Stress

Stress er like skadelig som å røyke

Det er derfor god grunn til å roe ned på nyåret.

TA PAUSER: Stress kan være direkte skadelig for helsen din. Finn dine friminutt. Foto: Getty Images/Comstock Images
TA PAUSER: Stress kan være direkte skadelig for helsen din. Finn dine friminutt. Foto: Getty Images/Comstock Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvilke nyttårsforsett har du for 2013? Her er et godt tips - STRESS NED!

Ny forskning viser nemlig at stress er svært skadelig for hjertet. Faktisk har stress like stor negativ effekt som fem daglige sigaretter, skal vi tro forskerne fra Columbia University Medical Centre, som publiserte en studie om dette i American Journal of Cardiology.

Stress som resulterer i anspenthet og tap av kontroll øker risikoen for hjerteinfarkt med hele 27 prosent, hevder forskerne.

Konklusjonen kom etter at de gikk gjennom seks tidligere studier der folk hadde blitt spurt om de følte seg stresset via spørsmålene "hvor stresset føler du deg" og "Hvor ofte føler du deg stresset". Gruppene ble delt i to etter hvor stresset de følte seg, og deretter fulgt i 14 år for å måle hyppigheten av hjerteinfarkt, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Stress får deg til å trene mindre

Høyere kolesterol og blodtrykk

De som følte seg mest stresset hadde også høyere nivåer av usunt kolesterol (LDL-kolesterol) og også høyere blodtrykk, viste det seg. LDL-kolesterolet er med på å tette igjen blodårene som går inn til hjertet, og et forhøyet nivå øker derfor risikoen for hjerteinfarkt. Høyt blodtrykk belaster blodårene og gjør dem mindre fleksible, noe som gjør at de tåler fortetninger dårligere. Høyt blodtrykk antas å være årsak til 50 prosent av alle tilfeller av hjerteinfarkt og hjerneslag.

JOBBMAS: Gjør jobben deg seriøst stressa? Prøv å omstrukturere arbeidsdagen, ta en prat med sjefen for å finne løsninger - eller ta grep og bytt jobb! Foto: Colourbox
JOBBMAS: Gjør jobben deg seriøst stressa? Prøv å omstrukturere arbeidsdagen, ta en prat med sjefen for å finne løsninger - eller ta grep og bytt jobb! Foto: Colourbox Vis mer

Jo eldre, jo verre

Den negative effekten stress har på hjertehelsen, øker med alderen. Jo eldre du er, jo verre er det for hjertet ditt om du stresser mye.

- Disse funnene er viktige fordi de gjelder omtrent alle mennesker, sa en av forfatterne bak studien, Safiya Richardson, til Daily Mail.

- Lærdommen fra denne studien er at alt som kan redusere stressfølelsen kan forbedre hjertehelsen i framtiden.Stress mindre

Med andre ord burde du faktisk ha et nyttårsforsett i år - å stresse mindre. For å få til dette gjelder det å finne ut hvilke faktorer det er som gjør at du føler deg stresset. Som regel handler det om at vi føler at tiden ikke strekker til i forhold til alt vi føler vi må og bør gjøre.

Dersom du klarer å kutte ned på denne «må gjøre-lista», er dette topp, men for mange er det ikke så lett. I så fall gjelder det å bruke den fritiden du har til aktiviteter som får deg til å slappe av og kose deg. Tips til å finne tid som kan frigjøres finner du her.

Kanskje du kobler av best med en løpetur eller gåtur i frisk luft, håndarbeide, matlaging eller tv-titting? Forskning viser forøvrig at yoga og meditasjon har en positiv innvirkning på hjernen, så det kan være verdt et forsøk.

Vær også klar over at for lite søvn gir oss mindre overskudd, og øker dermed stressfølelsen. Prioriter å sove 6-8 timer hver natt (de fleste av oss trenger rundt åtte timer).

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer