Stikkende Smerter I Brystet

Stikkende smerter i brystet kan være angst

Svært mange som rammes tror de får hjerteinfarkt, ifølge eksperter.

BRYSTSMERTER: Det er ikke bare problemer med hjertet som kan føre til at man føler ubehag og smerter i brystregionen. Noen ganger kan det skyldes noe så uskyldig som angst. Foto: pathdoc - Fotolia
BRYSTSMERTER: Det er ikke bare problemer med hjertet som kan føre til at man føler ubehag og smerter i brystregionen. Noen ganger kan det skyldes noe så uskyldig som angst. Foto: pathdoc - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Smerter i brystet er kanskje noe de aller fleste av oss forbinder med hjerteinfarkt, og er absolutt noe man bør ta alvorlig. 

Det er likevel ikke bare problemer med hjertet som kan føre til at man føler ubehag og smerter i brystregionen.

Noen ganger kan det faktisk skyldes angst.

Angst er en form for irrasjonell frykt, og kan oppleves svært forskjellig hos ulike mennesker, ofte med symptomer som tretthet og hodepine, kvalme og skjelvinger, pustevansker og hjertebank.

I noen tilfeller kan man også rammes av et angstanfall – dette rammer deg fysisk og kan oppleves svært skremmende.

– Det er gjort undersøkelser ved akuttposter ved sykehus i Norge hvor en har funnet at mellom 40 og 50 prosent av de som har kommet inn med mistanke om hjerteinfarkt, i stedet har hatt et angstanfall, sier psykolog og seniorrådgiver i Norsk Psykologiforening, Anders Skuterud til KK.no.

Skyldes ujevn pust og anspente muskler

Skuterud forklarer at når vi blir redde eller får angst så skjer det en kroppslig mobilisering.

Den skal først hjelpe oss til å skjønne hva som er farlig. Så skal vi være klare til å flykte fra det farlige eller gå til angrep. 

LES OGSÅ: Så mange nordmenn lider av hypokondri

STRAMME MUSKLER: Ved et angstanfall kan musklene i brystet bli sterkt belastet slik at det oppstår smerter og kramper. Foto: © N. Aubrier
STRAMME MUSKLER: Ved et angstanfall kan musklene i brystet bli sterkt belastet slik at det oppstår smerter og kramper. Foto: © N. Aubrier Vis mer

– Ved angst skjer mobiliseringen inne i kroppen, men der angsten utvikler seg uten at energien i mobiliseringen blir brukt vil vi merke ulike kroppslige fenomener. Vi kan begynne å skjelve, kaldsvette, vi må tisse, vi blir anspente og vanligvis så bremser vi pusten, forteller Skuterud. 

Han sammenligner denne tilstanden med det å kjøre bil hvor en både gir gass og bremser på en gang. 

– Hvis en går med angsten og holder pusten kan musklene i brystet bli sterkt belastet og det kan bli smerter og kramper. Etter å ha holdt pusten er det noen som begynner å hyperventilere. Altså å puste alt for mye. Det kan gi følelsen av å bli kvalt og kjennes som om det snurper seg i brystet, sier psykologen. 

Dersom du hyperventilerer vil du lett kunne bli skjelven og føle at du skal besvime. Og for noen kan det gå så langt at en faktisk besvimer. 

– Både om en holder igjen pusten eller begynner å puste alt for mye, så kan det kjennes ut som det skjer noe farlig i brystet, legger han til.

LES OGSÅ: Skremmer edderkopper vettet av deg?

Rammer flere kvinner enn menn

Psykolog og forskningssjef ved Folkehelseinstituttet, Kristian Tambs, forteller til KK.no at det er gjort flere norske undersøkelser på utbredelse av ulike psykiske lidelser, og den beste undersøkelsen er gjort av Einar Kringlen, Svenn Torgersen og Victoria Cramer. 

– Beregninger fra denne viser at i Oslo får 4,5 prosent av befolkningen en panikklidelse en eller annen gang i løpet av livet, hvorav 2,5 prosent er menn og 6 prosent er kvinner. Undersøkelsen viser også at det til enhver tid er rundt 2,6 prosent som har en panikklidelse, der 1,5 prosent er menn og 3,4 prosent er kvinner, sier han. 

Samme undersøkelse utført i Sogn og Fjordane viser at 2,6 prosent i dette fylket har lidelsen i løpet av livet, mens det er 1,2 prosent som til enhver tid har lidelsen. Også her er det langt flere kvinner enn menn som rammes.

PANIKK: Et panikkanfall utløses av at man eksponeres for noe man er redd for, og da er det ofte snakk om en fobi. Men som oftes kommer anfallet som lyn fra klar himmel. Foto:  © Mike Schröder / Argus / Samfoto
PANIKK: Et panikkanfall utløses av at man eksponeres for noe man er redd for, og da er det ofte snakk om en fobi. Men som oftes kommer anfallet som lyn fra klar himmel. Foto: © Mike Schröder / Argus / Samfoto Vis mer

– Denne undersøkelsen viser altså at det er stor forskjell mellom by og land, og tallene for hele landet antas å ligge et sted midt imellom, forteller Tambs. 

Han påpeker også at selv om det bare er tre til fire prosent som sliter med en panikklidelse kan det være mange flere som opplever et angstanfall i løpet av livet. Men hvorfor vi rammes av det kan det være flere årsaker til.

– Av og til kan et panikkanfall utløses av at man eksponeres for noe man er redd for, og da er det ofte snakk om en fobi. Hvis man for eksempel har en rottefobi,kan synet av en rotte utløse et anfall, og hvis man har en fobi for store plasser med mange mennesker kan dette utløse et anfall, forklarer han. 

Likevel er det vanligst å oppleve at anfallet kommer som lyn fra klar himmel, og at det heller ikke i ettertid kan identifiseres noen spesielle utløsende faktorer.

Det er hjelp å få

Ifølge Helsebiblioteket varer et panikkanfall heldigvis i sjelden mer enn par minutter om gangen, og det er helt ufarlig. Det finnes også god behandling for lidelsen.

Jo mer forståelse du har for hva som skjer i kroppen og i tankene under et angstanfall, jo lettere blir angsten å takle. Derfor er informasjon og veiledning viktig for å lære seg å mestre angst. 

LES OGSÅ: Dette er de vanligste psykiske lidelsene blant kvinner i Norge

REDD: Angstanfall kan være veldig skremmende. Jo mer forståelse du har for hva som skjer i kroppen og i tankene under et angstanfall, jo lettere blir angsten å takle.  Foto: Science Photo Library
REDD: Angstanfall kan være veldig skremmende. Jo mer forståelse du har for hva som skjer i kroppen og i tankene under et angstanfall, jo lettere blir angsten å takle. Foto: Science Photo Library Vis mer

– Angstanfall er veldig skremmende. Mange føler at de kommer til å besvime eller kanskje til og med dø. Det finnes noen enkle teknikker som kan hjelpe i forhold til å hindre at angsten utvikler seg til et fullt angstanfall, forteller Skuterud. 

Hvis en rammes av angstanfall kommer pusten ut av kontroll, og dette fører til unormale verdier i blodet. For å normalisere disse kan du gjøre noen enkle ting som kan få opplevelsen av angst til å gå ned, men ikke til å bli helt borte.

– Hvis en er i ett akutt angstanfall vil det ofte hjelpe å puste i en plastpose, eller en vanlig handlepose. Hvis en derimot klarer å ta kontrollen litt tidligere vil det hjelpe å «puste i firkant», sier han og forklarer nærmere: 

– Dette vil helt enkelt si at en ser på et rektangulært bilde, vindu eller noe annet som er rektangulært, følger ytterkantene med øynene og puster inn og ut mens en ser på langsidene, mens en holder pusten mens en ser på kortsidene.

Her er det viktig at du klarer å holde omtrent samme tempo i øyebevegelsen. Det viktige er at en holder pusten mellom inn- og utpust. Dette gir også kontroll over angstanfallet.

Hvis du stadig sliter med angstanfall anbefaler psykologen at du søker hjelp, enten ved å oppsøke en psykolog eller ved å snakke med fastlegen din.

Det finnes også ulike hjelpetelefoner og selvhjelpsgrupper som kan bistå med hjelp, disse finner du blant annet på Helsedirektoratets hjemmesider.

Vær obs på tegnene på hjerteinfarkt

Forskning har tidligere vist at dersom en kvinne først får et hjerteinfarkt, er sannsynligheten for død større enn hos menn.

Det er derfor alltid lurt å være obs på hva som er typiske tegn på et hjerteinfarkt, og det er faktisk ikke alltid at man vil oppleve å få smerter i brystet.

INFARKT? Det er alltid lurt å være obs på hva som er typiske tegn på et hjerteinfarkt. Smerter i nakke, rygg og øvre del av magen kan også være symptomer. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press
INFARKT? Det er alltid lurt å være obs på hva som er typiske tegn på et hjerteinfarkt. Smerter i nakke, rygg og øvre del av magen kan også være symptomer. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press Vis mer

Både plutselige smerter midt i brystet og akutt tungpustethet er vanlige symptomer på hjerteinfarkt, men kan altså også skyldes et angstanfall. Er det første gang du opplever slike smerter kan det likevel være lurt å ta kontakt med lege.

Ved et hjerteinfarkt vil du i tillegg ofte kunne føle deg uvel og kvalm, du kan begynne å kaldsvette, bli blek og få influensalignende, ekstrem sykdomsfølelse.

Kvinner bør også være ekstra oppmerksom på symptomer som:

  • Smerter i rygg og nakke
  • Smerter i armene
  • Smerter i kjeven
  • Smerter i øvre del av magen
  • Utmattelse og svimmelhet

– Hvis det er mistanke om hjerteinfarkt bør lege kontaktes. Men det kan også sies at hvis brystsmertene går ned når pusten normaliseres, så er det mest sannsynlig en angstreaksjon, sier Skuterud.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer