Olivenolje

Sterkere skjelett med olivenolje

Forskere mener det har en positiv effekt på benbygningen.

OLIVENOLJE FOR HELSAS SKYLD: Olivenolje er fettkilden du bør foretrekke - i hvert fall framfor mettet fett. Foto: emmi - Fotolia
OLIVENOLJE FOR HELSAS SKYLD: Olivenolje er fettkilden du bør foretrekke - i hvert fall framfor mettet fett. Foto: emmi - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At olivenolje er sunt, er noe de fleste har fått med seg. Nå tyder en ny, spansk studie på at olivenoljen har enda flere positive helseeffekter enn vi har trodd.

Forskere ved Universitetet i Madrid har etter en to år lang studie funnet en sammenheng mellom bentetthet og konsum av olivenolje.

GOD SOM DRESSING: En dressing laget av olivenolje er en enkel måte å få i seg den sunne fettkilden. Foto: Minerva Studio - Fotolia
GOD SOM DRESSING: En dressing laget av olivenolje er en enkel måte å få i seg den sunne fettkilden. Foto: Minerva Studio - Fotolia Vis mer

Styrker skjelettet

De fant at personer som spiser mye olivenolje i kosten hadde høyere nivåer av osteocalcin, et protein som sørger for større bentetthet. Det spekuleres også i om proteinet reduserer risikoen for insulinresistens, en tilstand som ofte fører til svakere benbygning, skriver Daily Mail.

Det er allerede kjent at folk rundt Middelhavet er mindre utsatt for benskjørhet enn andre europeere, og nå tyder altså denne studien på at olivenolje kan være en av årsakene til dette.

Det må mer forskning til før vi vet dette sikkert, men å bytte ut noe av fettet vi spiser med olivenolje er uansett ikke så dumt.

LES OGSÅ: Maten som styrker skjelettet
Sunn olivenolje

Kroppen trenger fett, og enumettet og flerumettet fett er det sunneste fettet. Olivenolje er et eksempel på en sunn fettkilde, og det har vært gjort mye forskning på oljen.

Det har resultert i at olivenolje anbefales for å holde hjertet sunt og friskt. To spiseskjeer om dagen er alt som skal til for å holde blodårene fleksible og myke og dermed minske risikoen for blodpropp med opptil 50 prosent.

Det er også gjort studier som indikerer at olivenolje holder deg mett lenger enn andre fettkilder.

Fortsatt kaloririk

Vær likevel obs på at selv om olivenolje har en rekke positive helseeffekter, skal du ikke pøse på helt ubegrenset. Olivenolje er bedre enn for eksempel smør og margarin, men er fortsatt en energirik matvare. Én spiseskje inneholder så mange som 100 kalorier.

PS! Visste du at olivenolje er et finfint skjønnhetsprodukt? Se hva du kan bruke den til her!

LES OGSÅ: Så mye mettet fett er ok

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer