Slanking

Styr unna denne maten

Hvis du kan, bør du takke nei til denne maten.

Det er forskjell på usunn mat. I billedserien i denne saken kan du se verstingene.
Det er forskjell på usunn mat. I billedserien i denne saken kan du se verstingene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Salt, sukker og fett. Ingen har vel trodd at et kosthold basert på dette gir deg flat mage, fin hud eller god helse.

Men hvor ille er det? Hvor mye er for mye? Og hva bør man egentlig styre unna?

Salt og fett i kombinasjon

- Fast food ikke er blant det verste du kan spise så lenge du tenker over hva du bestiller på restaurantene, og velger de riktige variantene. Det er klart det ikke er å anbefale inntak av pommes frites hver uke, sier Ina Garthe, kost- og treningsekspert på Personligtrening.no.

Les også: Slik kan du spise is med god samvittighet.

- Velg riktig

Garthe forteller at vi nok er mer bevisste på hva fast food inneholder i dag enn vi har vært tidligere, og det er enkelte ingredienser som er viktige å holde seg unna slik at måltidet ikke blir fullt så usunt.

- Noe av det du bør holde deg unna på fast food-restauranter er brus som inneholder mye sukker, fete dressinger og sauser, friterte matvarer og fett kjøtt, sier hun.

SE BILDENE: Denne maten bør du styre unnaSukker: Det søte liv

Sukkerspinn, brus og marshmallows gir deg stort sett bare et høyt blodsukker.
Men sjokolade gir deg gode antioksidanter. Og det finnes flere søte retter som du faktisk gjerne kan unne deg: Her er den usunne maten du faktisk bør spise.

- Hvis du vil unne deg en sjokolade, er det aller beste tidspunktet rett etter at treningsøkten er ferdig, sier Irene Mårdalen, personlig trener og ansvarlig redaktør i Personligtrening.no.

Fett: Ikke alltid ett fett

Det er ikke likegyldig hvilken type fett du spiser. Feit mat trenger ikke være usunt.

Men mye bakverk, kjeks og friterte matvarer inneholder transfett. En stund hevdet man at transfett var sunnere enn mettet fett fordi utgangspunktet var flerumettet fett, som jo er sunt. Men det har vist seg at det øker hjertedødligheten ved å øke dårlig kolesterol og senke det gode kolesterolet.

Lommelegen.no
har fått hjelp av Jan-Arne Hunnestad, lege ved Fedon Lindbergs klinikk i Oslo, til å svare på hva dette skumle fettet egentlig er.

- I tillegg er det en del undersøkelser som tyder på at det kan være med å øke kreftrisikoen, og ha en del hormonlignende effekter som kan være skadelig, sier han til Lommelegen.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer