt til asiatisk mat. Bare husk at det er den lyse oljen du skal bruke. Den mørke sesamoljen er laget av ristede sesasmfrø og egner seg best til salater.

Maisolje og soyaolje er andre alternativer, og disse oljene er ganske smakløse, og setter ikke preg på maten på noen måte. Gode valg for deg som ikke synes mat stekt i olivenolje er så godt.

De tåler veldig høye temperaturer, så de passer bra for fritering. Det samme gjelder solsikkeolje, som dessuten inneholder mye vitamin E. Rapsolje egner seg også bra for steking. Uansett hvilken olje du bruker bør du passe på at ikke temperaturen blir så høy at oljen begynner å ryke.

LES OGSÅ: Derfor bør du alltid drikke vann til maten?

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop