Nøtter er sunt, året rundt. De er rike på sunt flerumettet fett, proppfulle av vitaminer og mineraler, og kan brukes i alt, fra salater og bakst til wok. Nøtter som snacks bør du derimot være litt forsiktig med, på grunn av kaloriinnholdet. Vil du ha litt nøtter som snacks, så velg de usaltede. Da unngår du uheldige mengder salt, og det blir enklere å bare ta litt. De fleste nøtter er gode i matretter. Prøv for eksempel cashewnøtter i woken, valnøtter i salaten, lett ristede hasselnøtter i sjysausen til kjøttet og pinjekjerner i pestoen. Har du forresten prøvd å eksperimentere med forskjellige typer nøtter og friske urter i pestoen? Jeanette spesial er valnøtter og ruccola.
CASHEWNØTTER
Cashewnøttene kommer opprinnelig fra Sør-Amerika. Smaken er søtlig, og nøttene er lett gjenkjennelige med den bøyde formen. Cashewnøtter brukes i mange asiatiske retter. Nydelig i wok.
48 g fett.
HASSELNØTTER
Hasselnøtter vokser mange steder, også i Norge. I bibelhistorien og i gamle greske og kinesiske skrifter skrives det om bruk av hasselnøtter. Vi spiser dem rå, ristet og saltet, gjerne blandet med andre nøtter. Brukes ofte i kaker og desserter.
MACADAMIA
Macadamia kalles også for «the queen of nuts» og smaker utmerket ristet og lett saltet. De er også gode rå og veldig anvendelige i matlaging. Macadamianøttene kommer fra Australia.
MANDLER
Mandlene kom trolig Silkeveien fra Kina til Midtøsten og Europa. I dag kommer de fleste fra plantasjene i California. Mandlene brukes både i mat, medisiner og kosmetikk.
PARANØTTER
Paranøtter, eller «brazilnuts» som de også kalles, høstes fra viltvoksende trær i Amazonas, Peru, Bolivia, Colombia, Venezuela og selvsagt Brasil. Paranøttene ligger som frø inne i en frukt på størrelse med en melon. Når frukten faller ned og revner, kan det falle ut 15–30 nøtter.
PEANØTTER
Peanøttene kan spores tilbake til inka- og mayaindianerne i Sør-Amerika, men dyrkes i dag i flere verdensdeler. De vokser på en belgplante i erteblomstfamilien. Etter blomstringen trenger frøbelgene ned i jorden og modnes der.
PEKANNØTTER
Pekannøtter kan ligne på valnøtter, men er litt søtere og rundere i smaken. Pekannøttene kommer opprinnelig fra Nord- Amerika, men dyrkes nå flere steder i verden.
PINJEKJERNER
Pinjekjerner er frø fra konglene på pinjetrærne. Når konglen åpner seg, kommer over 100 frø til syne. Pinjekjernene dyrkes i Kina og i middelhavslandene, der de brukes mye i matlagingen. I Italia inngår de i den berømte pestoen.
PISTASIENØTTER
Pistasienøtter kommer opprinnelig fra Persia, men dyrkes nå i hele middelhavsområdet og i California. Når nøttene modnes, sprekker skallet. De usaltede pistasienøttene er flotte
til kaker og desserter.
VALNØTTER
Valnøtter er beskrevet så tidlig som i år 7000 f.Kr, og treet kom trolig fra det gamle Persia. Valnøtter brukes gjerne som smakstilsetning i matretter, brød og kaker.
Jeanette Roede
kostholdsekspert
jeanette@kk.no





