Trening

Stiv og støl? Prøv kaffe!

Kaffe kan hjelpe mot såre muskler etter trening.

TREN STYRKE: Å bygge mer muskler gjør ikke nødvendivis at vekta går ned, men kroppen blir mye fastere. Foto: Colourbox
TREN STYRKE: Å bygge mer muskler gjør ikke nødvendivis at vekta går ned, men kroppen blir mye fastere. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En ny studie foretatt ved University of Georgia viser at dersom du drikker et par kopper kaffe før treningen, kan det føre til at muskelsmerter og -sårhet etter treningen reduseres med opptil 50%. Det er bedre effekt enn vanlige smertestillende kan tilby.

- Ofte bruker folk aspirin eller ibuprofen mot muskelsmerter, men koffein ser ut til å fungere bedre enn disse medisinene, i alle fall hos kvinner som vanligvis ikke drikker særlig mye kaffe, sier Patrick O'Connor, som ledet studien, i en pressemelding.

Og her er haken ved det hele, nemlig: er du glad i dine daglige kaffekopper til vanlig, vil ikke koffein før treningen ha samme effekt. Det fungerer heller ikke så bra på folk som er vant til å trene. Forskerne mener derfor at kaffens smertestillende effekt kan være mest ettertraktet blant ikke-kaffedrikkende mennesker som vil begynne å trene - på den måten kan man unngå mye av smerten som oppstår når kroppen før prøve seg på noe nytt, og dermed muligens senke terskelen for å fortsette med treningen.

- Hvis du kan bruke koffein for å redusere smertene, kan det gjøre overgangen fra en prøvetime til et langvarig treningsopplegg lettere, sier Victor Maridakis ved University of Georgia.

Kvinnene som deltok i studien fikk ikke vanlig kaffe før de trente, men derimot koffeinpiller tilsvarende koffeininnholdet i to kopper kaffe. En time etter at de hadde tatt pillene, hadde kvinnene som fikk koffeinpiller 48% mindre muskelsmerter enn kontrollgruppen, som fikk placebo.

Studien er av begrenset omfang, og mer forskning må til før man kan trekke absolutte konklusjoner. I mellomtiden kan du prøve å ta en kaffekopp mot såre muskler, men vær forsiktig.

- Det kan redusere smertene, men du må bruke sunn fornuft og ikke få i deg for mye koffein, sier Maridakis.


LES MER OM KAFFE:
 • Spar kalorier i kaffebaren
 • Koffein-kick for kjendisene

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer