Rynker

Stoffet som bremser rynkene

Forskerne har funnet «mirakelingrediensen» som sies å gjøre rynkekremen mer effektiv.

JA, DET VIRKER: Forskere gir tommel opp til flere rynkekremer de mener har effekt på rynkene Foto: Thinkstock
JA, DET VIRKER: Forskere gir tommel opp til flere rynkekremer de mener har effekt på rynkene Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Den som kunne stanset tiden, og beholdt sin unge, glatte hud ...Oi som vi damer streber etter evig ungdom, og smører alskens kremer på huden for å få færre rynker.

Sånn er det bare

Det er umulig å unngå rynkene fullstendig. Mange av dem kommer jo fordi ansiktet er det vi bruker mest til å uttrykke oss. Smilerynker og furer i pannen er bare resultater av dette. Og det er jo bare fint å se ut som om vi faktisk har levd litt, eller?

Livsstilen vår har også mye å si, og den kan gjøre at vi får flere og dypere rynker enn vi hadde fått ellers.

PASS PÅ: Ikke vent til rynkene kommer med å bry deg om huden din. Spis sunt, stump røyken, drikk mindre og bruk solkrem FØR rynkene kommer. Foto: Colourbox
PASS PÅ: Ikke vent til rynkene kommer med å bry deg om huden din. Spis sunt, stump røyken, drikk mindre og bruk solkrem FØR rynkene kommer. Foto: Colourbox Vis mer

Kan bare forebygge

Så uansett hvor ivrig du er med rynkekremer, er det nå bare slik at det viktigste du kan gjøre for å holde huden fin og redusere rynkedannelsen er følgende: • Å stumpe røyken - et must om du vil beholde ungpikehuden. Nikotinet i sigarettene bremser blodtilførselen til huden, og dermed mister huden elastisitet, og repareres ikke like bra lenger.
 • Å spise sunt - mindre halvfabrikata, hurtigmat, sukker og tilsetningsstoffer og mer ren mat gjør at huden får mer av næringen den trenger. Da gjelder det også å spise riktig fett, for det trengs - også for huden.
 • Å drikke mindre alkohol - alkohol er ikke bra for huden. Ikke bare blir den pløsete og rødlig, men den blir også uttørret, og dermed kommer rynkene raskere
 • Å bruke solkrem - solen skader huden, så holde deg enten unna, eller bruk minst solfaktor 15 i ansiktet.

 • LES OGSÅ: Spis deg til penere hud

  Stadig mer avanserte kremer

  Når det er sagt, blir rynkekremene stadig mer avanserte, og får dermed stadig bedre effekt. Det forskes konstant på hva som egentlig skjer i huden når den aldres, og dermed utvikles det bedre og bedre kremer.

  En av kremene som forskere faktisk mener kan gjøre noe med rynkene, er Boots No7 Protect & Perfect Intense Beauty Serum, som inneholder fibrillin, et stoff som hjelper huden til å bli mer elastisk.

  Les mer om serumet i denne artikkelen.

  LES OGSÅ: Peel huden 1-2 ganger i uka

  Mirakelstoffet Matrixyl

  Nå har forskere dessuten oppdaget en «mirakelingrediens» som gjør at huden produserer nesten dobbelt så mye kollagen, et protein som fungerer som bindevev i huden og holder den elastisk.

  Stoffet heter MatrixylTM, og er en type peptid (en kjede av aminosyrer). Det er forskere ved University of Reading som har funnet at matrixyl er veldig effektivt for å trigge kollagenproduksjonen i huden, så lenge konsentrasjonen av stoffet er høy nok, skriver universitetet i en pressemelding.

  - Studier som dette er veldig viktige for forbrukerne, da kosmetikkprodusentene sjelden publiserer sine funn for å unngå at konkurrenter kopierer dem. Vår forskning viser at produkter med MatrixylTM har effekt på huden,har professor Ian Hamley, ved Department of Chemistry ved University of Reading, uttalt i forbindelse med studien.

  Du kan lese forskningsartikkelen hos Molecular Pharmaceutics.

  LES OGSÅ: Derfor bør du ha olivenolje på badet

  Foto: Boots
  Foto: Boots Vis mer
  Foto: Olay
  Foto: Olay Vis mer

  Disse kremene har Matrixyl  Så da er jo spørsmålet - hvilke kremer inneholder MatrixylTM? Foreløpig er det ikke så mange kremer, men nå som denne forskningen har avslørt vidunderet, vil det garantert komme flere rynkekremer på markedet ganske snart.

  Her er kremene som har MatrixylTM i seg:

 • NeoStrata Matrix Support SPF 20
 • NeoStrata Firming Collagen Booster Serum
 • Filorga Time Filler
 • Olay Regenerist Daily 3 Point Treatment Cream

 • No7 Protect & Perfect Intense Beauty Serum
 • No7 Protect & Perfect Intense Day Cream

 • Som du ser er No7 Protect & Perfect Intense Beauty Serum og Day Cream to av kremene som inneholder vidunderstoffet. Det samme gjør altså en av Olays kremer. Ingen av disse er spesielt dyre, og fås kjøpt i Norge.

  LES OGSÅ: Klem kviser som en proff

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer