Nesehår

Stusser du hårene i nesa?

- Det er veldig viktig at du ikke fjerner for mye, sier eksperten.

NESEHÅR: Det å ha lange nesehår kan være sjenerende og derfor velger mange å stusse dem. Om du er en av disse må du være forsiktig så du ikke tar for mye av hårene. De har nemlig en beskyttende funksjon.
NESEHÅR: Det å ha lange nesehår kan være sjenerende og derfor velger mange å stusse dem. Om du er en av disse må du være forsiktig så du ikke tar for mye av hårene. De har nemlig en beskyttende funksjon. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er vel alle enige i at viltvoksende nesehår på kvinner, og menn for den sak skyld, ikke er spesielt kledelig, og derfor velger de fleste å fjerne hårene når de en gang i blant skyter ut for å hilse på omverdenen.

Det er helt greit å fjerne de lengste nesehårene, men du bør imidlertid være oppmerksom på at det er viktig å fjerne dem på riktig måte, da de har en viktig funksjon.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt håret - for godt!

Har en beskyttende funksjon

Mads Henrik Moxness som er øre-nese-hals spesialist ved Senter for endoskopisk nese og bihulekirurgi, forteller til KK.no at nesehår er helt naturlig, og vi får mer av dem etter hvert som vi blir eldre.

- Det vil være en viss økende mengde med hår i både øreganger og nesebor med alderen, så dersom du ønsker å være riktig pen også i framskreden alder, kan du trygt fjerne litt av de ytterste hårene.

- Men for all del, ikke fjern alt håret. Nesehårene våre har nemlig en veldig viktig funksjon, da de beskytter luftveiene våre. De stenger ute større partikler og svevestøv i lufta slik at disse ikke kommer inn til neseslimhinnen og gir ubehag og i verste fall betennelse.

IKKE NAPP: Du bør ikke nappe ut nesehårene med pinsett for da mister de den beskyttende funksjonen sin.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
IKKE NAPP: Du bør ikke nappe ut nesehårene med pinsett for da mister de den beskyttende funksjonen sin. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik får du bukt med «barten»

Bruk saks eller trimmer – ikke pinsett

Oscar Ohene Asante, som er øre-nese-hals spesialist ved Røa Medisinske senter og på TV 2 Sporty, forteller til KK.no at det er viktig å rense nesen godt før du fjerner hårene.

- Om du har fått lange, sjenerende nesehår som du ønsker å fjerne, anbefaler jeg deg å rense neseborene dine godt først slik at det ikke er masse rusk der.

- Det første du bør gjøre er å snyte nesen godt, før du går over med litt vann på fingrene eller på en klut. Du kan også bruke saltvann for dette tåler nesen veldig godt.

Videre forteller han at du enten kan bruke en god, kvass saks eller en trimmer når du skal fjerne hårene – har du et par lange hår er det lov å ta dem med pinsett, men dette er ikke noe Asante anbefaler i lengden.  

- Du bør ikke nappe for mange av nesehårene dine med pinsett, for da mister de sin beskyttende funksjon og du kan lett ende opp med å få en infeksjon i hårsekken, sier han.

TRIMMER: Bruker du en nesehår-trimmer trenger du ikke være redd for å fjerne for mye hår og du kommer mye bedre til. 
 Foto: Coprid - Fotolia
TRIMMER: Bruker du en nesehår-trimmer trenger du ikke være redd for å fjerne for mye hår og du kommer mye bedre til. Foto: Coprid - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Er det greit å nappe vekk hår på bryster og mage?

Bedre kontroll med trimmer

Det er helt greit å bruke saks til å klippe nesehårene, men da bør du ifølge Asante være veldig forsiktig så du ikke kutter for mye eller ender opp med et sår inni nesa.

- Når du skal bruke saks må du for det første ha god kontroll på hånden og godt lys så du får oversikt og ikke fjerner for mye hår. Klipp først de lengste hårene som stikker ut av nesa, før du forsiktig stusser dem innover.

Hvis du føler at det er vanskelig å komme til med saks, og du har et behov for å stusse hårene regelmessig, mener Asante det kan være lurt å investere i en nesehår-trimmer.

- Disse trimmerne er designet for å kutte nesehår, og forhindrer deg i å fjerne for mye. I tillegg er det lurt å bruke en trimmer, da det er vanskelig å komme langt inn i neseboret med en saks.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer