Stress

Stress er bra

Gjør du det på riktig måte kan stress være bra for helsa.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Det er kjempeviktig å stresse. Stress er en viktig ressurs i våre liv, sier den svenske forskeren Dan Hansson nettstedet e42.se.

Han jobber ved Sophia­hemmets högskola og Karolinska institutet, og er ute med boken Stressa rätt – Öka din ­energi, hälsa och effektivitet.
Målet hans er å lære det svenske folket hvordan man trener stressmusklene samt å bli kvitt det negative stempelet stress har fått.

 • Ta testen: Hvor stresset er du?

 • Finn en passe dose

  Hansson mener passe doser stress i hverdagen styrker helsen, immunforsvaret, velværet og livskvaliteten. Høyt tempo og høye personlige krav er ifølge Hansson ikke usunt i seg selv.

  Problemet oppstår når vi stresser oss opp unødig og er for dårlige til å hente oss inn etterpå. Holder vi på slik over lengre perioder er det helsefarlig. Forskeren mener kvinner stresser mest, fordi vi i størst grad er dobbeltarbeidende med jobb både ute og i hjemmet.

  - Et av våre største samfunnsproblemer er at vi ikke vet hvordan vi skal hente oss inn. Men det er enkelt, mener Hansson.

  Han mener den aller enkleste måten å hente seg inn på kan være å gjøre pusteøvelser.

  - I stedet for å stresse deg opp unødig i for eksempel et vanskelig møte, bør du puste langsomt og dypt.

  Håndtér stresset

  Ifølge Hansson skal ikke stresshåndtering ta lang tid, og den bør lett kunne integreres i hverdagen.

  Han har laget et nettbasert stresshåndteringsprogram hvor man på under ett minutt kan rapportere om hvordan man har det, og få respons. Tanken er at øvelse gjør mester. Etter en stund blir stresshåndteringen en naturlig del av livet.

  I boken sin presenterer Hansson for eksempel en rekke tankeøvelser, som innebærer at man må se sin egen situasjon utenfra.

  - Iblant er måten du betrakter en situasjon på alt du kan forandre. Det handler om å skape en distanse til problemet for å forstå det.

  Belønn deg selv

  Hansson mener det er effektivt å belønne seg selv når man har gjort noe bra, og i en av øvelsene sine ber han folk skrive ned hundre ting de kan belønne seg selv med når de har klart nok. Men de fleste kommer bare på mellom fem og ti ting.

 • Slik blir du glad igjen

 • - Vi fokuserer langt mer på straff enn på belønning, er forskerens konklusjon.

  Han forsker også på humorens betydning for helsa, og mener det er viktig å kunne se det humoristiske i en situasjon. Humor kan man dessuten lære seg, mener han.

  - Se på humorprogram og komedier, og prøv deg gjerne med noen vitser selv også. Det går kanskje ikke så bra i starten, men det blir bedre etter hvert, sier Hansson.

  Her er Hanssons tre beste tips for en stressfri tilværelse:
 • Integrér stresshåndtering i hverdagen. Det trenger ikke ta mer enn noen sekunder eller minutter.
 • Vær vennlig og omtenksom og bry deg om deg selv og andre. Noe annet er destruktiv på sikt.
 • Finn ut hva du vil og sett deg mål slik at du lettere kan oppnå det. Det finnes enkle metoder for å få til dette. Har du klare mål blir det lettere å prioritere valgene i hverdagen. Har du satt deg de målene som er riktige for deg vil du oppleve at det gir deg energi, inspirasjon og livsglede.

 • LES OGSÅ:
 • Førstehjelp mot stress
 • Lev lenger med sunne råd
 • 10 tips for å unngå kronisk stress
 • Foto: All Over PressAll Over Press
  Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer