Stress

Stress spiser hjerneceller

Karrieremennesker som stresser mye kan risikere å ødelegge hjernen, hevder forskning.

Stress spiser hjerneceller
Publisert
Sist oppdatert
Et forsøk utført på rotter viser at stress spiser opp hjerneceller. Dette kan bety at karrieremennesker som lever under et konstant stress i lange perioder står i faresonen for å få hukommelsesproblemer.
 • Ta testen: Hvor stresset er du?
 • Dårlig husk

  Soldater i krig og karrieremennesker, som i ung alder lever under et voldsomt stress over en lengre periode risikerer å få dårligere husk og problemer med å tilegne seg nye ting senere i livet. Stress får nemlig hjernecellene til å smuldre vekk, i følge undersøkelser utført av Enkam Pharmaceuticals. Selv om forsøket er utført på rotter, så mener forskerne at denne konklusjonen kan overføres til mennesker. Det må legges til at det er kronisk og langvarig stress det er snakk om. Hverdagsstress er ikke skadelig.

  «Katt og mus»-eksperiment

  Forskerne utsatte unge rotter for konstant psykisk stress i en måned. Rottene ble blant annet anbragt på en plattform høyt oppe i luften og fikk en katt plassert i et bur ved siden av seg. Deretter målte forskerne rottenes evne til å huske resten av livet. Resultatet viste at hukommelsen var ødelagt hos de stressede rottene når de vokste til. - Vi kunne se et tydelig mønster. De rottene som ble utsatt for stress hadde problemer med å danne nye hjerneceller, noe om resulterer i færre hjerneceller ulike steder i hjernen senere i livet. En av effektene var langt dårligere hukommelse, sier Morten Albrechtsen, lege og direktør for Enkam Pharmaceuticals til politiken.dk.

  Vil teste på mennesker

  Selv om forskerne mener de har påvist en sammenheng så gjenstår det å legge håndfaste bevis på bordet. Foreløbig har man ikke fulgt noen stressede mennesker gjennom livet og testet ut mistanken. - Det er mistanke om forbigående hjerneorganiske forandringer ved langvarig stress, men den er ikke bekreftet enda, sier Jens Peter Bonde, professor i arbeidsmedisin ved Aarhus Universitetshospital til politiken.dk.Han forteller at mistanken retter seg mot stresshormonet kortisol, som utskilles i binyrene og som i store mengder ogver lengre tid kan påvirke nervecellene. - Man kan enda ikke trekke den konklusjonen at stressede mennesker får varige hjerneskader. Ikke riktig enda, sier han. LES OGSÅ:
 • Stress er livsnødvendig
 • 10 tips for å unngå kronisk stress
 • Stresser bort 5 år av livet
 • Spis deg stressfri
 • Stresset? Usunn? Sex er løsningen
 • Jobb-stress kan gi diabetes
 • Alltid for sent ute?
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer