RYKER DET? Det er ikke et ukjent fenomen at det ryker når du lager mat, men når det blir veldig mye kan det bli plagsomt. Ekspertene har råd for hvordan du kan unngå det.  Foto: Visions-AD - Fotolia
RYKER DET? Det er ikke et ukjent fenomen at det ryker når du lager mat, men når det blir veldig mye kan det bli plagsomt. Ekspertene har råd for hvordan du kan unngå det. Foto: Visions-AD - Fotolia Vis mer

Mat

Steketabben du bør unngå

Kan være årsaken til at du stadig røyklegger hele kjøkkenet.

Publisert

Visste du at hvordan du tilbereder maten har mye å si for hvor sunt det er?

Det er blitt sagt at den aller sunneste måten å lage mat på er å dampe den - da bevarer du nemlig mer av de sunne næringsstoffene.

I de norske hjem er det nok likevel stekepannen som oftest blir brukt under matlagingen.

Her er det imidlertid litt større rom for feil, og mange opplever at de stadig røyklegger både kjøkkenet og hjemmet ellers når de lager mat.

Men hvordan kan du egentlig unngå det?

LES OGSÅ: Her kan du spare 600 kcal

Lær deg å kontrolle varmen

- Dersom fettet, smøret eller oljen brenner seg blir det mye røyk, så et tips er å lære seg å kontrollere varmen, sier Karla Siverts, kjøkkensjef ved restauranten Smalhans og tidligere deltaker på programmet «Kokkenes Kamp», til KK.no.

Hun forklarer at det ikke finnes noe konkret fasitsvar på hvordan du kan redusere røyk under matlagingen, ettersom det kommer veldig an på hva du lager.

- Noen ganger vil du at det skal ryke fordi du vil ha høy varme og stekeskorpe.

HØY VARME? Det er den vanligste årsaken til at det ryker unødvendig mye når du lager mat.  Foto: Multiart - Fotolia
HØY VARME? Det er den vanligste årsaken til at det ryker unødvendig mye når du lager mat. Foto: Multiart - Fotolia Vis mer

Et svært så sikkert tips for å unngå røyk er likevel at du ikke lar stekepannen stå på en varm plate over lengre tid uten at du har noe i den - noe som ifølge Siverts heter å tørrsteke, eller at du svir det du har i den.

- Smør brenner seg på en lavere temperatur enn olje, så jeg pleier ofte å steke olje først, og deretter tilsette en klatt smør mot slutten av for smakens skyld, sier hun.

LES OGSÅ: Har du svidd risen?

- Skru ned varmen i tide

Også Paul Aitkenhead, kvalitetssjef i Mills, understreker hvor viktig riktig temperatur er for å unngå at det skal dannes for mye røyk når du lager mat.

- Stek ved riktig temperatur. Da dannes det en skorpe som som videre hindrer at maten blir tørr og at det ryker mye fra pannen, forklarer han.

Noe som er spesielt viktig, er at du ikke overdriver bruken av varme.

SVIDD MAT ER IKKE BRA: Ved regelmessig inntak av svidd mat over lengre tid kan du utsette kroppen din for skadelige stoffer som skader arveanlegget.  Foto: Thinkstock.com
SVIDD MAT ER IKKE BRA: Ved regelmessig inntak av svidd mat over lengre tid kan du utsette kroppen din for skadelige stoffer som skader arveanlegget. Foto: Thinkstock.com Vis mer

- Når stekeolje varmes opp til over 220 grader nærmer man seg punktet hvor det begynner å ryke, men også der det er fare for antenning og brann. Pass derfor godt på temperaturen, og skru ned varmen i tide.

Han forklarer at kaldpressede oljer (olje framstilt uten oppvarming eller bruk av kjemikalier - les mer her) aldri egner seg i stekepannen, ettersom de innholder komponenter som ikke tåler oppvarming. Når disse varmes opp brytes de ned og danner oksidasjonsprodukter, som ikke er gunstige å spise.

- En enkel regel er; kaldpresset olje til kald mat og varmpresset olje til varm mat.

LES OGSÅ: Vin og øl - blir det egentlig krøll?

La kjøttet bli romtemperert

Selv om det ikke er spesielt lurt å la frossent kjøtt tine på kjøkkenbenken, er det god grunn til å la maten ligge en liten stund i romtemperatur før du skal steke den.

Dette vil også redusere hvor mye det ryker.

- Husk å temperere maten før den går i pannen. Kjøleskaps-kald mat i en varm panne kan føre til at det ryker mer, i tillegg til at kjøttet trekker seg sammen og gjør maten tørrere, forteller Aitkenhead.

LA DET BLI ROMTEMPERERT: Dersom du hiver kjøttet rett i pannen fra kjøleskapet vil det garantert ryke mer, i tillegg til at det har større sannsynlighet for å bli tørt.  Foto: Thinkstock.com
LA DET BLI ROMTEMPERERT: Dersom du hiver kjøttet rett i pannen fra kjøleskapet vil det garantert ryke mer, i tillegg til at det har større sannsynlighet for å bli tørt. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Men stekepannen din er også viktig for å unngå unødvendig røyk.

- Unngå å ødelegge belegget, og sørg for at stekepannen har en jevn bunn som sikrer en god fordeling av varmen. Pass på at du i utganspunktet kjøper en solid stekepanne med jevn bunn, sier han.

Siverts minner også om at du ikke bør bruke metallredskaper i stekepannen, og at du bør være nøye med renholdet av den.

Et smart triks dersom du har svidd noe i den, er å en spiseskje med oppvaskmiddel (eller en tablett), legge den i kjelen eller gryten, fyll på med vann, og sett på kokeplaten. Kok opp, og la det småkoke i ti minutter. Vips, så løsner alt det brente!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer