Helse & Livsstil

Stol på magefølelsen

Instinktene dine kan ha mer rett enn hjernen din.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å stole på magefølelsen kan være lurere enn du tror. Forskere fra University College London (UCL) har nylig funnet ut at i enkelte situasjoner har du lettere for å fatte en riktig avgjørelse hvis du ikke tenker først.

I studien ble deltakerne blant annet bedt om å plukke ut ett av 650 symboler som ikke hørte sammen med de andre. Overraskende nok viste det seg at deltakerne klarte oppgaven oftere dersom de ikke fikk tid til å tenke seg om først.

- Dette er ikke det resultatet man kanskje hadde forventet at vi ville få. Du forventer at folk vil gjøre det bedre hvis de får mer tid til å tenke seg om, men i stedet fikk de de beste resultatene når de ikke fikk tid til å tenke. Når den bevisste delen av hjernen vår er aktiv, nedstemmer den de indre, underbevisste avgjørelsene våre, selv om de er korrekte. Dette gjør oss ute av stand til å stole på instinktene våre, noe som kan være en ulempe. I enkelte tilfeller der det mer effektivt å stole på underbevisstheten enn bevisstheten, sier dr Li Zhaoping fra UCL i en pressemelding.

I en del av studien ble ti av deltakerne bedt om å finne den speilvendte versjonen av et spesielt symbol, og avgjøre om det befant seg på høyre eller venstre side av skjermen. Når deltakerne ikke fikk lov til å tenke seg om, svarte de riktig i 95% av tilfellene. Hvis de fikk et sekunds tenketid, sank resultatet til 70%. Fikk de fire sekunder eller mer, ble resultatene bedre igjen.

- Det er ofte konflikt mellom instinktene våre og bevisstheten, og den bevisste, logiske delen av hjernen overstyrer instinktene. Deltakerne her ville ha fått bedre resultater dersom de hadde kunne skru av bevisstheten rundt det hele ved å for eksempel handle raskt, sier Zhaoping.


LES OGSÅ:
 • Hold hjernen i form
 • Shakespeare kan få fart på hjernen
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer