Vann

Stjernene er ville etter kokosvann

Det er både kalorifattig, slankende, bra etter trening og inneholder mange viktige næringsstoffer.

POPULÆRT: Kokosvann har blitt kjempepopulært blant stjernene i Hollywood. Her drikker «Grey's Anatomy»-skuespiller Ellen Pompeo og filmstjerne Demi Moore vann fra merket Vita Coco, som er det firmaet Madonna har investert i.  Foto: All over press
POPULÆRT: Kokosvann har blitt kjempepopulært blant stjernene i Hollywood. Her drikker «Grey's Anatomy»-skuespiller Ellen Pompeo og filmstjerne Demi Moore vann fra merket Vita Coco, som er det firmaet Madonna har investert i. Foto: All over press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kokosmelk har lenge vært en populær smakstilsetning i ulike retter, men visste du at kokosvann faktisk er i ferd med å bli enda mer ettertraktet, særlig som et alternativ til proteindrikker eller energidrikker etter trening?

Stjerner som Ellen Pompeo, Sienna Miller, Courtney Cox og Demi Moore er blant kjendiskvinnene som sverger til den helsebringende og slankende drikken. Og Madonna har til og med blitt så stor fan at hun har kjøpte seg inn i selskapet som lager kokosvannet Vita Coco, skriver helsenettsiden til Daily Mail (ekstern lenke).

I fjor rapporterte en av produsentene bak et slikt kokosvannprodukt over 600 prosent økning i salg i Storbritannia, og det på kun 12 uker!

Oscar-vinner og selvutnevnt «helsefreak» Gwyneth Paltrow har også uttalt at kokosvann er en fantastisk «på farten»- drikk, som er med på å holde henne slank.

Så hva er egentlig hemmeligheten bak denne nye trenddrikken?

LES OGSÅ: Slik kommer Blake Lively i superform

IKKE DET SAMME: Kokosvann er ikke det samme som kokosmelk. Kokosmelk er mye fetere, ja, faktisk fetere enn fløte.  Foto: Per Ervland
IKKE DET SAMME: Kokosvann er ikke det samme som kokosmelk. Kokosmelk er mye fetere, ja, faktisk fetere enn fløte. Foto: Per Ervland Vis mer

Ikke det samme som kokosmelk


Vel, kokosvann er ikke det samme som kokosmelk – som er den kremete væsken som lages av revet kokoskjøtt (fra eldre, brune kokosnøtter) og vann.

Kokosvann er juicen som finnes på innsiden av unge, grønne kokosfrukter. Det er også den eneste isotoniske drikken fra naturen (isotonisk betyr at den har samme elektrolytt-balanse som vi har i kroppens eget blod).

Kokosnøtter er hule i midten, og vannet kan hentes ut ved å lage et hull i skallet (ja, det er dét Tom Hanks drikker bøttevis av i filmen «Cast Away»).

Flere forskjellige leskedrikkprodusenter har kastet seg på den nye trenden og i dag selges det utallige ulike varianter av det noe spesielt-smakende vannet (beskrives ofte som litt metallisk).

I Storbritannia selges produktene, som ofte gjøres søtere ved å tilsette andre naturlige fruktjuice-blandinger, i kartonger i de fleste matvareforretninger. Blant merkene finner du Vita Coco (selskapet Madonna har investert i), Zico og Dr. Antonio Martins Coco Juice.

I Norge selges blant annet Dr. Antonio Martins Coco Juice i helsekostforretninger som Sunkost, Naturlivis og Helios.

LES OGSÅ: Drikkene som saboterer slankekuren

FANS: Venninnene Gwyneth Paltrow og Madonna sverger til kokosvann som restitusjonsdrikk etter trening.
FANS: Venninnene Gwyneth Paltrow og Madonna sverger til kokosvann som restitusjonsdrikk etter trening. Vis mer

Kalori- og fettfattig


Det er flere grunner til at kokosvannet har blitt så populært blant vektbevisste kjendiskvinner.

Vannet er nemlig ikke bare forfriskende på smak og tynnere i konsistensen enn kokosmelk. Det inneholder også langt færre kalorier, lite sukker og kun en minimal mengde fett.

For eksempel vil en 100 ml dose av kokosvann kun inneholde rundt 39 kalorier.

TA TESTEN: Hva vet du om fett?

- Kokosnøttvann er litt surt-smakende. Men det har blitt veldig populært. Det er sånn at enten så hater du det, eller så elsker du det, sier John Berardi, lege, ernæringsekspert og trener for flere kjente idrettsutøvere, til Daily Mail (ekstern lenke):

- Hver porsjon inneholder fire eller fem ganger så lite sukker sammenlignet med cola eller vanlig fruktjuice. Det er også en svært god kilde til C- og B-vitaminer, samt protein, kalsium, jern, mangan, magnesium og sink. I tillegg inneholder det også næringsstoffet cytokinin, som forskere tror at kan spille en viktig rolle i menneskers helse, blant annet ved å senke risikoen for kreft.

En studie i restitusjon etter trening utført av the University of Science i Malaysia, som sammenlignet kokosvann med andre sportsdrikker og normalt vann, fant også ut at kokosvannet var «betydelig søtere, forårsaket mindre kvalme, ga metthetsfølelse og førte ikke til mageproblemer».

LES OGSÅ: Kokosmelk er like fet som fløte

MASSE NÆRINGSSTOFFER: Vannet, som hentes fra unge, grønne kokosnøtter, er rikt på utallige ulike næringsstoffer.
MASSE NÆRINGSSTOFFER: Vannet, som hentes fra unge, grønne kokosnøtter, er rikt på utallige ulike næringsstoffer. Vis mer

Bra for væskebalansen


En annen årsak til at kokosvann har blitt populært i forbindelse med trening, er også at det er proppfullt av elektrolytter, som er viktige i kroppen når det gjelder alt fra væskebalanse til nerveimpuls-generering. De er også svært nyttige i forhold til å forhindre utviklingen av kramper i musklene.

- Kalium er en av de viktigste elektrolyttene og en liten kartong med kokosvann inneholder rundt 680 mg av dette, forklarer ernæringsekspert Kim Pearson:

- Mineralet hjelper til med å opprettholde væskebalansen i kroppen, og gjør at kroppen hydreres kjappere. I tillegg inneholder kokosvann høye nivåer av laurinsyre, som antas å ha antibakterielle egenskaper.

Som om ikke dette var nok, så har det i tidligere studier også blitt hevdet at kokosvann kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, forbedre blodsirkulasjon, regulere fordøyelsen og minske magesmerter.

LES OGSÅ: Slik lager du verdens sunneste smoothie

Ikke drikk for mye

Du bør imidlertid ikke drikke for mye av det, da det kan ha lakserende effekt.

Idrettsutøvere frarådes også å kun drikke kokosvann etter en hard treningsøkt.

- For maksimal restitusjon etter intens trening, er ikke kokosvann alene nok. Det inneholder for lite kalorier og karbohydrater, sier Berardi:

- For idrettsutøvere vil jeg heller anbefale en restitusjonsdrikk som inneholder protein, karbohydrater og mer kalorier enn det som er tilstede i en kartong kokosvann. Som et alternativ til drikker med mye sukker og lite næringsstoffer, er det fint, men det er absolutt ikke noe godt alternativ til mat.

LES OGSÅ: Slik unngår du å overspise etter trening

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer