Sopp

Styr unna denne soppen

Akkurat nå er skogen full av gratis godsaker. Sørg bare for å velge riktig!

PADDY STRAW MUSHROOM: Eller grå sliresopp på norsk, blir stadig forvekslet med den giftige grønn- og hvitfluesoppen. Her i forvellet form. Foto: Shariff CheLah - Fotolia
PADDY STRAW MUSHROOM: Eller grå sliresopp på norsk, blir stadig forvekslet med den giftige grønn- og hvitfluesoppen. Her i forvellet form. Foto: Shariff CheLah - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Soppsesongen er i gang! I nærmeste skogholt kan du finne sunne, gratis og velsmakende middagsingredienser.

Men det er viktig velge riktig. Vet du for eksempel at du ikke bør spise rå sjampinjong?

Mattilsynets nettsider kan du lese at det de siste årene har vært flere tilfeller av soppforgiftning fordi folk har forvekslet den asiatiske matsoppen «Paddy Straw Mushroom », grå sliresopp på norsk, med grønn- og hvitfluesopp.

De giftigste soppene som vokser i Norge er ifølge Mattilsynet:
  • Hvit fluesopp (Amanita virosa)
  • Grønn fluesopp (Amanita phalloides)
  • Spiss giftslørsopp (Cortinarius rubellus)
  • Butt giftslørsopp (Cortinarius orellanus)
  • Flatklokkehatt (Galerina marginata).

  • Sjekk Mattilsynets sopplakat for bilder og råd om spiselig og giftig sopp!

    Giftinformasjonens nettsider er også nyttige. Frykter du forgiftning eller trenger umiddelbare råd ringer du 22 59 13 00.

    KANTARELLER: Gull å finne på soppturen. Smørsteker du dem får du fram den gode smaken, og de kan godt være hovedingrediensen i et måltid. Foto: photocrew - Fotolia
    KANTARELLER: Gull å finne på soppturen. Smørsteker du dem får du fram den gode smaken, og de kan godt være hovedingrediensen i et måltid. Foto: photocrew - Fotolia Vis mer

    Alvorlige forgiftninger

    Både alvorlige forgiftninger og dødsfall er registrert i Norge. Disse artene kan gi livstruende forgiftning ved kun å smake på soppen. Du skal derfor aldri smake på ukjent sopp. Mattilsynet råder deg derfor til følgende:

  • Bruk oppdatert og kvalitetssikret sopplitteraturen når du bestemmer sopp. Flere av de
  • eldre bøkene om sopp inneholder feil.
  • Spis bare sopp som du er 100 prosent sikker på. Benytt soppkontrollene.
  • Spis bare sopp av god kvalitet. Kast markspist eller råtten sopp.
  • Kjenn til de vanligste forvekslingene.
  • Spis ikke rå sopp. Noen matsopper kan gi ubehag og/eller forgiftning i rå tilstand, eller dersom de er for lite stekt eller kokt. Ubehag kan også skyldes at rå sopp er mer tungt fordøyelig enn sopp som er kokt eller stekt. Barn bør derfor kun spise sopp i beskjedne mengder før 6-7-årsalderen.
  • En del matsopp bør også avkokes før steking/koking. Avkoking av sopp: Soppen legges i kaldt vann og kokes i 10 min. Kokevannet kastes.

  • LES OGSÅ: Næring i sopp

    Artikkelen fortsetter under bildet.






    Dette gjør du på soppturen

    Første bud er å ikke plukke sopp ved trafikkerte veier, på søppelfyllinger og avfallsplasser eller andre steder der det kan være brukt kjemikalier. Du risikerer at sopp som i utgangspunktet er er trygg å plukke ikke lenger er spiselig.

    Ukjent sopp skal ikke blandes med kjent. Er noen av soppene du har plukket giftige kan de ødelegge matsopp. Derfor er det lurt å ha med noen plastbokser eller bærkurver for å skille soppene fra hverandre.

    Sjelden sopp bør få stå i fred. Har du plukket og spist sopp du er usikker på om er matsopp bør du ta en telefon til Giftinformasjonen.

    LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer sopp

    SLIK HERMETISERER DU SOPP: Benytt samme framgangsmåte som for frysing i egen kraft (se artikkeltekst). Når soppen har kokt i egen kraft i 10-15 minutter, fylles den i sterile glass (2/3 fullt). Sett på tett lokk og la glasset koke ca 1 1/4 time i kjele eller stekeovn. Hvis hermetiseringen er riktig utført og glassene oppbevares mørkt kan slik sopp oppbevares i flere år. Foto: Roman Ivaschenko - Fotolia
    SLIK HERMETISERER DU SOPP: Benytt samme framgangsmåte som for frysing i egen kraft (se artikkeltekst). Når soppen har kokt i egen kraft i 10-15 minutter, fylles den i sterile glass (2/3 fullt). Sett på tett lokk og la glasset koke ca 1 1/4 time i kjele eller stekeovn. Hvis hermetiseringen er riktig utført og glassene oppbevares mørkt kan slik sopp oppbevares i flere år. Foto: Roman Ivaschenko - Fotolia Vis mer

    Dette gjør du når soppen er i hus:





    Mattilsynet råder deg til følgende når du tilbereder soppen:

  • Plukket sopp er lettbedervelig vare. Tilbered derfor soppen så snart som mulig etter at den er plukket. Hvis den ikke skal tilberedes med en gang, kan den oppbevares kjølig et par dager hvis den legges utover på absorberende papir.

  • All sopp bør varmebehandles godt.

  • Sopp er tungt fordøyelig mat. Spis derfor ikke store mengder av gangen. Som tidligere nevnt bør barn bør kun spise sopp i beskjedne mengder før 6-7 årsalderen.

  • LES OGSÅ: Risotto med spinat og sopp

  • Børst soppen ren for jord, blad og eventuelle barnåler. Hvis den er veldig skitten kan den skylles under vann, men dette bør unngås i størst mulig grad da smaken kan tape seg. Del soppen i passende biter.

  • LES OGSÅ: Slik skyller du soppen ren

  • OBS: En del matsopp må avkokes før steking/koking eller videre behandling. Sjekk derfor i en soppbok av ny dato for hvilke sopper dette gjelder.

  • Soppen legges da i kaldt vann og kokes i minst 10 min. Kokevannet skal alltid kastes.

  • Steking av sopp: Ha soppen i tørr panne og la den safte seg. La kraften fordampe. Soppkraften kan også helles fra og senere tilsettes i for eksempel en saus eller stuing. Når soppen har kokt tørr, tilsettes smør, salt og krydder. Stekt sopp kan benyttes som den er, som tilsetning i sauser, supper, eggeomeletter og gryteretter. Se kokebøker for oppskrifter med sopp.

  • Sopp kan fryses rå, avkokt eller stekt/sautert.

  • Råfryst: Soppen deles i mindre biter og fryses i tett emballasje. Råfryst sopp bør benyttes i løpet av 3 måneder, da den lett tørker ut.

  • Frysing i egen kraft: Soppen legges i en stekepanne eller kjele ved middels varme. La den safte seg og koke ca 15 minutter. Frys soppen i egen kraft. Hvis kraften dekker soppen i emballasjen vil den ha lang holdbarhet, minst ett år (forutsatt at emballasjen er tett og at det ikke er tilsatt fett).

  • Frysing av stekt/sautert sopp: Mindre biter av sopp legges i varm panne med smør eller smør/olje. La det steke/koke til vannet er fordampet. Tilsett salt og krydder. Vær oppmerksom på at sopp som er stekt/kokt i fett ikke har lengre enn et par måneders holdbarhet på grunn av harskning.

  • Hermetisering: Benytt samme framgangsmåte som for frysing i egen kraft. Når soppen har kokt i egen kraft i 10-15 minutter, fylles den i sterile glass (2/3 fullt). Sett på tett lokk og la glasset koke ca 1 1/4 time i kjele eller stekeovn. Hvis hermetiseringen er riktig utført og glassene oppbevares mørkt kan slik sopp oppbevares i flere år.

    Her får du gode soppoppskrifter:
  • Sopp under lokk
  • Høstrøre
  • Smørbrød med smak av høst
  • Steinsopp med timian
  • Lasagne med skogsopp

  • Slik bevarer du soppen

    Mange sopper egner seg godt for tørking, særlig de som er tynne i kjøttet (typisk traktkantareller). Større sopp deles i tynne skiver på maks 3-5 mm.

    Soppen kan tørkes ved ulike metoder. Det finnes egne tørkeskap på markedet, men sopp kan også tørkes i stekeovnen ved maks 50 grader og døren på gløtt (sett en tresleiv i døren), på brett med absorberende papir plassert på gulv med varmekabler eller på en varmtvannsbeholder eller lignende. Sopp kan også tres på en snor og henges til tørk på et luftig sted.

    Når soppen er helt tørr, skal den oppbevares i lufttett emballasje. Den vil da ha meget lang holdbarhet. Tørket sopp kan knuses og has i en matrett som smakstilsetning eller den kan bløtes i væske (for eksempel vann, kraft eller vin) og deretter tilberedes videre.
    Nedlegging på olje eller eddik

    Små sopper eller biter av sopp kan kokes i vann og eddik i underkant av 10 minutter og legges ned på en god olje (for eksempel olivenolje) sammen med krydder eller i en krydret sukker/eddikblanding (sursyltes). Se i kokebøker for nærmere oppskrifter.

    Salting er vanlig i Finland og Øst-Europa: La soppen koke i egen kraft i ca 10-15 minutter. Avrent sopp legges lagvis i egnet glass/krukke med grovt salt, ca 175 gram grovt salt per kilo kokt sopp. La kraften renne av (ca 10-15 minutter). Legg en tallerken på toppen av fullt glass/krukke. Pass på at all soppen ligger i saltlaken som dannes. Oppbevares kaldt. Kan oppbevares i ca. ett år. Vannes ut før bruk.

    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer